Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα «στοιχήματα» για την έκθεση της Moody’s

Τα «στοιχήματα» για την έκθεση της Moody’s

Η αναβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, οι συνεχείς επαφές του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου με τους επενδυτές -μόλις ολοκληρώθηκε νέος γύρος αυτή τη φορά στο Λονδίνο- αλλά και η διαφαινόμενη ομαλή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου μέχρι το 2028, αλλά και για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς είναι στοιχεία που αποτυπώνονται στην πορεία του ελληνικού 10ετούς το οποίο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει τάσεις «αυτονόμησης» και μάλιστα εν μέσω αναβρασμού λόγω Γαλλίας.

Το spread με το γερμανικό «έκλεισε» και πάλι κοντά στις 100 μονάδες ξεπερνώντας τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ημερών (σ.σ το πρωί της Πέμπτης το spread είχε υποχωρήσει και πάλι κάτω από τις 100 μονάδες καθώς το ελληνικό 10ετές τιμολογούνταν στο 3,52% και το Γερμανικό στο 2,54%). Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει στάση αναμονής. Τα όποια σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές θα μείνουν στο συρτάρι για το φθινόπωρο καθώς ανάγκη για ρευστότητα δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος ολοκληρώνεται και μόνο με τις επανεκδόσεις που έχουν δρομολογηθεί για το β’ εξάμηνο, τέσσερις στο αριθμό.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Να ξεκαθαρίσει το τοπίο το φθινόπωρο, να «ξεδιπλωθούν» και οι επόμενες «καλές ειδήσεις» που αναμένονται και να γίνει η επόμενη έκδοση υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τι περιμένουμε; Την επόμενη έκθεση αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχήματα για το περιεχόμενό της έχουν ήδη μπει. Θα αναβαθμίσει η Moody’s τις προοπτικές, συνολικά τα ομόλογα ή τίποτα από τα δύο; Γνωρίζοντες πράγματα και (κυρίως) πρόσωπα στο εσωτερικό του αμερικανικού οίκου υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε την αναβάθμιση των τραπεζών με την αξιολόγηση της χώρας: «άλλο τμήμα το ένα, άλλο το άλλο» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Βέβαια, οι αγορές συμπεριφέρονται στα ελληνικά ομόλογα σαν να έχει δοθεί η επενδυτική βαθμίδα και από την Moody’s. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά απόσταση 20-30 μονάδων βάσης με το γαλλικό και το ισπανικό 10ετές; Ο Σεπτέμβριος, εκτός από τη Moody’s έχει και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου αναμένεται να πιστοποιηθεί για μια ακόμη φορά η «πίστη» στην δημοσιονομική σταθερότητα, έχει και το μεσοπρόθεσμο το οποίο θα αποτυπώσει την πορεία της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και στο 130% στο τέλος του 2028. Μέσα σε όλα αυτά, ενδεχομένως να «χωρούσε» και μια έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ