Αρχικά δημιουργήθηκε μεγάλη φασαρία για την αναγκαιότητα έκδοσης «λαϊκού ομολόγου» ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Υπήρξαν υποστηρικτές της έκδοσης ακόμη και μέσα στο οικονομικό επιτελείο.
Κατόπιν πιο ψύχραιμης αποτίμησης της κατάστασης, κρίθηκε απαραίτητο να μην εκδοθεί ομόλογο για τον λαό αλλά να «ανοίξουν» και πάλι τα έντοκα γραμμάτια για τα φυσικά πρόσωπα. Ύστερα από δύο χρόνια κατά τα οποία η πρόσβαση των φυσικών προσώπων στα έντοκα γινόταν μόνο μέσω των τραπεζών (δηλαδή στη δευτερογενή αγορά με απόκτηση τίτλων που είχαν αγοράσει οι τράπεζες από το κράτος) δόθηκε η δυνατότητα για απευθείας εγγραφή στα φυσικά πρόσωπα. Ανώτατο ποσό επένδυσης ανά ΑΦΜ (ή ανά μερίδα ΗΔΑΤ αν προτιμάτε) τα 15.000 ευρώ. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν πλέον εικόνα για τα αποτελέσματα: ο αριθμός των εγγραφών περιορίστηκε κάτω από τις 6000 που σημαίνει ότι το ποσό που θα δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ από τα φυσικά πρόσωπα θα είναι μικρότερο των 80 εκατ. ευρώ.
Πολύς θόρυβος για το τίποτα λοιπόν; Τα δεδομένα είναι τα εξής: Ο ΟΔΔΗΧ ήταν προετοιμασμένος να διαθέσει ακόμη περισσότερους τίτλους για να καλύψει τη ζήτηση από τα φυσικά πρόσωπα όμως αυτή η ζήτηση δεν εκδηλώθηκε. Όμως, η αποταμιευτική οδός που άνοιξε για τα φυσικά πρόσωπα δεν θα κλείσει. Και στις επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα γίνουν μέσα στη χρονιά, θα υπάρχει και πάλι πρόβλεψη για την συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Αυτή τη στιγμή, από το σύνολο των 11,5 δις. ευρώ που είναι η έκθεση του κράτους στα έντοκα γραμμάτια, ιδιώτες κατέχουν το 1,5 δις. ευρώ.
Τι θα γίνει στο προσεχές μέλλον. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτό το ποσό θα γίνεται ολοένα και μικρότερο καθώς υπάρχει σχέδιο περιορισμού της έκδοσης των εντόκων γραμματίων συνολικά. Οι κινήσεις περιορισμού θα είναι σταδιακές και θα εκδηλωθούν σε βάθος 2ετίας, 3ετίας. Στόχος, το υπόλοιπο των εντόκων να μην ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ σε πρώτη φάση και τα 6 δις. ευρώ σε δεύτερη φάση.