Για την εξέγερση στο Ιραν με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες των γυναικών για την επανάσταση της μαντίλας μίλησε στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Φωτεινή Τσιμπιρίδου.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πρόκειται για «ένα κύμα εξεγέρσεων το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται. Αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη ένταση και έχει μια περιοδικότητα».
Μιλώντας για την αστυνομία της ηθικής των Φρουρών της Επανάστασης που ελέγχουν ειδικά στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φορούν το φουλάρι, τόνισε ότι οι Ιρανές υπακούουν στον συγκεκριμένο νόμο, αλλά όποτε έχουν την ευκαιρία τον υπονομεύουν, φορώντας το φουλάρι με διαφορετικούς τρόπους. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τους κάνει συνεχώς συστάσεις» λέγοντας ότι το 2008 που η ίδια βρισκόταν στη χώρα, αν δεν φορούσε κάποια γυναίκα σωστά την μαντίλα κινδύνευε με προσωρινή κράτηση.
Αναφερόμενη στο θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαϊσά Αμινί η κ. Τσιμπιρίδου διευκρίνισε ότι παλαιότερα «δεν είχαμε ακραίες περιπτώσεις, όπως την κράτηση ή τα θανάσιμα χτυπήματα που υπέστη η νεαρή Ιρανή. Αναλύοντας τα αίτια αυτής της λαϊκής εξέγερσης που κορυφώνεται μέρα με την ημέρα η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια ως προς τον ακραίο χαρακτήρα της καταστολής των διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με την φτωχοποίηση του πληθυσμού και βέβαια με τις διακρίσεις που υπάρχουν σε βάρος ιδιαίτερα των γυναικών».
Και όπως δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, «ένα θρησκευτικό καθεστώς στην ουσία έχει επιβάλλει αυτό το είδος της κυβερνησιμότητας και δεν επιτρέπει να ξεφύγει κανείς από αυτό».