Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤην δημιουργία καινοτόμου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος δρομολογεί η ΕΕΤΤ

Την δημιουργία καινοτόμου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος δρομολογεί η ΕΕΤΤ

Την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τεχνολογικά καινοτόμου, σύγχρονου και γεωγραφικά εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος (ΣΕΦΕ) στη χώρα μας δρομολογεί η ΕΕΤΤ, με την προκήρυξη του έργου να αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες μετά και την «Θετική Γνώμη» που έλαβε η τελευταία από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΥΔΕ-ΤΠΕ για το Σχέδιο Τεύχους Διακήρυξης.

Το έργο «Ανάπτυξη Δικτύου Σταθερών και Κινητών Σταθμών Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων, Ασύρματου Ψηφιακού Δικτύου Φωνής και Ασύρματου Δικτύου Μετάδοσης Δεδομένων» (Υποέργο 7) της Πράξης «Ανάπτυξη καινοτόμου εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΣΕΦΕ)» έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους.

Στόχος του νέου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος είναι να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες ανάγκες και στις αναμενόμενες απαιτήσεις στήριξης και προώθησης της ψηφιακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Για το λόγο αυτό θα περιλαμβάνει υποσυστήματα Εποπτείας και Επικοινωνίας, με τα οποία επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή κάλυψη και η ταχύτερη δυνατή απόκριση σε γεωγραφικό, τεχνολογικό και φασματικό επίπεδο.

Ειδικότερα μέσω της υλοποίησης και λειτουργίας του ΣΕΦΕ θα παρέχεται σημαντική πληροφόρηση για τη δυναμική απόδοση και αξιοποίηση του φάσματος, την απόδοση νέων δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων, την ανάπτυξη νέων πιο αποδοτικών μοντέλων διαχείρισης φάσματος και την κατανόηση φαινομένων διάδοσης και παρεμβολών.

Με την υλοποίηση του έργου μάλιστα θα επιτευχθούν ευρύτεροι αναπτυξιακοί στόχοι της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (ΕΨΣ) και της εθνικής οικονομίας, καθώς θα υποστηρίξει αφενός την επέκταση της χρήσης 5G και των δικτύων νέας γενιάς (NGN), αφετέρου την αξιοποίηση πρόσθετων, απελευθερωμένων φασματικών ζωνών για χρήση από ενδιαφερόμενους παρόχους επικοινωνίας.

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός τεχνολογικά καινοτόμου, σύγχρονου και γεωγραφικά εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος που θα περιλαμβάνει:
• Σταθερούς Σταθμούς Εποπτείας (ΣΣΕ) εξοπλισμένους με δυνατότητες εποπτείας και ραδιογωνιομέτρησης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε υφιστάμενες δομικές κατασκευές (πυλώνες, ιστούς, οικίσκους) σε ένα σύνολο περιοχών της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τους ΣΣΕ, η Αναθέτουσα Αρχή θα προμηθευτεί Μεταφερόμενους Σταθμούς Εποπτείας (ΜΣΕ) και Κινητούς Σταθμούς Εποπτείας (ΚΣΕ) επί ειδικά μετασκευασμένων 4×4 ευέλικτων οχημάτων.
• Την υλοποίηση ενός Ασύρματου Δικτύου Επικοινωνίας Φωνής βασισμένου στην τεχνολογία D.M.R. (Digital Mobile Radio), με στόχο την υποστήριξη της επιχειρησιακής λειτουργίας των κλιμακίων εποπτείας φάσματος της Αναθέτουσας Αρχής. Το συγκεκριμένο δίκτυο θα καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της Επικράτειας και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα των αναγκών επικοινωνίας των κλιμακίων της Αναθέτουσας Αρχής κατά τις διαδικασίες επίλυσης εκτάκτων καταστάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου η κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλή.
• Την υλοποίηση ενός Ασύρματου Δικτύου Μετάδοσης Δεδομένων βασισμένου σε μικροκυματικές ραδιοζεύξεις, το οποίο θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση των ΣΣΕ και των επαναληπτών του δικτύου φωνής με τα Κέντρα Ελέγχου της Αναθέτουσας Αρχής, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά μετρητικών δεδομένων και δεδομένων φωνής

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ζήτησης και χρήσης του φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω, κυρίως, της διαφαινόμενης επικράτησης των δικτύων παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών και της ανάγκης εξυπηρέτησης των σύγχρονων αναγκών του (εταιρικού/οικιακού) καταναλωτή σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο εκτυλίσσεται η οικονομική, επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή/προσωπική δραστηριότητά του.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν το φάσμα συχνοτήτων για την παροχή πρόσβασης σε (ευρυζωνικά) δίκτυα και υπηρεσίες απαιτούν αφενός την ταχεία, διαφανή και ισότιμη διεκπεραίωση αιτημάτων εκχώρησης φάσματος και αφετέρου την απουσία παρεμβολών στις συχνότητες που τους έχουν εκχωρηθεί, ώστε να προχωρήσουν σε αποδοτική (απρόσκοπτη και αδιάλειπτη) αξιοποίησή τους.

Επιπλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή τηλεοπτική και ψηφιακή ραδιοφωνική ευρυεκπομπή δημιουργεί νέες ανάγκες για αποτελεσματική εποπτεία του φάσματος για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ