don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τι ΔΕΝ θα πει ο Μητσοτάκης, οι επιλογές της Moody’s, το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται, για Βακάκη σας τα είπαμε, πιο ψηλά η Optima, οι τράπεζες στο διεθνές κουρμπέτι, διεθνές άνοιγμα και για Cenergy και γερό haircut για Avramar

*Τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου- μήνας “φορτισμένος” λόγω Δίδυμων Πύργων, Lehman e.t.c- με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών κόντρα στις απώλειες των ευρωπαϊκών και της Wall Street. Μετά την υποαπόδοση του Αυγούστου στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του μήνα οι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να αντισταθμίσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους.

*Αίρεται ένα από τα αδιέξοδα που καθιστούσαν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Ο ορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ για πρωθυπουργός της Γαλλίας δίνει διέξοδο για τον με γκωλικές ρίζες ευρωπαϊστή, δύο φορές Επίτροπο και φιλικά διακείμενο προς τα ελληνικά συμφέροντα. Προεξοφλείται πως Λεπενικοί, Γκωλικοί και κεντρώοι Μακρονικοί θα ψηφίσουν τον ορισμό του που πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο 2025 θα είναι πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, νέες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν μετά την παρέλευση ενός έτους. Να υποθέσω ότι ένα μεγάλο μέρος από το short κόντρα στο γαλλικό χρέος θα μεταφερθεί προς το γερμανικό. Ο δεύτερος πιο ευάλωτος παίκτης αυτή την περίοδο είναι η Γερμανία. Θα έχει ενδιαφέρον εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών. Υπό προϋποθέσεις οι εξελίξεις μπορεί να διευκολύνουν την Αθήνα, εάν λ.χ οι Βρυξέλλες υποχρεωθούν να είναι πιο ελαστικές σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θυμίζω το έλλειμμα των Γάλλων ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ, στα 2,779 τρισ το GDP/2022.

*Σήμερα, Παρασκευή, η πολυαναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου αναμένεται να δείξει ότι οι μισθοί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά περίπου 165.000.

*Στα καθ’ ημάς: πλέον η προσοχή στην ΔΕΘ, στο επίκεντρο η πρωθυπουργική ομιλία. Για να δούμε, γιατί οι αιτιάσεις φορέων, παραγόντων της Μακεδονίας και εύλογες είναι και πιεστικές. Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ρυθμό ανάπτυξης κ.λ.π. Έχω κάποιες πληροφορίες, μακάρι να μην επιβεβαιωθούν… Σήμερα και η αξιολόγηση από την DBRS. Ωστόσο, οι Καναδοί “έστρωσαν χαλί” για τις τράπεζες από χθες. Από τον Δεκέμβριο του 2019 ο «Ηρακλής» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιτρέποντας στους δείκτες NPL να φτάσουν σε μονοψήφια επίπεδα από τα ιστορικά υψηλά του 2017, επισημαίνει σε ανάλυσή της η DBRS Morningstar. Πάντως, όλα τα λεφτά είναι στην ετυμηγορία του Moody’s την προσεχή Παρασκευή. Έχει επιλογές ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης, λ.χ. την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από “ουδέτερη” σε “θετική”. Όμως το σύστημα (εκτός/εντός συνόρων) θεωρεί πολύ δύσκολη την αυτοδυναμία (έστω σε εκλογές μετά από την 3ετία) όπερ και προσπαθεί να δημιουργήσει “λύσεις”. Υποθέτω σε αυτή την λογική και η διακριτή επιχείρηση “αναστήλωσης” του ΠΑΣΟΚ. Δύο τα ονόματα που προωθούνται-εναλλακτικά- Χάρης Δούκας vs Αννα Διαμαντοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι φαίνεται πολύ δύσκολα να μπορεί να κρατηθεί στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνεπώς το “κατεστημένο” (προ)ετοιμάζει τους “χρήσιμους” του.

*Εξελίξεις που αφορούν και την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα. Είναι πολλά τα κονδύλια, επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια την 3ετία 2025-2027. Η DeA αναφερόταν από νωρίς χθες το πρωί στην περίπτωση της Jumbo και την τακτική του sui generis Απόστολου Βακάκη. Το ότι πούλησε στα ψηλά (27,2 ευρώ) ήταν αποτέλεσμα και της long φοράς της αγοράς. Το ότι του δόθηκε η δυνατότητα να μαζέψει από χαμηλά ήταν συνέπεια της short τάσης. Εάν δεν ανακοίνωνε μέσα στήριξης (αγορές έως 10%) θα έλεγαν γιατί δεν στηρίζει, χθες που ανακοίνωσε του την είπαν. Όπως και σε αναλυτές της Citi, Παντελάκης επειδή έχουν δώσει υψηλότερες τιμές-στόχους (στα 33 και 36 ευρώ αντίστοιχα). Ελάτε τώρα, είναι η μόνη περίπτωση αυτή των αναλυτών και δη με την Jumbo. Μην τρελαθούμε κιόλας. Η ουσία είναι πως όσοι έχουν πιάσει το πως ενεργεί ο κύριος μέτοχος της Jumbo, έκαναν “ταμείο” και χθες. Στα 24,30 ευρώ, με 5,65% και συναλλαγές 554 χιλ τμχ. Αυτά είναι. Όμως, η DeA είχε προειδοποιήσει και τους shortάκηδες που έβαλαν κατά της Motor Oil. Στα 22,18 με 1.28% και 338 χιλ τμχ Όπως και για την Profile Software. Είχαμε πει, απλά να δείτε τις αποτιμήσεις (συγκριτικά με Entersoft, EpsiloNet).

*Έτοιμη την έχουν την SoftWeb, στο γνωστό δρομολόγιο, από ΕΝαλλακτική σε Κύρια Αγορά.

*Περιττό να αναφέρω πως για τη μετοχή της Optima Bank καταγράφηκε και “νέο υψηλό” στα 13,44 ευρώ. Με το δίκιο τους θα μας πουν…εμμονικούς, αλλά αφού μας βγαίνει τι να κάνουμε…

*Η Διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται στις ΗΠΑ για παρουσιάσεις σε πελάτες της UBS, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες. Στις 23-26 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν και οι τέσσερις, μαζί με την Κύπρου, στο event της BofA στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι fund managers από όλους τους μεγάλους Επενδυτικούς Οίκους. Και αναβάθμιση του rating των τραπεζών από την Fitch, όμως περιορισμένες μέχρι τώρα οι εισροές στα χαρτιά του κλάδου. Μεγαλύτερη άνοδος 1,33% στα 2,057 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

*Σε παρουσιάσεις σε επενδυτές σε Λονδίνο και άλλες αγορές προχωρά η διοίκηση της Cenergy Holdings. Μεθοδική η προετοιμασία ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. JPMC, Goldman Sachs στηρίζουν.

*Εν τέλει με την Avramar οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική) θα υποχρεωθούν να “καταπιούν” ένα πολύ γερό haircut. Εάν θυμάμαι καλά στην περίπτωση της “Καλλιμάνης” για πολύ μικρότερο άνοιγμα (στο 1/5) δέχτηκαν “κούρεμα” 90,4%, δηλαδή οι Τούρκοι της Dardanel πλήρωσαν 6 εκατ. και πήραν καθαρή την εξειδικευμένη εταιρεία που προ Covid-19 είχε φτάσει σε μερίδια του 25% του κλάδου (ψύξης). Για να τους δούμε με την Avramar, μετά το αραβικό “φέσι” των 350 εκατ. plus.

*Ορθολογικά αποτίμησε η αγορά την συμφωνία AEGEAN- Volotea (με είσοδο της ελληνικής με 13% στο μ.κ της ισπανικής). Στα 11,52 ευρώ, με 2,04% και συναλλαγές 81,5 χιλ. τμχ. Στα 105,9 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, στα 18,9 εκατ. μέσω πακέτων. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο και προσυμφωνημένες εντολές. Για διανομή των long μου κάνει. Θα δούμε από Δευτέρα.

*Να ακούσουμε και τι δεν θα πει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του Βασίλη Γούλα το διπλό μήνυμα των Βρυξελλών “κλειδώνει” την ομιλία Μητσοτάκη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask