Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) να αναδιαμορφώνει τον επιχειρηματικό κόσμο, ταυτόχρονα, ωστόσο, παρέχει νέα εργαλεία στους κυβερνοεγκληματίες, ενισχύοντας την ικανότητά τους να εξαπολύουν επιθέσεις με πρωτοφανή ακρίβεια και ταχύτητα, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Kaspersky, το 46% των επαγγελματιών ασφάλειας πληροφοριών πιστεύει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στους οργανισμούς τους κατά το τελευταίο έτος περιλάμβαναν τη χρήση AI.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί πέριξ της κυβερνοασφάλειας, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να δημιουργούν εξαιρετικά εξατομικευμένες επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Με τη συλλογή δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα και εταιρικές επικοινωνίες, οι χάκερ σχεδιάζουν πειστικά μηνύματα phishing, τα οποία είναι δύσκολο να αναγνωριστούν ως κακόβουλα.
Επιπλέον, τα deepfakes, που βασίζονται σε AI, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πλαστών βίντεο ή ηχητικών αρχείων, που μιμούνται διευθυντικά στελέχη, ανοίγοντας τον δρόμο για απάτες υψηλής αξίας.
Εξίσου ανησυχητική είναι η χρήση AI για την παράκαμψη συστημάτων ασφαλείας. Με τη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, οι επιτιθέμενοι δοκιμάζουν ταχύτατα παραλλαγές επιθέσεων, αποφεύγοντας την ανίχνευση από τα παραδοσιακά λογισμικά κυβερνοασφάλειας.
Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις
Οι επιθέσεις, που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αυξάνουν τον κίνδυνο για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα δραστηριότητας.
Παρ’ όλο που στο παρελθόν ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να μην θεωρούνταν στόχοι, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους επιτιθέμενους να επεκτείνουν τις εκστρατείες τους. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν με ελάχιστη προσπάθεια να επιτίθενται ταυτόχρονα σε χιλιάδες εταιρείες.
Οι επιθέσεις, πλέον, πραγματοποιούνται πιο αποτελεσματικά, καλύπτοντας τα ίχνη, που οδηγούν στην προέλευση της κακόβουλης ενέργειας. Σύμφωνα με την Kaspersky, η δυνατότητα των κυβερνοεγκληματιών να στοχεύουν πολλαπλούς οργανισμούς ταυτόχρονα ενισχύει την αποδοτικότητα των επιθέσεων.
Η ζημιά, που σχετίζεται με επιθέσεις βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι σοβαρή, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στη φήμη των επιχειρήσεων και την εμπιστοσύνη των πελατών. Ακολουθούν, επίσης, πιθανώς πρόστιμα και νομικά έξοδα, καθώς και μακροπρόθεσμη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών – ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και οι νομικές υπηρεσίες, όπου η εχεμύθεια και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχουν μεγάλη βαρύτητα.
Προστασία ενάντια στις απειλές AI
Η αντιμετώπιση αυτών των απειλών απαιτεί – σύμφωνα με τους ειδικούς – μια πολυδιάστατη στρατηγική. Παρ’ ότι τα εργαλεία ασφαλείας που βασίζονται σε AI είναι χρήσιμα, δεν επαρκούν από μόνα τους.
Για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεγκλημάτων, που πραγματοποιούνται με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κυβερνοασφάλειας, αντί να βασίζονται μόνο σε λύσεις, που υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε προηγμένα συστήματα ασφαλείας, να εκπαιδεύουν τακτικά τους εργαζομένους τους στην αναγνώριση κακόβουλων τακτικών και να αναπτύξουν σχέδια αντίδρασης σε περιστατικά.
“Η αποτελεσματικότητα στην κυβερνοασφάλεια απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που περιλαμβάνει προηγμένα εργαλεία ασφαλείας, τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων και προληπτικό σχεδιασμό για την αντίδραση σε περιστατικά. Μόνο με τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνολογίας, εκπαίδευσης και προετοιμασίας μπορούν οι επιχειρήσεις να χτίσουν την αναγκαία ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι ολοένα και πιο εξελιγμένες απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης”, καταλήγει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας.