don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τα “τσακάλια” της Wall Street, ο γαμπρός της Ρομπέρτα, ο Ηρακλής και ο “Ηρακλής” (όχι ο Γηραιός), έτοιμος ο 5ος πόλος, οι σχεδιασμοί της Helleniq Energy, νέα ύψη για Optima, σήμερα η Intralot, οι 9 του MSCI και στο συν ΔΕΗ και ΟΤΕ

*Wall Street by the book. Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή παρά τα υψηλά επιτόκια της Fed. Τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, καθώς το ΑΕΠ και η προσωπική κατανάλωση ξεπέρασαν τα αναμενόμενα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν πιο αδύναμα και οι αιτήσεις για ανεργία ήταν ελαφρώς χαμηλότερες, σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής της Bespoke Investment. Αλλά, τρίτη σερί συνεδρίαση με απώλειες για τη μετοχή της Nvidia. Το μέγεθος του ρυθμού αυτή τη φορά ήταν πολύ μικρότερο απ’ ό,τι έχουμε δει. Και η μελλοντική καθοδήγηση αυξήθηκε, αλλά όχι με τη φόρα των προηγούμενων τριμήνων, εκτίμησε ο Ryan Detrick  Carson Group). Όμως, την ώρα που διορθώνει η Nvidia (αντιστοιχεί στο 7% του S&P500) ενισχύεται μία άλλη, η SalesForce. Ο κολοσσός επιχειρηματικού λογισμικού κατέγραψε αποτελέσματα 6μηνου μεγαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Έχουν το know how τα “τσακάλια” της Wall Street, έχουν τον τρόπο τους (κυρίως τυπώνοντας χρέος), είχαν και τα παθήματα τους (Enron, Lehman e.t.c), μια χαρά το πηγαίνουν. Τουλάχιστον μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, τελευταίας πριν την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου.

*Και ενώ αυτά διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη, στην Ευρώπη και δη στις Βρυξέλλες συνεχίζονται ας usual οι κάθε λογής μεθοδεύσεις συμφερόντων. Επικεφαλής προσωπικού στο γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα διορίστηκε ο γαμπρός της. Ο Μάθιου Ταμπόνε, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Μέτσολα το 2013, διαδέχεται τη Λετίσια Ζουλέτα ντε Ρεάλες Ανσάλντο, η οποία αναλαμβάνει διευθύντρια επί των σχέσεων του Ευρωπαϊκού με τα εθνικά κοινοβούλια. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα περιέγραψε την κίνηση του Μετσόλα ως «αχαλίνωτο νεποτισμό». Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανήκει στο αντίπαλο Εθνικό Κόμμα της χώρας. Μία ωραία ατμόσφαιρα, που θα έλεγε και ο “Ατσίδας” αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος.

*Στα καθ’ ημάς, από καλά ενημερωμένη πηγή μαθαίνω πως μέρος σημαντικών επιχειρηματικών κύκλων θα έβλεπαν με “καλό μάτι” επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τον Παύλο Γερουλάνο. Το γιατί θα το αναλύσει ο πολιτικός συντάκτης της DeA την ερχόμενη εβδομάδα. Βοηθητικά να σημειώσω πως, οι συγκεκριμένοι (σ.σ. κύκλοι) πιθανολογώντας ως-σχεδόν βέβαιη- τη μη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης όταν…θεωρούν ότι χρήσιμη θα ήταν η ύπαρξη μίας κριτικής/αξιόπιστης και με προτάσεις αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχέδια, θα πείτε, πλην όμως “των φρονίμων…” και όταν τα συγκεκριμένα παιδιά “μαγειρεύουν” είθισται να πετυχαίνουν την συνταγή. Θα δείξει, η DeA μεταφέρει διάφορα (ακόμη και όταν δεν συμφωνεί/ασπάζεται). Πάντως, στις 9 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει ο Παύλος Γερουλάνος το σχέδιο Αναγέννησης της Ελλάδας. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για το πώς μέσα από το τέλος του υπερσυγκεντρωτικού κεντρικού κράτους, η εξουσία και η ευημερία στην Ελλάδα θα γίνει υπόθεση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων.

*Ο Ηρακλής της μυθολογίας έμεινε στην ιστορία και για τους 12 άθλους του ημιθέου. Για τον “Ηρακλή” του εγχώριου banking δεν γνωρίζουμε τι θα μείνει στη συνέχεια, γνωρίζουμε όμως πως με τον 3ο “άθλο” του (τιτλοποιήσεις) θα επιχειρηθεί να εκκαθαρισθεί “η κόπρος του Αυγεία” στην σύγχρονη ελληνική τραπεζική των κάθε λογής μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων/δανείων και ανοιγμάτων. Ο πιο καθοριστικός και για τους γνωρίζοντες ο τελευταίος των “άθλων” του “Ηρακλή” του banking. Ο λόγος για τους 2 του υπό συγκρότηση 5ου πόλου: Attica Bank και Παγκρήτια με NPLs 3,7 δισ ήτοι κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Έστω, όπως όλα δείχνουν κλείνει και αυτός ο “αμαρτωλός” κύκλος για το εγχώριο banking (αλήθεια αυτοκριτική από πρώην, μη ενεργά πλέον κ.λ.π παράγοντες του συστήματος οι οποίοι και προφανώς φέρουν ευθύνες ουδέποτε ακούστηκε η παραμικρότερη αυτοκριτική). Τι μένει; ένας καθαρός-από NPLs- εγχώριος συστημικός και μη τραπεζικός κλάδος, επιτέλους να συμβάλλει στην θετική πιστωτική επέκταση. Αλλά και ένα βάρος στο Δημόσιο, καθώς αφορά τις εγγυήσεις δισ που δίνονται έναντι καλύψεων. Η κυβέρνηση φροντίζει οι τράπεζες να έχουν διασφαλισμένα έσοδα, πως; μα επιτρέποντας τα τεράστια spreads που αποφέρουν λειτουργικά κέρδη από τόκους κ.λ.π. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πλειστάκις διασωθείσες (από το δημόσιο, ήτοι τους φορολογούμενους, δηλαδή από τους καταθέτες και τους δανειολήπτες) τράπεζες, να διαδραματίσουν τον θεσμικό ρόλο τους, ήτοι του χρηματοδότη της οικονομικής δραστηριότητας.

*Θα αναφερθεί (και) σε αυτά ο ΠΘ στην ΔΕΘ. Άραγε θα απαντήσει και στα ερωτήματα/προβλήματα που έθετε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης; Ότι, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα δηλώνουν πως είναι οι επιχειρήσεις τους, 6 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, την ώρα που για το 39% όσων δηλώνουν πως δεν έχουν εντελώς… άδεια ταμεία, το αποθεματικό τους επαρκεί για ένα δίμηνο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΒΕΘ (στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν 455 επιχειρήσεις – μέλη) πάνω από 30% αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε διάστημα ενός έτους, για το 25%, από 20% έως 30% για το 34%, από 10% έως 20% για το 25%, από 5% έως 10% για το 15%, ενώ μόλις το 1% απάντησε πως παρέμεινε το ίδιο. Στην ερώτηση «ποιος λόγος οδήγησε στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησής σας;» το 30% απάντησε το κόστος ενέργειας, το 28% η αύξηση των υποχρεώσεων (αποπληρωμή δανείων, ρυθμίσεις προς ΕΦΚΑ, εφορία κ.λπ.), το 25% η τιμή των πρώτων υλών και το 17% το μισθολογικό κόστος. Γιατί αναφέρεται εκτενώς η στήλη σήμερα; για τον λόγο που είχε αναφερθεί και χθες για τις non bankable με αφορμή το ν/σ για τις συγχωνεύσεις εταιρειών. Δίχως να γνωρίζουμε την έρευνα του ΒΕΘ. Περιμένω να ενημερωθώ για τις θέσεις του ΣΕΒ, εν όψει της ομιλίας Κ.Μ στην ΔΕΘ.

*Ο Π.Θ ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως από 6 Οκτωβρίου, όταν η Αττική Οδός θα επιστρέψει στο δημόσιο μέχρι να μεταφερθεί στο νέο παραχωρησιούχο, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα διόδια μειώνονται από 2,8 σε 2,5 ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ειδικά στο τμήμα από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης. Για αυτό και επείγει ο σχεδιασμός/υλοποίηση η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης ώστε να σταματήσει ο καθημερινός εφιάλτης χιλιάδων οδηγών στο ύψος του Καρέα.

*Με 11 αλλαγές ξεκινά η σχολική χρονιά, απ’ ότι διαβάζω. Μακάρι, με το “καλάθι του μαθητή” να είναι ελαφρύτερο το βάρος για τους γονείς, για τ’ άλλα προσβλέπουν στον επιτυχημένο (στην πρότερη θέση του) Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποδείχθηκε χρήσιμος και αποτελεσματικός (στην πρότερη θέση του), είθε και τώρα.

*Ανακοίνωσε τα μεγέθη 6μηνου η διοίκηση της HelleniQ Energy: Συγκρίσιμα κέρδη ebitda 570 εκατ., και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 236 εκατ. στο 6μηνο, με ενδιαφέροντα στοιχεία τις αυξημένες τιμές αργού (τύπου brent) στα 85$/βαρέλι, με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,08, ενώ ελαφρώς αυξημένα ήταν και τα περιθώρια διύλισης. Ειδικότερα, το διεθνές περιθώριο αναφοράς συστήματος των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε το δεύτερο 3μηνο 2024 κατά μέσο όρο στα 5,5$/βαρέλι, από 4,4$/βαρέλι το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επιπλέον, η ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά προήλθε κυρίως από την κατά 17% ενισχυμένη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων. Σε αντίθεση, για ναυτιλιακού τύπου/χρήσης μειώθηκε 3%. Στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, εξετάζονται οι επιλογές για τις συμμετοχές σε ElpEdison (50%)  και ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη παρουσία στην Ελληνική και διεθνή αγορά και την καλύτερη εκμετάλλευση συνεργειών με τις άλλες του δραστηριότητες.

*Σήμερα, τελευταία συνεδρίαση Αυγούστου και 8μηνου, ανακοινώνει μεγέθη η Intralot. Στα 1,17 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 1,39% και συναλλαγές 476 χιλ. τμχ.

*Ακόμη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για την Optima Bank, στα 12,70 με 1,11% και συναλλαγές 68,3 χιλ. τμχ. Έτσι, για την ιστορία και επειδή επιβεβαιώνεται η στήλη. Στα 936,9 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

*Σήμερα και το rebalancing: λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI (η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9). Στον δείκτη MSCI Standard Greece συμμετέχουν πλέον 9: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Χρηματιστές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο εκροών, πέραν της ΜΟΗ και από τραπεζικές μετοχές, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί θα δικαιολογεί τις σερί 3 συνεδριάσεις με απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο.

*Πειραιώς, η μόνη από τις τραπεζικές χθες με θετικό πρόσημο. Και η μόνη στο συν τον Αύγουστο.

*Ακόμη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τη μετοχή του ΟΤΕ, επί Κώστα Νεμπή. Στα 14,87 ευρώ.

*ΔΕΗ, στα 11,60 ευρώ με άνοδο 1,49%. Η προσφορά που υπέβαλε για την NOVA ήταν (ίσως) η χαμηλότερη. Όμως, χρηματιστές εκτιμούν πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε επόμενη φάση της διαδικασίας, έμμεσα, πως;

*Από τότε που “μπήκαν” ο Γιώργος Προκοπίου στο μ.κ της Lamda Development, που συμφωνήθηκαν οι συνεργασίες Πειραιώς με Dimand, Premia με Nordiq Leisure όπως και παλαιότερες λ.χ. Ευτύχης Βασιλάκης σε Trade Estates φαίνεται ότι ο ευρύτερος κλάδος θα είναι από τα next plays της περιόδου 2025-2027. Πρακτικά για όσο θα “τρέχουν” κεφάλαια από τα διάφορα προγράμματα του ΤΑΑ. Και για όσο οι αντικειμενικές αξίες, ειδικά στο κέντρο & τα πέριξ του κέντρου Αθηνών θα αποδίδουν σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Τα μαθηματικά του Άκη Σκέρτσου, και το κατά πόσον η Ελλάδα είναι μείον ή συν από την Βουλγαρία, δεν βρήκα χρόνο να τα αναλύσω. Ενδεχομένως το Σ.Κ, καλή συνέχεια λοιπόν.

*Και καλό μας μήνα, από μεθαύριο Κυριακή. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask