Σε διαρκή ιστορικά υψηλά κλείνει η μετοχή του ομίλου Τιτάν όλο το τελευταίο διάστημα, έχοντας εξαιρετική απόδοση και το 2024. Θυμίζουμε πως το 2023 η μετοχή του Τιτάνα είχε καταγράψει ράλι +77,86%, μια απόδοση ιδιαίτερα μεγάλη για την πάγια συντηρητική εικόνα του τίτλου. Τη φετινή χρονιά, η μετοχή έχει επίσης εξαιρετική πορεία, καθώς ήδη κερδίζει τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2024 +19,35% και είναι μέσα στις δύο – τρεις κορυφαίες της αγοράς.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή έκλεισε με νέα άνοδο 1,39% στα 25,60 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά από τότε που μετέφερε την έδρα στις Βρυξέλλες και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι. Παράλληλα, ο όμιλος πλέον πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ σε αποτίμησης και βρίσκεται στη 13η θέση στον Large Cap.
Θυμίζουμε πως προ ημερών ο όμιλος ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση στην Τουρκία, αποκτώντας δικαιώματα παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan, στον Ανατολικό Μαρμαρά. Η ποζολάνη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και είναι ένα υλικό με αυξανόμενη σημασία για τη βιομηχανία τσιμέντου.
Η απόκτηση των εν λόγω δικαιωμάτων δεν υποστηρίζει μόνο τις προσπάθειες του ομίλου Τιτάν να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα αποθέματα για δική του χρήση ή για εμπορία, αλλά επιπλέον ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική του για το 2026, που εστιάζει στον διπλασιασμό του παραγόμενου όγκου «πράσινου» τσιμέντου και στην επιτάχυνση της διάθεσης στην αγορά νέων «πράσινων» προϊόντων.
Η νέα αυτή κίνηση του Τιτάνα έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης συμμετοχής στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου, που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση περλίτη και ποζολάνης στο Γυαλί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Και οι δύο συναλλαγές συνάδουν με τους στόχους του Τιτάνα για την κατά 35% μείωση των εκπομπών του άνθρακα ως το 2030 και την αύξηση του μεριδίου «πράσινων» προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό του σε πάνω από 50%.
Πέραν του χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, το συγκεκριμένο ορυχείο είναι σε προνομιακή θέση, καθώς έχει πρόσβαση σε βαθύ λιμάνι και σιδηρόδρομο, γεγονός που διευκολύνει τόσο την από ξηράς όσο και τη δια θαλάσσης μεταφορά σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Τιτάνας ανά τον κόσμο».
Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας του ομίλου Τιτάν, τόνισε πως «το να είμαστε έτοιμοι για ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φιλοδοξία για τον Τιτάνα. Η απόκτηση δικαιωμάτων παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan αποτελεί μέρος του ευρύτερου οδικού μας χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 100 πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών CO₂ και καλύπτει όλες τις γεωγραφίες και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας».
O μετασχηματισμός και οι στόχοι
Ο Τιτάνας έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, με τους στόχους του για μείωση του CO₂, να έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Έως τώρα, ο όμιλος έχει καταφέρει να έχει περίπου το ¼ της παραγωγής του «πράσινο», ήτοι κοντά στο 25% των τσιμέντων που παράγει. Στόχος είναι έως το 2026 το «πράσινο» τσιμέντο να έχει φτάσει στο 50% της παραγωγής.
Στο 9μηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης και επιδότησης. Με την ολοκλήρωσή του ο όμιλος θα παράγει 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως.
Μείωση των ειδικών εκπομπών CO2 κατά περίπου 3%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι και επιτυχής ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ σε εναλλακτικά καύσιμα. Συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) λειτουργούν σε είκοσι παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε εφαρμογή λογισμικά πρόβλεψης λειτουργικών βλαβών σε τρία επιπλέον εργοστάσια οδηγώντας σε βελτιωμένη παραγωγή και αξιοπιστία.