Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤΕΡΝΑ: Ανάδοχος του mega φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα της...

ΤΕΡΝΑ: Ανάδοχος του mega φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα της ΔΕΗΑΝ

Στον όμιλο ΤΕΡΝΑ ανατίθεται από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με βάση πληροφορίες, μετά το πέρας σχετικού διαγωνισμού, η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα

Ουσιαστικά ο ανάδοχος καλείται να υλοποιήσει τη μελέτη, την προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η δε, σύμβαση ανάθεσης του έργου αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το έργο αυτό, ειδικά μετά την ενεργοποίηση και πάλι των λινγιτικών μονάδων είναι “κομβικό” για τη διατήρηση σε ανταγωνιστικά επίπεδα του ισοζυγίου ρύπων του Ομίλου ΔΕΗ.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ για 2021, παρουσιάζονται για πρώτη φορά μία σειρά από ενοποιημένοι δείκτες σε επίπεδο Ομίλου με στόχο και τη μεταγενέστερη διασύνδεσή τους με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του Ομίλου, που ειρήσθω εν παρόδω έχει δανειστεί με ομολογα με δείκτες αειφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη μητρική ΔΕΗ, “σημαντική πρόοδος επιπλέον σημειώθηκε στον τομέα μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με βάση και το διεθνές πρότυπο GHG(Greenhouse Gas Protocol) καλύπτοντας το σύνολο των Scope 1 και Scope 2, και το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών του Scope 3 για την ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και Μελίτης οι οποίες απορροφήθηκαν από την ΔΕΗ εντός του 2022), καθώς και το σύνολο των εκπομπών Scope 1,2 και 3 για ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενοποιώντας και παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά για πρώτη φορά για τις παραπάνω εταιρείες του Ομίλου.”

Το mega φωτοβολταϊκό είναι συνολικού προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.

Σχέδιο για ΑΠΕ

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει σε τροχιά ένα μεγάλο πλάνο με έργα ΑΠΕ, καθώς διαθέτει άδειες έργων συνολικής ισχύος 4 GW. Ήδη, από έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας.

Να σημειωθεί ότι ώριμα θεωρούνται φωτοβολταϊκά πάρκα 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.

Επίσης στα σκαριά είναι  κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια. Μάλιστα στο Τόκιο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, βρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνταντίνος Μαύρος, όπου και είχε επαφές με τις εταιρείες Itochu και Sumitomo με ατζέντα πιθανές νέες κοινές δράσεις για ανάπτυξη ΑΠΕτόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής των μεγάλων συμμαχιών της ΔΕΗ που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια και πλέον η διοίκηση του Γιώργου Στάσση, τρέχει και ο σχεδιασμός έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρείας που αποτελεί σύμπραξη RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%). Με βάση τη σύμραξη αυτή έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, και δυναμικότητας έως 2.000 MWp θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ