Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελευταία ημέρα αιτήσεων για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού

Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού

Τελευταία ημέρα σήμερα 9 Ιουνίου για να κάνουν αιτήσεις οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός την περίοδο 2024 – 2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Συνολικά 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν δωρεάν voucher διακοπών για έως και 12 διανυκτερεύσεις.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του προγράμματος για τον κοινωνικό τουρισμό, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ)

Η πλατφόρμα άνοιξε σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν ως λήγοντά τους στο ΑΦΜ τους αριθμούς 7,8,9.

Τι περιλαμβάνει

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι:

· εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

· ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

· άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (ανεργία άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για ειδικές ομάδες πληθυσμού

· Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για τους μονογονείς και για τα ΑμεΑ.

· Για τα ΑμεΑ προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

· Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

· Προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα 2024-2025;

· Αύξηση του προϋπολογισμού από 35.000.000€ σε 50.000.000€

· Προσθήκη της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) στο ειδικό καθεστώς των 12 δωρεάν διανυκτερεύσεων και της ενισχυμένης επιδότησης παρόχων

· Αυξημένες τιμές επιδότησης για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων

· Μοριοδότηση για όσους δεν πήραν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα

· Δημιουργία μητρώου παρόχων στο οποίο συμμετέχουν αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου προγράμματος.

Πόσο μπορεί να επωφεληθεί οικογένεια που θα πραγματοποιήσει διακοπές στο πλαίσιο του προγράμματος 2024;

Έστω ότι μια 4μελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στην Κρήτη από 01.07 σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πρωινό για 6 διανυκτερεύσεις.

Θα πάρει επιδότηση για το ξενοδοχείο 840€ (4 άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις Χ 35€)

Για τα ακτοπλοϊκά με τιμή 100€ μετ’ επιστροφής, 200 € (50 Χ 4)

Σύνολο 1.040€

Αν η διαμονή ορισθεί τον Αύγουστο η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 20% και θα διαμορφωθεί στα 1.008 € για το ξενοδοχείο (42€ Χ 4άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Έστω ότι η ίδια οικογένεια επιλέξει για τη διαμονή τη Β. Εύβοια για την ίδια κατηγορία ξενοδοχείου για 12 διανυκτερεύσεις.

Θα πάρει επιδότηση 2.688€ (56€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις)

Αν επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων θα πάρει επιδότηση 2.064€ (43€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ