Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Η Ελλάδα είναι ένας «σταθερός νατοϊκός σύμμαχος και εταίρος», γράφει στην επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.
Η επιστολή συνοδεύει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα υπογραφεί σήμερα από τους υπουργούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε ειδική τελετή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ελλάδα, σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός, είναι μία χώρα με «ηγετικό περιφερειακό ρόλο και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας» για όλη την περιοχή.
- Σε αντίθεση, όπως οι πάντες γνωρίζουν, με την Τουρκία η οποία δημιουργεί άπειρα προβλήματα στη Δύση και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στην επιστολή του, σημεία της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η Hellas Journal, ο κ. Μπλίνκεν σημειώνει τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Διεθνές Δίκαιο, ως γνωστό, στην περιοχή καταπατεί μόνο η Τουρκία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας των χωρών, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η διμερής στρατηγικής φύσεως αμυντική συνεργασία των δύο χωρών προσδίδει και περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα, προκειμένου -όπως σημειώνει- να καταστεί περιφερειακός, στρατιωτικός κόμβος παροχής συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των δυνάμεων (των δύο χωρών).
Ο κ. Μπλίνκεν ομιλεί για την προσφερόμενη (από την Ελλάδα) δυνατότητα χρησιμοποίησης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Αμερικανός υπουργός σημειώνει επίσης:
- Το ρόλο του στρατηγικού διαλόγου για τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση της διμερούς σχέσης σε πολλούς τομείς που πλέον επεκτείνονται θεματικά.
- Τη διμερή σχέση, που όπως αναφέρει, φτάνει σε νέο ιστορικά υψηλό σημείο. Η σχέση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό κατά το επετειακό έτος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Η επιστολή καταγράφει με λεπτομέρειες το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας (MDCA).
Ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του περιλαμβάνει σειρά προωθημένων θέσεων, μέσω των οποίων τονίζεται η σημασία της Ελλάδας για την αμερικανική στρατηγική θεώρηση της ευρύτερη γειτονιάς μας.
Αναφορικά με τη συμφωνία, αυτή καθ’ αυτή, της MDCA, διπλωματική πηγή δήλωσε στη Hellas Journal ότι περιλαμβάνει σημαντικά νέα στοιχεία που επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής, με ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Όπως είπε η διπλωματική πηγή σημειώνεται ξανά το στοιχείο της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής για την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.
Σημειώνεται, τόνισε η πηγή, η δυνατότητα συμφωνίας για την παροχή ευκολιών σε επιπλέον εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορίας. Επίσης προσδιορίζονται επιπλέον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα παρέχονται διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις.
Η διπλωματική πηγή τόνισε στη Hellas Journal ότι ο κ. Μπλίνκεν τοποθετεί την τροποποίηση της MDCA σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας, το οποίο είναι σημαντικό για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Η προσέγγιση της Ελλάδας και της Αμερικής είναι κοινή στα εξής θέματα: Στις κοινές δημοκρατικές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.