Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤεχνολογικές υποδομές ευρυζωνικότητας αλλάζουν τον χάρτη της ελληνικής υπαίθρου

Τεχνολογικές υποδομές ευρυζωνικότητας αλλάζουν τον χάρτη της ελληνικής υπαίθρου

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επενδύει σε υποδομές που εκσυγχρονίζουν την οικονομία της και δημιουργούν το υπόστρωμα για τη μετάβασή της στη νέα ψηφιακή εποχή. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ανάμεσα στα έργα αγροτικών υποδομών, όπως τα εγγειοβελτιωτικά και τα αρδευτικά έργα που υλοποιεί, έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό έργα που αναπτύσσουν τις τεχνολογικές υποδομές της ελληνικής υπαίθρου.

Ψηλά στη λίστα αυτών των έργων του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται η δράση της «Ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές» (Δράση 7.3) που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αποτελώντας βασικό μέρος του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.

Μια δράση που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους έργα που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Αυτές οι υποδομές αναμένεται να αναβαθμιστούν περαιτέρω με το υποέργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND (UFBB)», έργο συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 25 εκατ. καλύπτονται.

Το εν λόγω έργο αφορά στην ανάπτυξη Αγροτικού Ευρυζωνικού Δικτύου στις λεγόμενες «λευκές» περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή τις ορεινές, απομονωμένες και παραμεθόριες περιοχές που δεν έχουν υποδομή για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτές οι περιοχές κατοικούνται μόλις από το 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, και βιώνουν το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει με άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα των τοπικών υπηρεσιών και την κοινωνική ευημερία.

Η ανάπτυξη του αγροτικού Ευρυζωνικού δικτύου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ελληνικής Περιφέρειας, θα διασφαλίσει την κοινωνική ένταξη, βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Θα λειτουργήσει, επίσης, αποτρεπτικά στη μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους από τη γενέτειρά τους.

Η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζει στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ειδικά αυτών που κατοικούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές αλλά και ευρύτερα σε μικρούς οικισμούς, τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες που θα φτάνουν το ελάχιστο τα 100Mbps και θα μπορούν να αναβαθμιστούν έως και το 1 (ένα) gigabit.

Κάτι που όχι μόνο θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας αλλά θα δημιουργήσει τη βασική υποδομή για την εφαρμογή της «ευφυούς γεωργίας» ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, βοηθώντας να καταστεί εφικτό το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Βασική προσέγγιση είναι η κατασκευή νέων δημόσιων παθητικών και ενεργών υποδομών ευρυζωνικής πρόσβασης, με προϋπόθεση την τεχνολογική ουδετερότητα, που θα παρέχονται στη συνέχεια με ένα ανοικτό και κοστοστρεφές μοντέλο διάθεσης προς χρήση/αξιοποίηση από τρίτους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το έργο στις αρχές του έτους απέκτησε προσωρινούς αναδόχους για το σύνολο της χώρας, βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησης και αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην οριστικοποίηση του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ