Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα... μυστήρια του Βερολίνου και εμείς

Τα… μυστήρια του Βερολίνου και εμείς

Μπορεί να πέρασε στα… ψιλά, αλλά είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει. Αναφέρομαι στην μυστική συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο και στην οποία ήταν καλεσμένη η Τουρκία. Μια Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί και να επιτίθεται στη χώρα μας.

Μια συνάντηση που έγινε γνωστή καθώς πιάστηκαν εκ των υστέρων στα πράσα οι συμμετέχοντες και στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (στην οποία κατοικεί πλέον ο σοσιαλδημοκράτης Σόλτς) παρευρέθηκαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού Καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.

Οπως διαπιστώνετε μόνο τυχαία δεν ήταν τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν. Δεν γνωρίζουμε εάν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενημερωμένο. Εαν δεν ήταν οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν. Εαν ήταν πρέπει να μην εφησυχάζει ο κ. Δένδιας, καθώς για άλλη μια φορά η χώρα μας ήταν απούσα από μια σημαντική συνάντηση.

Και καλό είναι να σταματήσει το αφήγημα περί απομονωμένης Τουρκίας, όταν το δεξί χέρι του Ερντογάν είναι καλεσμένος στο ίδιο τραπέζι με σημαντικούς παίκτες και ανθρώπους που επηρεάζουν απόλυτα τις ηγεσίες των χωρών τους.

Ελπίζουμε το ΥΠΕΞ έστω και εκ των υστέρων να ενημερώθηκε για το τι συζητήθηκε εκεί. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην πιαστούμε στον ύπνο, από τις εξελίξεις. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τα παζάρια και οι πιέσεις και οι εκβιασμοί τους, πιάνουν από ότι δείχνουν οι εξελίξεις. Και επειδή η Αγκυρα έχει απλώσει …τραχανά πρέπει να είμαστε κάτι από παραπάνω από υποψιασμένοι για το τι έρχεται.

Μια ενδεχόμενη πρόσκληση του Σουλτάνου αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο, κάτι που επιδιώκουν οι Γερμανοί, θα είναι μια διπλωματική ήττα για τη χώρα μας. Θα δικαιώσει την στρατηγική του παλικαρά στην περιοχή, και θα μας ρίξει στο καναβάτσο, ότι και να ισχυριστούμε. Παράλληλα θα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα έχει ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, στην σκακιέρα. Διότι παρά τα όσα λέμε για εσωτερική κατανάλωση, η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι εδώ και ο αναθεωρητισμός του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από τους εταίρους όπως αυτός του Πούτιν, αλλά υποθάλπεται με διάφορους τρόπους. Μακάρι να πέφτουμε εμείς έξω και να έχει δίκιο ο Δένδιας και η κυβέρνηση.

Ο χρόνος και οι αποφάσεις θα απο-δείξουν ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικος. Τα μυστήρια της στρογγυλής τραπέζης του Βερολίνου θα φανούν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ