Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για το πλαίσιο ρυθμίσεων και ελέγχων της κυκλοφορίας τροχοφόρων οχημάτων στην Ύδρα και στις Σπέτσες, που διέπονται από ειδικούς κανόνες προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο ΓΓ του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, ο ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Στάθης, ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης και η δήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγγιά.
Σημειώνεται ότι η Ύδρα διέπεται από προστατευτικό πλαίσιο, ως περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πολιτιστικής αξίας, που απαγορεύει ολοκληρωτικά την κυκλοφορία παντός τροχοφόρου, συμπεριλαμβανομένων και των ποδηλάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για την εξυπηρέτηση των απολύτως απαραίτητων αναγκών των κατοίκων. Το πλαίσιο αυτό μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις, επί τω αυστηρότερω, που έγιναν από το υπουργείο Πολιτισμού, κρίνεται ότι ικανοποιεί τις ανάγκες προστασίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του νησιού, χρήζει ωστόσο αυστηρότερης επιμέλειας στην εφαρμογή και την αστυνόμευση του.
Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού ανοιχτού ψηφιακού μητρώου που θα επικαιροποιείται σε τακτική βάση, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει τα οχήματα που κυκλοφορούν στο νησί έχοντας λάβει ειδική άδεια από το υπ. Πολιτισμού και η δημιουργία ειδικής γραμμής καταγγελίας σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό σώμα για όσα οχήματα μπορεί να κυκλοφορούν χωρίς άδεια, ώστε να επιταχύνονται οι έλεγχοι.
Οι Σπέτσες διέπονται από καθεστώς με περισσότερες εξαιρέσεις ως προς την άδεια κυκλοφορίας οχημάτων τόσο εντός του κυρίως οικισμού όσο και στο υπόλοιπο νησί, που με την πάροδο των χρόνων έχουν αυξηθεί αλλοιώνοντας επίσης τον χαρακτήρα του νησιού και το ειδικό καθεστώς προστασίας του που εξαρχής είχε προβλέψει ο νομοθέτης.
Με τη σύμφωνη γνώμη της δήμαρχου που έχει αναθέσει επί τούτου στο ΕΜΠ ειδική μελέτη αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας του νησιού ως προς την κυκλοφορία οχημάτων, θα συσταθεί μετά την παράδοση της μελέτης (15/6/25) ειδική ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να εισηγηθεί στην κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου με στόχο τη διαφύλαξη της ταυτότητας των Σπετσών, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις κυκλοφορίας οχημάτων εκεί που είναι πραγματικά αναγκαίο.