Τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ).
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το εργατικό δίκαιο οφείλει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την εφαρμογή του Εργάνη ΙΙ μετά το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ Ι. Τα μέτρα που θα πάρουμε, είπε ο κ. Χατζηδάκης θα δημιουργούν μια μορφή εργασιακού Τειρεσία, δηλαδή μηχανισμού επιβράβευσης των επιχειρήσεων αλλά και επισήμανσης των παραλείψεών τους σε εργασιακές υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός ανέλυσε τις βασικές θέσεις της βιομηχανίας ώστε να αναβαθμιστεί η παραγωγικότητα ενώ έθιξε το θέμα του καθεστώτος υπερωριών στην βιομηχανία υποστηρίζοντας ότι το σημερινό επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών ανά εξάμηνο είναι απαράδεκτο και πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί.
Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι ο εκσυγχρονισμός που θα φέρει η εργασιακή μεταρρύθμιση θα αγγίξει και τα ισχύοντα για υπερωρίες στην βιομηχανία.
Στη συζήτηση εθίγησαν και κλαδικά θέματα μεταξύ των οποίων οι εμπλοκές που προκαλούνται στην λειτουργία των Ναυπηγείων του Περάματος.
Τα μέλη του Δ.Σ. που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη έθιξαν σημαντικά θέματα που απασχολούν την βιομηχανία καθώς και στις διαγραφόμενες προοπτικές της μεταρρύθμισης όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η απασχόληση τα Σάββατα, υπερωρίες, υπερεργασία κλπ.