don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

…της Ταϊβάν, «Γιουγκοσλαβικά πάθη», θετικά οι τράπεζες, η επιμονή Καραβία, άνοδος ΟΠΑΠ, τα… πακέτα και τα 72 ξενοδοχεία

*Συναγερμός (και) στις αγορές λόγω Ταϊβάν. Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, είναι η Αμερικανίδα πολιτικός στην υψηλότερη βαθμίδα, που επισκέπτεται το νησί. Aπό τον χθεσινό Τύπο των ΗΠΑ, κρατάω ενδεικτικά: US stocks fall Ahead of Pelosi’s Taiwan Visit, The Wall Street και Pelosi’s “Most Watched” Aircraft to Land Imminently With Fighter Jet Escort, Zerohedge. Παρ’ όλα αυτά leading indicators δεν “έδειξαν” να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

*Όλα τα’ χαμε, η παρόξυνση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου μας έλειπε, έλεγε γνωστός σε χθεσινοαπογευματινό πηγαδάκι. Και μην σου διαφεύγει η αντιπαράθεση Βελιγραδίου- Πρίστινας, μην αποκλείετε έναν βαλκανικό proxy war στην.. .αυλή μας, συμπλήρωσε έτερος συνδαιτημόνας. Περισσότεροι από 4.000 ΝΑΤΟικοί αναπτύχθηκαν στα σύνορα, ενώ θέμα απόσχισης εγείρει (εκ νέου) η Republika Srpska-δηλαδή οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

*Με όλα αυτά και να κλείνει το ΧΑΑ στις 869,82 μονάδες, οριακά στο υψηλό ημέρας, το λες και ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση, όταν την ίδια ώρα ο DAX διόρθωνε στις 13.438 μονάδες.

*Πάλι με τράπεζες το χθεσινό, 5η ή 6η σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον κλάδο. Αφού τον περιέλαβαν από τα χαμηλά- αρχές Ιουλίου- σε τιμές 2015 και capital controls οι JPMC και Goldman Sachs για να ακολουθήσουν Fidelity, Capital, BlackRock e.t.c κυρίως αμερικανικά σπίτια ήταν εύκολο να ανέβει το “ρηχό” χρηματιστήριο.

*Αρέσει στην αγορά η επιμονή Καραβία για διάθεση μερίσματος. Οι επαφές Eurobank- Επόπτη ΕΚΤ προχωρούν ικανοποιητικά, η Φρανκφούρτη θα πει το ΟΚ με αποτέλεσμα η τράπεζα να είναι η πρώτη, που θα μπορεί να προχωρήσει σε Road Shows με κύριο μότο ακριβώς αυτό. Κερδοφορία 2022, ικανή να αποφέρει μέρισμα. Μάλιστα η Citi το… βιάζεται και υπολογίζει στο 2,3-2,4% τη μερισματική απόδοση.

*Το νέο τοπικό υψηλό, στα 13,87 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ δεν πέρασε απαρατήρητο. Κάθε άλλο, καθότι με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τμχ. Έγινε και ένα πακετάκι, στα 13,70 για 24.620 τμχ.

*Πακέτα και στη μετοχή της Jumbo, απόρροια των πωλήσεων της Fidelity. Για 15.000 τμχ στα 14,78 ευρώ, για 25.000 στα 14,87 και για 14.880 στα 15.04′. Έχει γνώση ο Απόστολος Βακάκης.

*Πακέτο και στη ΔΕΗ: για 110.000 στα 5,91 ευρώ. Έτοιμη για την επαναφορά πάνω από τα 6 ευρώ.

*Η Moody’s θεωρεί αναπόφευκτο τον στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη και την Ελλάδα πιο εκτεθειμένη. Αντιθέτως η JPMC εμφανίζεται αισιόδοξη για τα ελληνικά ομόλογα. Και μιας η κουβέντα για πληθωρισμό, χρέος κ.λ.π, προβλέψεις θέλουν τον λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ στο 172% για το 2022 και ενδεχομένως χαμηλότερα του 150% το 2023. Είναι και ο συνδυασμός διψήφιου πληθωρισμού/ανάπτυξης μεγαλύτερης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

*Πιο κοντά στα 72 ξενοδοχεία του Tethys/Intrum Hellas η κ/ξ SMER του Νικόλα Καραμούζη-Θανάση Λασκαρίδη, με την ισραηλινή Brown να χάνει στο νήμα. Είναι συγκεκριμένα 5-6 ξενοδοχεία, που ο εφοπλιστής τα έχει στο monitoring του χρόνια.

*Για την κίνηση- μήνυμα με πολλούς αποδέκτες της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πρόταση επαναγοράς του ομολογιακού των 670 εκατ.) η DeA την ανέφερε από χθες. Να συμπληρώσω, πως στον κλάδο των κατασκευών ο όμιλος πέτυχε οριακά θετική κερδοφορία (μετά από κάτι χρόνια). Στα 2,7 δισ. το ανεκτέλεστο, ΟΚ δεν τα λες και λίγα, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να βγάζαμε το μέσο όρο επιβάρυνσης (κατασκευαστικής δαπάνης), λόγω αυξήσεων σε τσιμέντο, δομικά υλικά, μέταλλα κ.λ.π

*Τσιμέντο είπα και είδα τον ΤΙΤΑΝα. Στα 12,16 με 3,23% η μετοχή, συνολικά 9,35% στην εβδομάδα. Πολλαπλά ευνοημένος ο όμιλος (μέσω της θυγατρικής TITAN US) από την ισοτιμία 1/1 από 1/1,2 προ έτους. Με το 60% των ebitda στην αγορά των ΗΠΑ, τα 952,4 εκατ. είναι peanuts, τόχουμε πει 1.000 φορές. Στο 1,5 δισ.$ τουλάχιστον ένα (δυνητικό) ΙΡΟ της θυγατρικής.

*Γιάννης Εμίρης (Alpha Bank): Αδιαμφισβήτητη η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας. Ενδεικτική η περίπτωση της Capital PLP. 

*Τι σας έλεγε η DeA για την… kolotoumba των Κεντρικών, Fed, ECB… Λιγότερο από ένα μήνα μετά την αύξηση επιτοκίων- την πρώτη μετά από 11-12ετία- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διορατικοί traders εκτιμούν, πως η Φρανκφούρτη έχει διανύσει-ήδη- το 1/3 του δρόμου στο πλαίσιο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Είδαν, υποθέτω, τη ραγδαία επιδείνωση οικονομικών στοιχείων, δεικτών, την κοινωνία στα όρια “βρασμού”, τις κυβερνήσεις να φθίνουν και σου λέει “κάνε λίγο κράττει…”. Τα δύσκολα είναι να ειπωθεί το πρώτο mea culpa, μετά συνηθίζουν (Yellen, Powell, Lagarde). Από τότε, που βρέθηκε η συγγνώμη… έλεγαν οι παλαιότεροι.

*Υποθέτω, ότι ήταν και το “τρομοκρατικό” χτύπημα από το λιανεμπόριο της Γερμανίας. Το πρώτο 6μηνο ολοκληρώθηκε με τη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις, που έχει καταγραφεί εδώ και 28 χρόνια. Ακολούθησε ο σύμβουλος του Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιώντας πως “…τα δομικά πλήγματα κατά το πρώτο 6μηνο ήταν μόνον η αρχή. Τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν…”. Θέλω να πιστεύω, ότι σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη γνωρίζουν από “νεότερη ιστορία της Ευρώπης” και η… Βαϊμάρη κάτι να θυμίζει στους εκτός τόπου και χρόνου της Κομισιόν.

*Αυτά, εικάζω, διαβάζει ο Βασίλης Κικίλιας και τον βλέπω τον ex Panther/Πανιώνιο να πυκνώνει τις παρουσιάσεις σε Γερμανούς συνταξιούχους. Φαντάζομαι και τα πρώτα spotάκια, αλλά φτάνει αρκετά με το trollάρισμα για τους δις μοιραίους της “γηραιάς ηπείρου”. Τι θυμήθηκα πάλι, να αγιάσω δεν μπορώ, τα εξώφυλλα σε Bild, Stern κ.λ.π με την Αφροδίτη της Μήλου με προτεταμένο το μεσαίο… δάκτυλο. Έχει ο καιρός γυρίσματα, that’s life.

*Το Non Bankable του Βασίλη Ράπανου (ΕΕΤ, Alpha Bank) τόχουν εμπεδώσει (κυρίως) οι ΜμΕπιχειρηματίες. Πάλι καλά, που πιστώθηκαν 2 δισ. στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κάτι, κάπως θα κινηθεί.

*Τσούκου-τσούκου, αθόρυβα μαζεύτηκε η ΜΟΤΟ τον βλέπω- τον Κυριακόπουλο- με overdrive για τα 2,20 ευρώ.

*Με συναλλαγές μόλις 774 τμχ η μετοχή του ΟΛΘ στα 25 ευρώ. Έχω μία υποψία, βλέποντας την αποτίμηση στα 252 εκατ. Να σχετίζεται με ΟΛΑλεξανδρούπολης, με H.I.G…

*Όλο πλησιάζει τα 500 εκατ. (χρηματιστηριακή αξία) η AEGEAN και όλο πίσω ξανά κάνει. Αυτή την φορά, όμως είναι άλλο το σχέδιο πτήσης, για πάνω από το όριο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask