Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤΕΝ: Επενδύει 2 δισ. σε πράσινα πλοία

ΤΕΝ: Επενδύει 2 δισ. σε πράσινα πλοία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Νίκος Τσάκος, κατά την γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης που έγινε στο “Μέγαρο Μακεδονίας”.

Η TEN γιόρτασε τα 30 της χρόνια με επιδόσεις ρεκόρ και βρίσκεται σε εφαλτήριο για μελλοντική ανάπτυξη. Η ναυτιλιακή σημείωσε το περασμένο έτος κέρδη-ρεκόρ, ύψους 327 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 890 εκατ. δολάρια, ενώ το προσαρµοσµένο EBITDA για το έτος έφτασε τα 490 εκατ. δολάρια, 95 εκατ. δολάρια υψηλότερα από το 2022, σημειώνοντας αύξηση 24%.

Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη στρατηγική της για την ανανέωση του στόλου της, προχώρησε στην πώληση ενός σημαντικού αριθμού πλοίων μέσης ηλικίας 18,5 ετών αντικαθιστώντας τα με πλοία με μέσο όρο 1,3 έτη, αυξάνοντας παράλληλα το dwt του στόλου της. Στόχος  της ΤΕΝ είναι να έχει έναν ανανεωμένο και «πράσινο» στόλο τα επόμενα χρόνια, προχωρώντας σε πωλήσεις παλαιότερων πλοίων από τον στόλο της, ενισχύοντας τον με σύγχρονα νεότευκτα, έχοντας επενδύσει μέχρι στιγμής ένα πόσο γύρω στα 2 δις δολαρίων.

“Από τις αρχές του 2023, έως και σήμερα, η TEN πούλησε 13 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1,1 εκατομμυρίου dwt με μέσο όρο περίπου 18,5 ετών. Ταυτόχρονα, έχει αγοράσει και πρόσθεσε στον στόλο της εταιρείας 20 νεότευκτα πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,25 εκατομμύρια dwt, με μέση ηλικία τα 1,2 έτη”, ανέφερε στη ΓΣ ο κ. Τσάκος.

Παράλληλα, ο κ. Τσάκος γνωστοποίησε πως από την 1η Ιουλίου, η εταιρεία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το όνομα Tsakos Energy Navigation Limited, αλλά με το διακριτικό τίτλο ΤΕΝ, αντί για ΤΝΡ.

Ο Γιώργος Σαρόγλου, πρόεδρος και COO της TEN, σχολίασε: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα στρατηγικό βήμα για την καλύτερη ευθυγράμμιση της επωνυμίας μας, που αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και την ηγετική μας θέση στον τομέα της ναυτιλίας και στη βιομηχανία ενεργειακών μεταφορών».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ