Οι σεισμικές δονήσεις στην Σαντορίνη συνεχίζονται και η ανησυχία για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις του φαινόμενου εντείνεται. Στον κατάλογο των παραμέτρων και οι οικονομικές συνέπειες η έκταση των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάρκεια των δονήσεων και φυσικά την έντασή τους.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη ξεσκονίσει τα στοιχεία για την συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Σαντορίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα. Οι δηλώσεις του ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου, επιτρέπουν να σχηματιστεί μια πρώτης τάξεως εικόνα για τα συνολικά έσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί: πρόκειται για περίπου 7000 επιχειρήσεις οι οποίες μοιράζονται σε ετήσια βάση συνολικά έσοδα περίπου 1,8 δις. ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο καθώς αντιστοιχεί στο 0,4% του συνολικού τζίρου του ελληνικού επιχειρείν. Στην πραγματικότητα το οικονομικό αντικείμενο είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς η Σαντορίνη δεν δίνει έσοδα μόνο στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο νησί αλλά σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών.
Το παρήγορο -σε ότι αφορά πιθανές οικονομικές επιπτώσεις- είναι η κατανομή αυτού του τζίρου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το πρώτο τρίμηνο αποδίδει μόλις το 7% των συνολικών εισπράξεων της χρονιάς και το υπόλοιπο 93% χτίζεται από τον Απρίλιο και μετά. Έχει τη δική του σημασία το συγκεκριμένο στατιστικό εύρημα καθώς αν πιάσει η ευχή όλων να εκτονωθεί γρήγορα το φυσικό φαινόμενο χωρίς ζημιές, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να κυλήσει η χρονιά χωρίς σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εσόδων.
Είναι σαφές λοιπόν ότι για την οικονομία της Σαντορίνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Αιγαίου που εισφέρει περίπου το 3% του ΑΕΠ, η μάχη -σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σεισμική ακολουθία- δίνεται με τον χρόνο.