*Και σήμερα η DeA ξεκινά από (αυτά, που θεωρεί ) σοβαρά. Η επικείμενη ( ; ) νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα μπορούσε να εγκλωβίσει την Ελλάδα, προειδοποιούν αναλυτές-γνώστες των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
*Οι συνεχείς προειδοποιήσεις για την εντεινόμενη κρίση στην Credit Suisse έχουν σημάνει alert στην Φρανκφούρτη. “Ξυπνά μνήμες Deutsche Bank…”, σημείωνε χθες η στήλη. Θα μπορούσε ο κίνδυνος κατάρρευσης του ελβετικού κολοσσού να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή Lehman Brothers- τι ειρωνική σύμπτωση 14 χρόνια μετά το κραχ Σεπτέμβριο του 2008-. Θα μείνουμε λίγο στην περίπτωση της C.S καθώς αφορά και το εγχώριο σύστημα μας. Αυξάνοντας η Fed τα αμερικανικά επιτόκια, προς το 4,25%-4,50% (τέλος 2022-αρχές 2023), διαμορφώνει προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης μεταφοράς κεφαλαίων από “τρίτες αγορές” προς τις ΗΠΑ. Παράλληλα, αποσύρει ρευστότητα (μη ανανεώνοντας ομόλογα, που είχε εκδώσει την περίοδο της πανδημίας) καθιστώντας όλο και πιο δυσεύρετο το όλο και ακριβότερο δολάριο. Εδώ και μήνες “χρήμα” φεύγει από τα ευρωπαϊκά ομόλογα, το ευρώ και επενδύεται στα αμερικανικά, στο δολάριο. Εδώ και εβδομάδες κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το γιεν, ενώ τις τελευταίες μέρες από την ίδια δίνη παρασύρονται τα αγγλικά ομόλογα, η στερλίνα. Η Credit Suisse με τεράστια έκθεση σε ευρωπαϊκά ομόλογα υφίσταται διπλή ασφυκτική πίεση, καθώς από τη μία η αξία των ομολόγων φθίνει, από την άλλη μειώνεται η επάρκεια κάλυψης κάθε είδους εγγυήσεων. Τα διεθνή δίκτυα (Bloomberg, CNBC e.t.c) έκαναν λόγο για εσπευσμένη έκκληση της BoE προς ECB και Fed για στήριξη προκειμένου να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα του ΗΒ. Τα ίδια αναφέρονται σε “ωρολογιακή βόμβα” futures, swaps ισχύος 30 τρισ$ (δηλαδή διπλάσια του ΑΕΠ της Ευρωζώνης). Θα μπορούσε η παρόξυνση της κρίσης της Credit Suisse, να “αγγίξει” την ελληνική αγορά; να “χτυπήσει” λ.χ. τις εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες για την κάλυψη τιτλοποιήσεων (Ηρακλής Ι και ΙΙ); Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά δικλείδες διαθέτει η Αθήνα. Αφ’ ενός το μέγεθος τους είναι… μικρό-18 δισ.- αφ’ ετέρου μπορεί (εάν περάσει της Eurostat) να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.
*Ωστόσο, όπως αναδείχθηκε στην περίπτωση της BoE, όλη αυτή η κρίση στις αγορές ομολόγων “χτυπά” τα ασφαλιστικά ταμεία (την αξία των στοιχείων ενεργητικού, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους). Το γεγονός, πως σε σύσταση προχώρησε και η Bundesbank προς τις Deutsche Bank, Commerzbank προκειμένου να διασφαλίσουν τα αποθεματικά τους, επιβεβαιώνει την σοβαρότητα αυτής της (λιγότερο γνωστής) πλευράς της κρίσης.
*Κρίνοντας και από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου Προϋπολογισμού φαίνεται, πως το οικονομικό επιτελείο διαθέτει αρκετά εχέγγυα για να είναι ψύχραιμο και συγκρατημένα αισιόδοξο.
*Σε αυτή την λογική και η επάρκεια διαθεσίμων, που συντηρεί ο ΟΔΔΗΧ (λίγο κάτω από τα 40 δισ.).
*Με την ίδια (συγκρατημένη αισιοδοξία) και η διοίκηση της Eurobank θα προσπαθήσει να “δέσει” το θέμα της διανομής ενός μικρού έστω μερίσματος (χρήσης 2022) στις επαφές, που θα έχει με το team του Andrea Enria.
*Με αυτή την προσέγγιση και η παρουσίαση των ελληνικών τραπεζών που διοργανώνει η Wood στην Νέα Υόρκη.
*Στις 22 Σεπτεμβρίου η Citi και στις 28 του ιδίου η Eurobank Equities υπερθεμάτισαν για την προοπτική της Mytilineos. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της χρηματιστηριακής, η τιμή της μετοχής δεν ήταν συγχρονισμένη (28/9) με τα θεμελιώδη στοιχεία της εισηγμένης. Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities, με νέα υψηλότερη τιμή-στόχο, στα 25,6 από 24,8 ευρώ και σύσταση “αγοράς”. Αυτά την Πέμπτη, με 2,51% στα 13,90, την επομένη με 0,65% στα 13,99 και χθες με 4,36% στα 14,60 ευρώ. Είδα (wiseman/mononews) χθες μία καλή ανάλυση της έκθεσης της Eurobank για την Mytilineos.
*Είδα (morningview) πως “…πέραν των δωρεάν μετοχών Intracom Holdings και Intracom Technologies, που δόθηκαν σε Σωκράτη Κόκκαλη, Κων/νο Κόκκαλη και Δημήτρη Κλώνη, αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και στην Intracom Defence. Η εταιρεία διένειμε δωρεάν 2.310.330 μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 5,29 εκατ. (σ.σ. το 10% του-τότε- μ.κ) σε μέλη δ.σ και διευθυντικά στελέχη: Δ, Κλώνης (πρόεδρος), Κων. Κόκκαλης (μέλος), Γ. Τρουλλινός (διευθύνων), Κ. Πάλμος (μέλος) και Γ. Αννινος (αντιπρόεδρος). Όμως η δωρεάν διάθεση (μετοχών της Intracom Holdings και IDE) επιβάρυνε τα αποτελέσματα 6μηνου κατά 11,69 και 6,43 εκατ. ευρώ.
*Μου το θύμισε φίλος με… εμμονή σε αναζητήσεις αρχείου. Το 2015 η ΕΥΔΑΠ είχε επενδύσει ( ; ) 20 εκατ. ευρώ σε-τότε- αμκ της Attica Bank. Ξέρεις πόσο αποτιμάται σήμερα αυτή η συμμετοχή, με ρώτησε; Ειλικρινά, δεν θυμόμουν καν ότι η ΕΥΔΑΠ είχε, έχει συμμετοχή στην Attica Bank. Τέλος πάντων, 7-8 χιλιάδες ευρώ, μου απάντησε. Και έμεινα ενεός.
*Μου είπε και το άλλο βέβαια, για τους κεχηνότες της Κολοκοτρώνη, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έψαξαν, λέει μέχρι και 10 χρόνια πριν υπόθεση του Μιχάλη Σάλλα (και ΟΚ εάν συνέτρεχε όντως λόγος) για την Παγκρήτια, αλλά στην περίπτωση της Intrakat που δύο άσχετα μεταξύ τους επιχειρηματικά δίδυμα υπέβαλαν συμπωματικά την ίδια μέρα, στην ίδια τιμή τις προσφορές τους, απλά τα μέλη του δ.σ προσπέρασαν.
Κεχηνότες=κεχηνώς, σημαίνει αυτόν που μένει με ανοιχτό στόμα, καθώς χασμουριέται. Εκ του χαίνω-χάσμα κ.λ.π. Είναι να μην χάνεις τα μυαλά σου, με όσα συμβαίνουν και το σημαντικότερο ΟΛΟΙ μένουν ατιμώρητοι σαν ΟΥΔΕΝ να συμβαίνει.
*Συζητούσα με γνωστό μου “πράσινο” με προσβάσεις στο “γρανιτένιο”, ο οποίος μου εξήγησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που επιβληθεί έκτακτη εισφορά, ακόμη και εάν αυτή φτάσει στο 30% των καθαρών κερδών 2022 ο Όμιλος θα έχει “ίδια και ταμείο” να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% του κλάδου των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και να χρηματοδοτήσει μία νέα μεγάλη επένδυση (100 εκατ.) στους Αγίους Θεοδώρους. Άνετα στα 16,56 με άνοδο 2,60% και συναλλαγές-σχεδόν- 100 χιλ. τμχ.
*Και μιας ο λόγος για Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να υποθέσω πως οι διαρροές ότι-τάχα- δημιουργούνται μικροεντασούλες με την παρεμβατικότητα του Παναγιώτη Κυριακόπουλου είναι υποβολιμαίες. Ωστόσο, ας κοιτάξουν και λίγο τι βγαίνει προς τα έξω.
*Για αύριο ( ; ) Τετάρτη έχουν εγγραφεί οι πλειστηριασμοί της κατοικίας της Ειρήνης Αθανασιάδη (ex Ναυτεμπορική). Εάν βγουν και οι 3 (για έναν ενδιαφερόμενο) τότε η τιμή πρώτης προσφοράς (υπόγειο/μεζονέτα/άδεια για μελλοντική χρήση) θα οριστεί στα 6,736 εκατ. Αυτά των πλειστηριασμών “τα παίζει στα δάκτυλα” ο εξαιρετικός Σταύρος Γριμάνης, αλλά δεν το αναφέρω για αυτό. Αλλά για το γεγονός, πως η τέως ιδιοκτήτρια της Ναυτεμπορικής στράφηκε κατά των πρώην εργαζομένων της, διεκδικώντας πίσω τις αποζημιώσεις που απολύτως δικαιολογημένα δικαιούνταν. Λίγη αιδώς, από εκπεσόντες.
*Διαβάζω για τις συνέργειες, τα σχέδια κ.λ.π του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την ΙΟΝ. Πως ο μέτοχος/κάτοχος του 45% του μ.κ κ.λ.π. κ.λ.π. Η θέση της στήλης είναι γνωστή και ξεκάθαρη, ο πολυσχιδής δημιουργεί το ικανό μέγεθος μεταπώλησης, προφανώς σε ξένο, είτε του ευρύτερου κλάδου, είτε σε fund. Εάν βγω λάθος, μία τεράστια επανόρθωση από την πλευρά μου. Αλλά μετά από τόσα και τόσα, κομματάκι δύσκολο.
*Στα “ψιλά γράμματα” των οικονομικών καταστάσεων της Lamda Development ένας πιο παρατηρητικός θα εντοπίσει μία αναφορά για 2.382.603 μετοχές της εισηγμένης που είναι ενέχυρο/κάλυψη προς την Πειραιώς έναντι ομολογιακού δανείου.
*Πειραιώς: κατατέθηκαν (την Πέμπτη) δεσμευτικές προσφορές για portfolio 10 εταιρειών με αιολικά σε λειτουργία και αδειοδότηση.