Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα τρία «μηνύματα» της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα Σταθερότητας 

Τα τρία «μηνύματα» της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα Σταθερότητας 

Η Ελλάδα επικοινωνεί σήμερα και πάλι με τις αγορές και στέλνει τρία μηνύματα σε επενδυτές, δανειστές και αναλυτές. Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας -έστω και κουτσουρεμένο καθώς θα αφορά μόνο στα έτη 2024 και 2025- θα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα προσεγγίσει τα 240 δις. ευρώ στο τέλος της επόμενης χρονιάς, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει κάτω από το 150% ενώ η Ελλάδα θα διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη ο οποίος θα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και για φέτος και για του χρόνου. Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; 

·        Ότι η Ελλάδα είτε το 2025 είτε το 2026 θα πάψει να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Εκτός από εμάς, δημοσιεύουν σήμερα πρόγραμμα σταθερότητας και οι υπόλοιπες χώρες με τα βλέμματα να πέφτουν κυρίως στο πρόγραμμα της Ιταλίας η οποία μέσα στην επόμενη 3ετία θα είναι η νέα πρωταθλήτρια χρέους της Ευρώπης.

·        Ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τα ιστορικά υψηλά του ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους πιθανότατα το 2025. Ήμασταν μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα στην ΕΕ με χαμηλότερο ΑΕΠ από το 2009 και αυτό θα αλλάξει στο τέλος του επόμενου έτους αρκεί να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο και πάλι στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

·        Ότι η Ελλάδα δεν είναι ποια μέρος του προβλήματος όσον αφορά στις δημοσιονομικές επιδόσεις. Ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κληθεί να επιτηρήσει και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα κληθεί να κινήσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για… 11 χώρες μέλη της ΕΕ. Και ποια είναι η έκπληξη; Η Ελλάδα που πρωταγωνίστησε αρνητικά λόγω των ελλειμμάτων από το 2009 και μετά, δεν είναι στον κατάλογο καθώς εξακολουθεί να εκπλήσσει με το ύψος των πρωτογενών της πλεονασμάτων. Για το 2024 και για το 2025, θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα παράξουν πλεονάσματα ικανά να καλύψουν τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους σε ταμειακούς όρους. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ