Στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η Κυβέρνηση -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες- καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, από τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχουν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια, ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η Κυβέρνηση εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση τουΕυρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και την προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, αλλά και -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Παράλληλα, στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρέπει αφενός η Ευρώπη να επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης και αφετέρου οι χώρες αυτές να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής.
Εργασία, ασφάλιση και κοινωνική προστασία
Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που στηρίχθηκαν στη δυνατότητα που εξασφαλίσαμε χάρη στο οικονομικό μας σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές μας παρεμβάσεις. Οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε Προ Ημερήσιας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική πολιτική.
Θέλω όμως σήμερα να αναφερθώ σε 12 κομβικά σημεία της κοινωνικής μας πολιτικής και τα αποτελέσματα που αυτή είχε για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άθλια και κανείς δεν την ξεχνά: Υψηλότατη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, ανύπαρκτη μέριμνα για τις ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος.
Η Κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Γιατί αρχή μας -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός: Γιατί όλα πρέπει πρώτα να γίνονται για τον άνθρωπο.
Ειδικότερα:
1. Η ανεργία μειώνεται σταθερά και βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκ.. Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε σημείο που για κάποιους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας να παρατηρείται δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.
2. Αξιοποιήσαμε κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε και νέα εργαλεία χρηματοδότησης από την υπεραπόδοση των οικονομικών μας πολιτικών, ώστε να παράσχουμε 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινωνικά επιδραστικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο σήκωσε ασπίδα προστασίας και δεν επέτρεψε στην πανδημία να σαρώσει την κοινωνία μας.
3. Παρείχαμε 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022. Τα προγράμματα αυτά, όπως προανάφερα, επειδή ήταν μελετημένα και στοχευμένα, απέδωσαν τα μέγιστα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βελτίωσαν δραστικά τη ζωή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σπάσαμε μια παράδοση δεκαετιών, όπου τα προγράμματα αυτά ήταν απλά εργαλεία επιδότησης της ανεργίας και στην ουσία έκρυβαν απλά το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ενδεικτικό του μέτρου της επιτυχίας του σχεδιασμού και των πολιτικών μας είναι ο τριπλασιασμός των ρυθμών των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ δηλαδή, τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ εμείς φτάσαμε τις 31.661 θέσεις εργασίας το χρόνο. Η σύγκριση είναι αποστομωτική.
4. Στους ανέργους δόθηκαν θεσμικές δυνατότητες, ώστε να στηριχθούν ενεργά και αποτελεσματικά όσοι αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα, διαμορφώσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), δώσαμε επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, με μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ.
5.Αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε την κατάρτιση. Ειδικότερα, προσφέραμε 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και πετύχαμε συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).
6. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των πολιτών είναι το εργασιακό περιβάλλον και το καθεστώς που διέπει την εργασία τους. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προσφέρει διαφάνεια στην τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση της αντιμετώπισης υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας. Ενισχύσαμε τα δικαιώματα των ταχυδιανομέων με την κάλυψη και των αυτοαπασχολουμένων εργαζόμενων από τις πλατφόρμες για κράνη και συντήρηση των οχημάτων τους. Θεσπίσαμε την ίδια αποζημίωση απόλυσης για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους και το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, ώστε να μην δημιουργηθεί περιβάλλον αυθαιρεσίας στο χώρο αυτό.
7. Κομβικής σημασίας απόφαση και δείκτης του σεβασμού μας στον εργαζόμενο και την εργαζόμενη είναι η μέριμνα για την αύξηση του εισοδήματος. Έμμεσα, με μέτρα στήριξης και επιδόματα ενίσχυσης. Άμεσα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ, από τα 650 που παρέμενε καθηλωμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ετήσιο όφελος 882 ευρώ και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 188 ευρώ. Συνολικό όφελος, δηλαδή, πάνω από 1.000 ευρώ.
Η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε., γεγονός που σηματοδοτεί εμφατικά την κατεύθυνση των πολιτικών μας. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι άλλη: Από την αποκατάσταση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα και της Ελληνίδας στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών.
8. Παράλληλα, με τις πολιτικές αποδίδουμε σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία, η οποία ταλαιπωρήθηκε φρικτά από τα μνημόνια και τις άφρονες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, εξασφαλίσαμε μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, με τον ν. 4670/2020. Επίσης, προχωρήσαμε στην ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, με τον ν. 4670/2020. Επιστρέψαμε συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων αποκαθιστούμε έτσι τη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν βάναυσα από την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ενισχύουμε την τρίτη ηλικία με τη μείωση της περικοπής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται από 60% σε 30%, με την αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, με τη σημαντική μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάνω από 550.000 συνταξιούχους.
9. Με καθοριστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις κόψαμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων. Πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα: Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019! Αυτό συνιστά μέτρο αποτελεσματικότητας και κοινωνικής μέριμνας. Παράλληλα, μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 75%. Με τον τρόπο αυτό αποδώσαμε τη δέουσα και οφειλόμενη αξιοπρέπεια σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν είχαν χρήματα για τα απαραίτητα εξαιτίας της διάλυσης που επέφερε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΦΚΑ το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά δεν έγιναν ως δια μαγείας ή από τύχη. Από πίσω βρίσκεται ολοκληρωμένο σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση και επαγγελματική διαχείριση. Με αποφασιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θυμίζω ότι πολεμήθηκαν λυσσαλέα, ετοιμάσαμε γρήγορα το πλαίσιο δράσης και προσφέρουμε σήμερα στην κοινωνία υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Και το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο έως ότου φτάσουμε στο σημείο να εξυπηρετούμε άμεσα τον κάθε συνταξιούχο.
10. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του αύριο. Γιατί η Κυβέρνησή μας δεν θεραπεύει απλώς τις πληγές που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης προνοεί και για το μέλλον. Μεριμνούμε από τώρα για υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους και τις νέες μας, με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων». Βασική μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να χάνονται οι εισφορές.
11. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας. Εξασφαλίσαμε και παρείχαμε 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Απλώνουμε παράλληλα ομπρέλα προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό για όλα τα παιδιά. Ειδικότερα, διαμορφώσαμε νέο πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, προχωρήσαμε σε επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων με επιπλέον 40.000 γεύματα σε 267 σχολεία. Επιπρόσθετα, εξασφαλίσαμε θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως έμπρακτη στήριξη στις νέες οικογένειες και ως μέσο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην παιδική ηλικία. Εμβληματικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Παράλληλα, πραγματώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία (Κατάργηση υποχρέωσης επανεξέτασης για άτομα με μη ανατρέψιμες παθήσεις, Προσωπικός Βοηθός για 2.000 άτομα με αναπηρία και τους βοηθούς τους, διευκόλυνση της καθημερινότητας για πάνω από 180.000 ΑμεΑ με την κάρτα αναπηρίας, χρηματοδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε οικίες, χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.).
12. Κρίσιμος παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας είναι και οι πολιτικές υπέρβασης του σεξισμού, των έμφυλων ανισοτήτων και της προώθησης της ισότητας των φύλων, όπου γίνεται τεράστιο έργο για την απελευθέρωση των ανθρώπων και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε όψη του κοινωνικού και επαγγελματικού βίου. Προχωρήσαμε στην κατάρτιση 1,6 εκ. εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα, προβήκαμε στην απονομή του «Σήματος Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν θετικές πολιτικές ισότητας και θεσπίσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Λάβαμε πολλά και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις (43 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, 19 ξενώνες φιλοξενίας και 24ωρη γραμμή SOS). Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή ακόμη πιο δυναμικά.
Όσα ανέφερα παραπάνω συνιστούν μια αδρομερή περιγραφή βασικών θεσμικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Έχουν γίνει πολλαπλάσια, από τα οποία ήδη ωφελούνται εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Κοινωνική και φιλεργατική πολιτική είναι να δημιουργείς θετικό αποτέλεσμα άμεσα για τους ανθρώπους, να σέβεσαι την αξιοπρέπειά τους, να τους εξασφαλίζεις αναβαθμισμένο περιβάλλον ζωής, να τους προσφέρεις δυνατότητες να επιλέξουν μόνοι τους τον τρόπο ζωής τους και την πορεία τους, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη, ίσους όρους, ευκαιρίες και απόλυτη ασφάλεια. Από το ξεπερασμένο Κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελε να ελέγχει κεντρικά τη ζωή των ανθρώπων και να τους καθιστά εξαρτημένους, πάμε σε ένα Κράτος που σέβεται τις προσδοκίες των ανθρώπων. Σε ένα Κράτος ανοιχτό και φιλελεύθερο που εξασφαλίζει ευκαιρίες για όσους διεκδικούν την ατομική τους προκοπή.
Ένα Κράτος που ανοίγει δρόμους για να προχωρήσουν οι άνθρωποι ανεμπόδιστα, σε ό,τι και αν επιλέξουν, σε ό,τι και αν αποφασίσουν να κάνουν, όπως θέλουν να ζήσουν. Ένα Κράτος που στηρίζει γενναιόδωρα και αποτελεσματικά την κοινωνία όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ένα Κράτος που έχει κέντρο τον άνθρωπο και μια Κυβέρνηση που βλέπει απέναντί της πρόσωπα και όχι κουκιά.
Το εύρος και το βάθος του κυβερνητικού έργου, συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων και τεράστιων διεθνών κρίσεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις τόσο των κρίσεων όσο και της δεκαετίας των μνημονίων ταλαιπωρούν την χώρα και τους ανθρώπους της. Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο, τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία, πατριωτικό αίσθημα, αξιακό βάθος, θεσμική σοβαρότητα και διεθνή επιρροή για να τα καταφέρουμε. Αυτά τα εχέγγυα μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως εδώ. Αυτά θα μας οδηγήσουν και το επόμενο διάστημα, και αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δεν θα παρακολουθήσουμε την τοξικότητα, την μυθομανή σκανδαλολογία, την ηθική σπίλωση, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν τον «τραμπισμό αλλά γκρέκα». Θα μείνουμε προσηλωμένοι στο βασικό ζητούμενο της πολιτικής, αλλά και της διακυβέρνησης στην εποχή μας: Να διέλθουμε αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε μαζί περισσότερα για τον καθένα, αλλά και για όλους, για την Πατρίδα, για το λαό μας και για το Έθνος μας.