Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤεχνολογία: Επενδυτικός στόχος των private equity funds το 2025

Τεχνολογία: Επενδυτικός στόχος των private equity funds το 2025

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, που διαμορφώνουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές, ο κλάδος της τεχνολογίας αναδεικνύεται σε κορυφαίο επενδυτικό στόχο για τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Private Equity – PE) το 1ο τρίμηνο του 2025.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), επικαλούμενος τελευταία στοιχεία της έκθεσης Private Equity Pulse της KPMG, παρά τις προκλήσεις, η τεχνολογία παραμένει ο βασικός επενδυτικός στόχος των private equity funds για το 2025, καθώς προσφέρει ανθεκτικότητα, καινοτομία και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Η ανθεκτικότητα του τεχνολογικού τομέα οφείλεται στη χαμηλότερη έκθεσή του σε εμπορικούς δασμούς, σε σχέση με κλάδους, όπως η βιομηχανία ή τα καταναλωτικά αγαθά, αλλά και στην κρίσιμη σημασία της καινοτομίας για τη μελλοντική ανάπτυξη. Τα private equity funds επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε εταιρείες, που προσφέρουν λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνητής νοημοσύνης και cloud, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και ανθεκτικότητα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Πάντως, παρά την ισχυρή παρουσία της τεχνολογίας, το περιβάλλον παραμένει ρευστό. Η δυσκολία άντλησης νέων κεφαλαίων και η στάση αναμονής, που τηρούν πολλοί επενδυτές, λόγω της μεταβλητότητας στις εμπορικές πολιτικές, περιορίζουν τη δυναμική των deals.

Η συνολική επενδυτική δραστηριότητα των PEs funds παρουσίασε πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση, με τις επενδύσεις να διαμορφώνονται στα $444,9 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2025, έναντι $463,8 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση στον αριθμό των συναλλαγών, από 4.958 σε 3.762, γεγονός που αποδίδεται, κυρίως, στην αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και τις εμπορικές πολιτικές.

Αντέχει η τεχνολογία

Ωστόσο, ο κλάδος των Τεχνολογιών, Μέσων & Τηλεπικοινωνιών (TMT) παρέμεινε ο ισχυρότερος “μαγνήτης” κεφαλαίων, προσελκύοντας $117,4 δισ. – το υψηλότερο ποσό μεταξύ όλων των κλάδων. Ακολουθούν η Βιομηχανική Παραγωγή ($66,4 δισ.) και η Ενέργεια & Φυσικοί Πόροι ($61,5 δισ.).

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία, απορροφώντας πάνω από το 50% των παγκόσμιων επενδύσεων PEs ($234,2 δισ. σε 1.670 συναλλαγές), με τον κλάδο TMT να συγκεντρώνει $76,6 δισ. Παρά τη μείωση στον αριθμό των συμφωνιών, η αξία των επενδύσεων αυξήθηκε, δείχνοντας ότι τα funds εστιάζουν σε μεγαλύτερες και πιο στρατηγικές τοποθετήσεις, ιδιαίτερα στην τεχνολογία.

Στην περιοχή EMΕA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η συνολική επενδυτική δραστηριότητα υποχώρησε σημαντικά ($109,2 δισ. από $169,7 δισ.), με τον κλάδο της τεχνολογίας να διατηρεί την πρώτη θέση ($31,8 δισ.).

Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, παρά τη συγκρατημένη συνολική δραστηριότητα, η τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα, αν και με μικρότερο όγκο συγκριτικά με άλλες περιοχές ($6,6 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2025).

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ