don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα 500 της ΔΕΗ, η σύμβαση με ΝΑΤΟ (Cosmote-Unisystems), ποιος εφοπλιστής αγόρασε Euroxx, ποδοσφαιρο-λογίες, πράσινο φως για απόκτηση Αιολική Προβατά-Τραιανουπολεως, στα ύψη ο χρυσός και ο…Douleftatas

*Διόρθωση χθες βράδυ στην Wall Street. Μετά από σερί έξι εβδομάδες με θετικό πρόσημο, ορισμένοι επενδυτές πέρασαν από το ταμείο. Στο επίκεντρο, για ακόμη μία συνεδρίαση τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου. Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν ΙΒΜ, TESLA, The Coca Cola Company e.t.c. Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 83,1% ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών. Το αντίστοιχο ποσοστό στο προηγούμενο τρίμηνο ήταν 79,1%. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αγορά, η οποία παίρνει μια ανάσα και κατοχυρώνει ίσως ένα μέρος των κερδών που είχαμε την περασμένη εβδομάδα», τόνισε ο Πίτερ Καρντίλο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Spartan Capital Economics.

*Kαι στα 2.752$/ουγκιά ο χρυσός. Είδα (FT/euro2day) ανάλυση του Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πως το ράλι του χρυσού είναι σήμα κινδύνου για την παντοδυναμία του δολαρίου. Ο ex Pimco, σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι: Η αγορά του πολύτιμου μετάλλου αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές έναντι του βασισμένου στο δολάριο χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το επίσης ενδιαφέρον; προχωρώντας το παραπέρα κάνει λόγο για σημάδια που συσσωρεύονται με απώτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Θυμίζω, στις 5 Νοεμβρίου οι προεδρικές στις ΗΠΑ.

*Στην Ευρώπη, ξεκίνημα εβδομάδας με το…αριστερό, χαμηλότερες κατά 1,4% (τον Σεπτέμβριο) οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού στην Γερμανία. Τον Αύγουστο ο ρυθμός μεταβολής ήταν στο μείον 0,8%. Σε διόρθωση ο CAC40 στο Παρίσι. Σε αναμονή κατάθεσης του προϋπολογισμού 2025, αργά το βράδυ Δευτέρας, στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ. Περικοπές 60 δισ. (κοινωνικές- κρατικές δαπάνες, φορολογία) δύσκολα περνά, πιθανότατα ο Εμανουέλ Μακρόν να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 που δίνει την δυνατότητα νομοθέτησης χωρίς ψηφοφορία. Στο 3,008% το γαλλικό 10ετές, στο 3,125% το αντίστοιχο ελληνικό. Κοντά-κοντά.

*Ευκαιρίας δοθείσης και η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε mandate για την έκδοση ομολογιακού ύψους 500 εκατ. Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, και η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank Aktiengesellschaft, η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Société Générale, και οι Alpha Βank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε., AXIA Ventures Group Limited, και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ενεργούν από κοινού ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Για το Euronext του Δουβλίνου η εισαγωγή (διαπραγμάτευσης των ομολογιών). Είπα να το αποφύγω αλλά, ο πειρασμός μεγάλος. Για 500 εκατ. “βγαίνει” η ΔΕΗ, όταν καλοκαίρι 2025 η αποτίμησή της μόνο ήταν μόλις 380 εκατ. ( ! ). Τόσο την είχαν καταντήσει. Προσοχή: στις 4 Νοεμβρίου έκτακτη γ.σ με θέματα απόσχιση κλάδου και ακύρωση ιδίων μετοχών.

*Μας τον “μάτιασαν” τον ΟΤΕ, πρόστιμο 33,5 εκατ. στην θυγατρική Telekom Mobile Romania. Η ουσία: δεν νοείται να είναι βασικός μέτοχος σου η Deutsche Telekom και να εμπίπτεις σε διατάξεις που η ρουμανική κυβέρνηση τιμωρεί με την επιβολή γερού προστίμου. Έτσι και αλλιώς η TMR τον έβαζε μέσα τον όμιλο, αλλά δεν νοείται και για τον επιπλέον λόγο της πρότερης θητείας του cfo σου. Από τα 16 έως τα 15,74 και κλείσιμο στα 16,06 ευρώ (υψηλό ημέρας). Προφανώς “ισχυρά χέρια” μάζεψαν την προσφορά. Στόχος, παραμένουν τα 18,40 που έχει δώσει η JPMC (από προηγούμενη στα 17,30 ευρώ).

*Πέρασε απαρατήρητη από την αγορά, η σύμβαση-πλαίσιο για έργο του ΝΑΤΟ που ανέλαβαν Cosmote-UniSystems. Η δεύτερη ανήκει στον όμιλο Φέσσα/Quest Holdings. Από την στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πώληση της ACS θα μπει μπροστά το επόμενο έργο, με ορίζοντα το ΧΑ. Ένα-ένα.

*Ουδεμία έκπληξη απ’ όσα τραγελαφικά (επιεικώς) διαδραματίστηκαν με την Attica Bank. Ένα τεράστιο φάουλ στην ΕΧΑΕ και σ’ όσους δεν προνόησαν για τα στοιχειώδη, τα αυτονόητα. Άραγε, μετά και το χθεσινό, εκεί στο ΜΜ συνειδητοποίησαν σε ποιων τα χέρια έχουν αφήσει (έρμαιο) την αγορά. Μία αγορά, που ο Αλεξ Πατέλης διαφήμιζε προ ημερών- με newsletter του- κ.λ.π, κ.λ.π. Προλαβαίνουν πάντως, πριν η ζημιά προσλάβει μεγαλύτερη διάσταση…

*Και χθες, με θετικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς. Κόντρα στις πωλήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank. Τα έχει ανασκευάσει και πει- από άλλη βάση- η DeA, για την διαχείριση Μεγάλου.

*Ποιος εφοπλιστής της ποντοπόρου πήρε το μεγαλύτερο μέρος από το ποσοστό που πούλησε ο Αριστοτέλης Νινιός. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσει και το υπόλοιπο 3,39% της Euroxx. Εάν δεν το πάρει ο Τζουζέπε Τζιάνο- πήρε ήδη το 3,3% έναντι 1,7 εκατ.- ούτε ο εφοπλιστής- πήρε το 2% έναντι 1,1 εκατ.- μαντέψτε ποιος θα είναι ο τρίτος, εάν τελικά δεν το πάρει ο Γιώργος Πολίτης.

*Ένας άλλος Πολίτης- Δημήτρης- προορίζεται για ακόμη πιο νευραλγική θέση. Μετά και το 2πλό του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο.

*Και μιας ο λόγος περί ποδοσφαιρικών, λέτε να δει Ευρώπη την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Στα 6,14 ευρώ η Ideal Holdings- η αγορά την περιμένει αρκετά υψηλότερα- αλλά ο Παναιτωλικός παίζει στρωτή μπαλίτσα.

*Πολλά ακούγονται για Intrakat, για deal με Prodea AEEAΠ, για να δούμε. Την προσεχή Τρίτη (29 Οκτωβρίου) θα έχουν ευκαιρία οι συντάκτες να μάθουν περισσότερα.

*Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το “πράσινο φως” για την απόκτηση της Αιολική Προβατά-Τραϊανουπόλεως από κοινού από τους ομίλους Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ως γνωστόν οι 2 εισηγμένες στο ΧΑ είχαν συμφωνήσει για την εξαγορά του 50% της εταιρείας από τον Φεβρουάριο 2023. Πρόκειται για θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με άδεια υπεράκτιου αιολικού πάρκου 400 MW. Βάσει του σχεδιασμού, στη συνέχεια θα συνεργάζονταν με την ΔΕΗ που επίσης αναπτύσσει πιλοτικό αιολικό στην ίδια περιοχή. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) είχε εκδώσει άδεια έρευνας στα δύο έργα για τη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρουζ και βορείως – βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW. Με τη συμφωνία διευρυνόταν το πεδίο συνεργασίας Motor Oil και ΤΕΡΝΑ, καθώς αμφότερες διαθέτουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και της Motor Oil με τη ΔΕΗ.

*Παρουσίαση της εταιρείας Douleutaras σε συντάκτες, χθες μεσημέρι ( * ). Ένα success story που θα μπορούσε να γίνει case study, για τον Νο1 Πάροχο Υπηρεσιών και Λύσεων για το Σπίτι, με μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που διαρκώς μεγαλώνει. Με τζίρο 100 εκατ. θα μπορούσε να εισαχθεί στο ΧΑ, έστω στην Παράλληλη Αγορά, αρχικά.

 ( * ) στο papillon η παρουσίαση από την ομάδα της Outstand.gr (υπό την Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες).

*Και μιας ο λόγος για εισαγωγή στο ΧΑ, απ’ ότι είδα (Γιώργος Μανέττας/Οικονομικός Ταχυδρόμος) ετοιμάζεται ο Σάμι Φάις. Η διοικητική ομάδα της εταιρείας υπό την καθοδήγηση του Χασδάι Καπόν, Γενικού Διευθυντή του ομίλου Fais έχει αναθέσει στην Alpha Bank και στην Euroxx την ευθύνη προετοιμασίας του φακέλου, για την υποβολή της σχετικής αίτησης στις αρχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η διαδικασία έχει «τρέξει» σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα έχει αποσταλεί ήδη προσχέδιο του Ενημερωτικού Σημειώματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Άντε να δούμε και καινούργιους στο ΧΑ, αν και ο Σάμι από τους παλαιούς είναι. Άλλες εποχές.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask