Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ενεργειακή πολιτική;

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την ενεργειακή πολιτική;

Κεντρικό ζήτημα στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, χθες, ήταν η ενέργεια με τον Πρωθυπουργό να ερωτάται για τα θέματα της ακρίβειας, τον Αλέξη Τσίπρα να εστιάζει στην φορλόγηση των ενεργειακών υπερκερδών, τον Νίκο Ανδρουλάκη να σχολιάζει το πώς δε θα πληγεί ο πολίτης από την πράσινη μετάβαση αλλά και να αναφέρεται στην εξαγγελία Τσίπρα για κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο Γ.  Βαρουφάκης έδωσε ιδιαίτερη βάση στο υδρογόνο και ο κ. Βελόπουλος από την πλευρά του πήρε θέση κατά της  αιολικής ενέργειας.

Ειδικότερα, σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για την ενεργειακή ακρίβεια είπε “είμαι υπερήφανος παρότι πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης χώρας όταν χρειάστηκε να κάνουμε σημαντική κρατική παρέμβαση την κάναμε και κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από υπερβολικές αυξήσεις”. Παράλληλα άφησε αιχμές για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. “Από δω και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας.

Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. μείωση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης μόνο αυτά στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Να μας πει ο κύριος Τσίπρας από πού θα βρει τα χρήματα εφόσον σκοπεύει να τα εφαρμόσει”.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού” ανέφερε ο Πρωθυπουργός, χθες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με επέκταση του market pass αλλά και αυξήσεις μισθών. “Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή” ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι “ανάχωμα” στην ακρίβεια θα αποτελέσει το κοστολογημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ με πόρους που θα προκύψουν από φορολόγηση υπερκερδών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμά θα έχει κόστος σε αυτές τις επιχειρήσεις και τα funds, αλλά και σε όσους έβγαλαν δισ. την περίοδο της κρίσης. Είναι ντροπή όσοι έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε “πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΗ και προτάσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα για το ποια θα είναι η κατεύθυνση του κόμματος και οι προτεραιρότητές του, ως προς τη ΔΕΗ, σε ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό σχήμα τόνισε:

“Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της Δ.Ε.Η. ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Οπότε το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της Δ.Ε.Η. Έτσι κι αλλιώς, οάλι το κράτος κάνει κουμάντο, όποτε αυτό είναι μία πρόταση η οποία δεν αλλάζει κάτι” ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την πρόταση για τη ΔΕΗ του Αλέξη Τσίπρα,  ο οποίος είχε μιλήσει για κρατικοποίηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια τόνισε:

“Είτε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείο και εγώ θέλω να πω ότι συμφωνώ με αυτή την πρόταση και γίνεται αυτή η πρόταση επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μία παράνομη μετάταξη ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε ειδίκευση, οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους”.

Απολιγνιτοποίηση

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στο “ποιος πληρώνει την πράσινη μετάβαση” κάνοντας λόγο για την ανάγκη να δοθεί η δέουσα προσοχή στην απολγνιτοποίηση.

“Να την διασυνδέσουμε με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εξαγόμενο φυσικό αέριο στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνίστησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια πολιτική η οποία ήταν καταστροφική. Το ίδιος έκανε και η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε μία χώρα η οποία μαζί με άλλες, έχουμε την πολλαπλάσια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Με ένα καλό δίκτυο δεν θα έχουμε μεγάλα πάρκα ΑΠΕ, αλλά θα βάλουμε προτεραιότητα αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, δήμους ώστε να πάμε στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής πράσινης ενέργειας και να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και την φτωχοποίηση που θα έρθει λόγω του κόστους ενέργειας στην ελληνική κοινωνία”.

“Εξοικονομώ”

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, “στην τελευταία μου ψηφοφορία ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων, γιατί όπως ήρθε και με την μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας να δημιουργείς πολιτικές για την παραγωγή ενέργειας, τον φόρο στον άνθρακα για τα πιο ενεργοβόρα σπίτια και τα αυτοκίνητα τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί οι Έλληνες που δεν μπορούν να αλλάξουν αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και δεν μπορούν να κάνουν χρήση του “εξοικονομώ”. Στοχεύω σε μία πολιτική η οποία τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και ένα πιο ισχυρό εξοικονομώ θα περιφρουρήσει τους πιο φτωχούς έλληνες από την αύξηση των τιμών ενέργειας και από το κόστος ζωής που θα αυξηθεί ραγδαία από το 2030 με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση”.

Εξορύξεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, απάντησε ότι «οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, αν παράγουν και όταν παράξουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαια και φυσικά αέρια. Γιατί μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πολύ πιο φτηνές, άρα οι εξορύξεις δεν είναι λύση. Το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και καταστροφή του περιβάλλοντος».

Υδρογόνο και ανεμογεννήτριες

Τόνισε ότι “το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους οι οποίες, δεδομένης της έντασης του αέρα από τη Θράκη μέχρι τις Κυκλάδες, είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να έχουμε πράσινο υδρογόνο”.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “το θέμα με την χώρα μας είναι να μη χάσει την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Είναι μία τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί όλα σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο όπως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25”.

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ως πολιτικοί, να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το θέμα των εξορύξεων, που παρουσιάζεται σαν σωτηρία της χώρας, έχει ένα πολιτικό κόστος κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε. Το παίρνουμε και προχωράμε” είπε καταλήγοντας ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Τι είπε ο Κ. Βελόπουλος;

Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο κ. Βελόπουλος είπε:

“Εγώ θα ανέμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα μας, για να έχουμε δικό μας φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ώστε να μην χρειαζόμαστε ούτε τη Ρωσία, ούτε την Αμερική, ούτε τη Σαουδική Αραβία. Αλλά, θα ρωτήσετε τον ελληνικό λαό, αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα του, να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο για τη βενζίνη του, ενώ θα μπορούσε να έχει κάλλιστα τη δυνατότητα αυτή.

Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές και γνωστοί που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου, το φέρουν στο Λακωνικό κόλπο και το κάνουν μεταγγίσεις. Γνωστή ιστορία. Άρα λοιπόν, γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο λαός. Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Να κερδίζω δηλαδή από το λαθρεμπόριο με τη Ρωσία πετρέλαιο ή άνθρακα και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός. Αν έχετε μια καλύτερη απάντηση να μου το πείτε και σε μένα.

Πάντως εγώ επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Επιτροπής Υδρογονανθράκων, την οποία εγώ έχω μπροστά μου. Είναι μελέτη. Την έχουν όλοι. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Αυτή είναι η μελέτη τους, καταγεγραμμένη. Είναι ειδικότεροι όλων.

Τι θα κάναμε εμείς και τι θα κάνουμε εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση. Θα κάνουμε ότι η Νορβηγία, θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και με τους μισθούς και από εκεί θα καρπωθεί ο Έλληνας την υπεραξία. Ξέρετε ότι στη Νορβηγία παίρνουν 3.000 ευρώ σύνταξη λόγω της συνδέσεως αυτής. Θα το εφαρμόσουμε για τους Έλληνες για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις.”

Κριτική στην πράσινη ενέργεια 

Όσο για τον λόγο που δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, δήλωσε πως: “Η πράσινη ενέργεια δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί, δεν αποθηκεύεται, είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πράσινης ενέργειας. Δεν υπάρχει μέθοδος. Και διαβάζω στον κύριο Γιάννη Μπασιά (Πρόεδρο της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων), ψάξτε να δείτε ποιος είναι και λέει “η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη οικονομική μετάβαση σε ένα μοντέλο που χρειάζεται τρισεκατομμύρια, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών και όχι των μεγάλων κολοσσών που εμφανίζονται ως παίκτες”.

Άρα λοιπόν, εγώ θέλω να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την “ελληνική λύση”. Εμείς θα παράγουμε το πετρέλαιο και εμείς θα το κάνουμε εξαγωγή. Δεν λέμε όχι στη γεωθερμία, ούτε στα υδροηλεκτρικά άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

“Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος, και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, των λεφτάδων, που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, γιατί δεν πάνε συνήθως οι εργάτες, οι αγρότες της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν τις βιλάρες τους, άρα λοιπόν πρέπει να μπει ένα φρένο” τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Πρόσθεσε ότι το φρένο μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική λαϊκή εξουσία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ