Οι 32οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες… ολοκληρώθηκαν, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, με αρκετή γκρίνια από την πλειοψηφία των Ιαπώνων και χωρίς θεατές να απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό θέαμα, που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Φυσικά, όπως σε κάθε Ολυμπιάδα, δεν έλειψαν τα πρόσωπα που είτε μας απογοήτευσαν, είτε μας εντυπωσίασαν και είτε μας άφησαν άφωνους, με πολλά από αυτά να εκμεταλλεύονται το κορυφαίο γεγονός στον πλανήτη για τη δική τους «λάμψη».
Ανεξάρτητα με το άθλημα, το φύλο, την εθνικότητα και το χρώμα, υπήρξαν αθλητές που αδιαμφισβήτητα έκλεψαν την παράσταση και που κατάφεραν να «συνδέσουν» το όνομά τους με τους Αγώνες στο Τόκιο.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε και σας υπενθυμίζουμε, τα φετινά πεπραγμένα από αυτά τα πρόσωπα.
* Η αρίθμηση είναι τυχαία και δεν είναι βασισμένη σε κριτήρια προσωπικής προτίμησης.
- Ελέιν Τόμσον
Η Ελέιν Τόμσον, η αλλιώς ο «θηλυκός Μπολτ», έγραψε ιστορία σε μία ακόμη Ολυμπιάδα, αφού έκανε «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων, στα 100 και στα 200 μέτρα, μετά το Ρίο το 2016.
Η 29χρονη, κατέκτησε αρχικά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ., με χρόνο 10:61, επίδοση που εκτός από Ολυμπιακό ρεκόρ, αποτελεί και την δεύτερη καλύτερη όλων τον εποχών, μονάχα πίσω από την επίδοση της Αμερικανίδας Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόϊνερ, με το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ των 10.49.
Στα 200μ., σημείωσε εθνικό ρεκόρ με τα 21.53 που χρειάστηκε για να τερματίσει, ενώ «τρίτωσε το καλό» με ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο, στην σκυταλοδρομία 4Χ100 γυναικών (41:02).
Η Τζαμαϊκανή σπρίντερ όπως έγινε κατανοητό επιβεβαίωσε πλήρως τον τίτλο του φαβορί τον οποίο κουβαλούσε πριν προσγειωθεί στην Ιαπωνική πρωτεύουσα και είναι ένα από τα πρόσωπα που σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσουμε σθεναρά το 2024 στο Παρίσι.
2. Στέφανος Ντούσκος
Ο 24χρονος από τα Γιάννενα, έκανε «χρυσό» το όνομά του στο Τόκιο, αλλά και τις καρδιές των Ελλήνων. Ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μονοθέσιο σκιφ, φέρνοντας κατά σειρά το πρώτο μετάλλιο στη χώρα μας στη φετινή Ολυμπιάδα.
Στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με τα 6:40:45 που χρειάστηκε για να τερματίσει στον τελικό, ενώ έφερε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία και το τέταρτο συνολικά.
Το πρώτο είχε έρθει στην Αθήνα με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο, αλλά αυτή τη φορά με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο).
Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών.
3. Άρμαντ Ντουπλάντις
Το παιδί-θαύμα από τη Σουηδία, βάλθηκε να μας τρελάνει φέτος, αφού εκτός από τον… περίπατο που έκανε στον τελικό του άλματος επί κοντώ, κόντεψε να σπάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 6.18.
Πιο συγκεκριμένα, ο μόλις 21 ετών Ντουπλάντις, πήδηξε στα 6.02 και περίμενε να δει αν οι αντίπαλοι θα ισοφαρίσουν το ύψος. Μόλις διαπίστωσε ότι δεν τα κατάφεραν και πως είναι χρυσός Ολυμπιονίκης για πρώτη φορά στην καριέρα του, επιχείρησε να «σπάσει» το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κρατάει από τις 15/02/2020 στη Γλασκώβη.
Το αποτέλεσμα και η εμφάνιση τον αδικεί, αφού έριξε τον πήχη σχεδόν με τη… ρώγα.
Πρόκειται για έναν αθλητή φαινόμενο, που στα 21 του χρόνια σαρώνει στις μεγάλες διοργανώσεις και κατατροπώνει τους αντιπάλους του. Αν μη τι άλλο θα αφήσει εποχή.
4. Μιλτιάδης Τεντόγλου
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Μίλτο; Ο πιο cool Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, όπου πανηγύρισε με κίνηση… anime το χρυσό του μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, στη χώρα που το δημιούργησε, μας έκανε να κλάψουμε από συγκίνηση.
Με «πτήση» στα 8.41, ο 23χρονος Γρεβενιώτης χάρισε το δεύτερο χρυσό στην Ελλάδα, ο τρόπος όμως που αντιμετώπισε αυτή την επιτυχία, ήταν και αυτός που μας εντυπωσίασε.
Άκρως προσγειωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, ο νεαρός αθλητής έχει όλο το μέλλον και τις… Ολυμπιάδες μπροστά του, να μας χαρίσει πολλές ακόμη επιτυχίες, αλλά και αρκετές χαριτωμένες συνεντεύξεις.
5. Μαρσέλ Τζέικομπς
O Μαρσέλ Λαμόντ Τζέικομπς, γεννημένος στο Τέξας, αλλά με τη σημαία της Ιταλίας στην καρδιά του, διαδέχθηκε τον Γιουσέιν Μπολντ ως ο ταχύτερος σπρίντερ στον κόσμο. Ολοκλήρωσε την κούρσα των 100 μέτρων σε 9.80 και έγινε ο πρώτος από ευρωπαϊκή χώρα μετά τον θρυλικό Λίντφορντ Κρίστι (Μεγάλη Βρετανία) που παίρνει το χρυσό στο αγώνισμα.
Μετά την επιτυχία της Ιταλίας στο EURO 2020, ο 26χρονος ήταν ο κύριος υπαίτιος για δύο χρυσά μετάλλια της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε δύο από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα, στο άθλημα-«βασιλιάς» της μεγαλύτερης διοργάνωσης παγκοσμίως.
Εκτός από τα 100μ. κατέκτησε την κορυφή του βάθρου και στα 4Χ100 της σκυταλοδρομίας, μαζί με τους Πάτα, Ντεσαλού και Τόρτου, νικώντας για ένα δέκατο του δευτερολέπτου την Μεγάλη Βρετανία και το όνομα του «στιγμάτισε» τους Αγώνες στην Ιαπωνική πρωτεύουσα.
6.Έμμα ΜακΚίον
Η 27χρονη από την Αυστραλία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού ήταν η αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια (7) από κάθε άλλη αθλήτρια και αθλητή.
Έφτασε τα έντεκα στο σύνολο, καθώς στο Ρίο το 2016 κατέκτησε ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο για να γίνει η αθλήτρια (άνδρας ή γυναίκα) με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (11) στην Αυστραλία, ξεπερνώντας τον Ιαν Θορπ (9) και την Λίζελ Τζόουνς.
Παράλληλα έγινε η τέταρτη αθλήτρια (άνδρας ή γυναίκα) με τουλάχιστον επτά μετάλλια σε μια διοργάνωση, μαζί με τους Φελπς, Σπιτς και Μπιόντι.
Επιπλέον έγινε η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία με τον συγκεκριμένο αριθμό μεταλλίων σε μια διοργάνωση και η δεύτερη αθλήτρια σε οποιοδήποτε σπορ. Μόνο το 1952 η Μαρία Γκοροκόφσκαγια (ΕΣΣΔ) στην ενόργανη γυμναστική είχε καταφέρει να πετύχει το ίδιο κατόρθωμα.
Κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (δύο σε ατομικό αγώνισμα και δύο σε ομαδικά) και τρία χάλκινα (ένα σε ατομικό και δύο σε ομαδικό αγώνισμα), ενώ σημείωσε δύο ατομικά Ολυμπιακά ρεκόρ, ένα ομαδικό, όπως και ένα ομαδικό παγκόσμιο ρεκόρ.
Οι διακρίσεις της στη φετινή Ολυμπιάδα:
Χρυσό – 50μ. Ελεύθερο 23.81 – Ολυμπιακό ρεκόρ
Χρυσό – 100μ. Ελεύθερο 51.96 – Ολυμπιακό ρεκόρ
Χρυσό – 4Χ100μ. Ελεύθερο 3:29:69 – Παγκόσμιο ρεκόρ
Χρυσό – 4Χ100μ. μικτή 3:51:60 – Ολυμπιακό ρεκόρ
Χάλκινο – 100μ. πεταλούδα 55.72
Χάλκινο – 4Χ200 ελεύθερο 7:41:29
Χάλκινο – 4Χ100 μικτή mixed 3:38:95
7.Λευτέρης Πετρούνιας
Ο «βασιλιάς» των κρίκων, χάρισε μία ακόμη επιτυχία στην Ελλάδα, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του Τόκιο.
Με 15.200 βαθμούς που συγκέντρωσε στον τελικό του αγωνίσματος, πρόσθεσε ένα ακόμη μετάλλιο στην πλούσια συλλογή του (το δεύτερο χάλκινο μετά από 13 σερί χρυσά) και ακόμη μία διάκριση για τα ελληνικά χρώματα και την ελληνική γυμναστική.
Μπορεί οι Κινέζοι Λιου και Γιου να τον «εκθρόνισαν» πετυχαίνοντας το «1-2» και να μην τον άφησαν να υπερασπιστεί τον τίτλο του Ρίο, όμως μόνο η ανάδειξη στο βάθρο αποτελεί επιτυχία, για έναν αθλητή που έχει κατακτήσει τα πάντα και έχει προσφέρει τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό.
8.Κέιλεμπ Ντρέσελ
Ο ύψους 1.91 κολυμβητής από τη Φλόριντα, ντύθηκε… Φελπς στη φετινή Ολυμπιάδα, αφού έγινε ο αθλητής (άνδρας ή γυναίκα) με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (5) από κάθε άλλον.
Ο 24χρονος είχε το δικό του άστρο, το οποίο και έλαμψε στις πισίνες του Τόκιο, αφού κατέκτησε την κορυφή του βάθρου σε τρία ατομικά αγωνίσματα και δύο ομαδικά, σημειώνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ, ένα σε ατομικό και ένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διακρίσεις του στους φετινούς Αγώνες:
Χρυσό – 100 μ. ελεύθερο 47.02
Χρυσό – 100 μ. πεταλούδα 49.45 – Παγκόσμιο ρεκόρ
Χρυσό – 4×100 μ. ελεύθερο 3:08:97
Χρυσό – 4×100 μ. μικτό 3:26:78 – Παγκόσμιο ρεκόρ
Χρυσό – 50 μ. ελεύθερο 21.07
9.Κάρστεν Γουόρχολμ
Ο Νορβηγός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια ανδρών, με αυτή να είναι η μοναδική του διάκριση στους φετινούς Αγώνες. Η επίδοση όμως που σημείωσε στον τελικό του αγωνίσματος (46.94) τον κάνει ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ήταν στα 46.70. Ο 25χρονος, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, έχοντας βέβαια ήδη τρία χρυσά μετάλλια σε διαφορετικές διοργανώσεις, το συνέτριψε κατά 76 δέκατα του δευτερολέπτου!
Οι επιδόσεις του μέχρι τον τελικό, ούτε καν πλησίαζαν σε αυτή την επίδοση, όμως ο αθλητής από το Ουλσταινβίκ, κατάφερε να μας χαρίσει μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές στο Τόκιο.
Βέβαια, το πιο θεαματικό της υπόθεσης, δεν είναι ότι απλώς κατέκτησε το χρυσό, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι ότι ο δεύτερος της κούρσας, ο Ράι Μπέντζαμιν, τερμάτισε σε 46.17 (!), με τον αθλητή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, να καταρρίπτει και αυτός το προηγούμενο παγκόσμιο, κατά 53 δέκατα.
10.Γιάννης Φουντούλης
Όχι, δεν εντυπωσίασε μόνο ο Γιάννης Φουντούλης. Εντυπωσίασε όλη η ανδρική Εθνική ομάδα πόλο, με τον αρχηγό της εθνικής να είναι το «πρόσωπο» της. Ήταν αυτό που στις δηλώσεις, η ομοσπονδία, οι διεθνείς, αλλά και οι Έλληνες που παρακολούθησαν από το σπίτι ήθελαν να βλέπουν.
Ήταν αυτό, που ενώ η Ελλάδα «γονάτιζε» από τις φλόγες σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο και εκείνο πανηγύριζε τη μία επιτυχία μετά την άλλη, κόντρα σε φαβορί για διάκριση στο άθλημα, είχε το νου του στους πυρόπληκτους και ζητούσε συγνώμη για τους πανηγυρισμούς.
Ήταν αυτό που μας χάρισε την πιο «δυνατή» στιγμή στην Ολυμπιάδα του Τόκιο.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr