Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η φράση έχει γίνει κλισέ. Από τις ατάκες που χρησιμοποιούν άπαντες για να μην εκτεθούν στο μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Φυσικά. Ποιος θα διαφωνούσε με αυτό. Το λένε άπαντες και καθαρίζουν. Ποιος θα τους ζητήσει το λογαριασμό έπειτα εάν πέσουν έξω. Θα έλεγα βέβαια σε αυτούς τους …σοφούς ότι και η κάλπη, των εκλογών είναι φωτογραφία της στιγμής.

Διότι οι πολίτες πάνε μια συγκεκριμένη στιγμή μέσα στην τετραετία και ψηφίζουν. Για αυτό και στο παρελθόν είχε επικρατήσει η περιβόητη πολιτική ομάδα των…κοψοχέρηδων. Ανθρώπων δηλαδή που είχαν ψηφίσει στην …κάλπη της στιγμής και είχαν μετανοήσει στη συνέχεια. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε.

Ας έρθω όμως στην ουσία. Ολες οι φωτογραφίες της στιγμής λοιπόν δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει να χάνει, εξακολουθεί να προηγείται και μάλιστα με διαφορά, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά απέχει 8 μονάδες από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές. Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τα ποσοστά του, και ερωτηματικό παραμένει εάν το κόμμα του κ. Βαρουφάκη μπεί ή όχι στη Βουλή.

Αυτή είναι η εικόνα, που κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να μην διαπιστώσει ότι κυριαρχεί δημοσκοπικά.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς σε όλες μα όλες κυριαρχεί.

Δεν θέλω να χαλάσω καρδιές πρωτομηνιάτικα και καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και επισήμως από σήμερα.

Θα έλεγα όμως στους φίλους του Μαξίμου, ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις πλέον μπαίνει ένα ακόμη ερώτημα. Ενα…ποιοτικό χαρακτηριστικό. Και αυτό ρωτά τους πολίτες με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν όταν βρεθούν πάνω από την κάλπη. Και εκεί η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ότι θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει με βάση την ακρίβεια και την οικονομία.

Αυτός ο δείκτης είναι που πρέπει να ανησυχήσει την κυβέρνηση. Διότι εάν η ακρίβεια παγιωθεί και οι πολίτες νιώσουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους δώσει ανάσα, ελπίδα και προοπτική τότε θα ψηφίσουν, με τις δικές τους φωτογραφίες της στιγμής που θα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος, της βενζίνης, και των σούπερ μάρκετ. Διότι από το Σεπτέμβριο, που θα επιστρέψουν όσοι μπορέσουν από τις διακοπές τους, οι τσέπες τους θα είναι άδειες, όπως και το οικογενειακό τους ταμείο.

Και τότε οι δημοσκοπήσεις της …στιγμής θα έχουν αντικατασταθεί με την πραγματικότητα της στιγμής. Για αυτό και λέμε ότι το οικονομικό επιτελείο, οι κ.κ. Σταικούρας και Σκυλακάκης, θα πρέπει εγκαίρως να βρούνε λύσεις, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις, εάν θέλουν να τις διαβάσουν όχι μόνο από την καλή αλλά και από την ανάποδη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ