Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα στοιχήματα της επιστροφής

Τα στοιχήματα της επιστροφής

Κάτι λιγότερο από 40 μέρες μετρούν τα κόμματα για την κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Μια αναμέτρηση που θα κρίνει εν πολλοίς τα αφηγήματα των τριών πρώτων κομμάτων. Της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη θέση και προοδευτική κυβέρνηση, και του ΠΑΣΟΚ, ως ρυθμιστή της επόμενης ημέρας.

Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του ετοιμάζεται το Σάββατο 22 Απριλίου να πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναγγείλει τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Παράλληλα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, που είναι το κλείσιμο του ψηφοδελτίου επικρατείας, η δημοσιοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της νέας τετραετίας, αλλά και τις περιοδείες του. Μάλιστα την Τετάρτη ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τον μεταπασχαλινό κύκλο των περιοδειών του, επισκεπτόμενος την Κέρκυρα.

Την επόμενη ημέρα θα μιλήσει για πρώτη φορά σε κομματικό ακροατήριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής βάζοντας, στο παιχνίδι και τον “γαλάζιο μηχανισμό”.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως έχει δείξει σε όλες του τις τοποθετήσεις σκοπεύει να συνεχίσει το δίπολο των διλημμάτων, τονίζοντας από τη μια την ανάγκη καθαρής νίκης στις εκλογές της 21ης Μαίου, κάτι που θα βάλει τις βάσεις για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, στις επόμενες εκλογές. Και από την άλλη να μην μπει ο τόπος σε περιπέτεια καθώς έχει…φτάσει στην πηγή και πρέπει να πιει…νερό, όπως μας έλεγε στενός του συνεργάτης, αναφερόμενος στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κεντρικός βέβαια στόχος του κ. Μητσοτάκη θα παραμείνει η επιστροφή στη ΝΔ όσων έφυγαν μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά και η συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, που ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λοξοκοιτούν σε άλλα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει την εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας λόγο που από τη μια θα χαϊδεύει νεαρά ακροατήρια και από την άλλη συνταξιούχους και μεσαία τάξη. Στόχος του είναι να διατηρήσει το 31% που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές, γιατί τώρα εκτιμά ότι θα βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα πάρει η κυβέρνηση.

Αυτό φάνηκε και στην επανεμφάνισή του σε εκκλησίες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και από τις δηλώσεις περί τριών σταδίων…Ανάστασης του λαού μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει τα ψηφοδέλτια εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοπάσει.

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης μπαίνει στην τελική ευθεία, ζητώντας ένα ποσοστό περί του 12%. Το αν το πετύχει θα εξαρτηθεί όχι τόσο από τον ίδιο, αλλά από το βαθμό συσπείρωσης των άλλων κομμάτων. Γνωρίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι ένα αποτέλεσμα μονοψήφιο, στην ουσία θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πολιτικής του πορείας ως αρχηγού, και θα τον σύρει σε διαπραγματεύσεις με περιορισμένες δυνατότητες.

Γνωρίζει τέλος ότι αν πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση τον Ιούλιο, θα βρεθεί σε συμπληγάδες πέτρες με κίνδυνο αφανισμού του, τόσο σε κοινοβουλευτική δύναμη, όσο και σε ποσοστά.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε μόλις στην αρχή μιας αναμέτρησης που προβλέπεται σκληρή και δύσκολη σε πολλά επίπεδα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ