*Δεν το λέμε εμείς, το υποστηρίζει ο Wolfgang Munchau: ποια Ελλάδα, η επόμενη κρίση θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Γερμανία. Από τους κορυφαίους (και εγκυρότερους) αναλυτές-αρθρογράφους ο Γερμανός εστιάζει στην τεράστια χρηματοπιστωτική έκθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας του και μάλιστα σε μία περίοδο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και την τεχνητή νοημοσύνη που την καθιστά ακόμη μεγαλύτερης έντασης κεφαλαίου. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρεται ονομαστικά στον Γιάννη Στουρνάρα και στην διαβεβαίωση του κεντρικού μας τραπεζίτη, ότι το εγχώριο banking έχει περιορισμένη έκθεση στο Ελβετικό (Credit Suisse e.t.c).
*Λέτε να ξυπνούν στις Βρυξέλλες; ο οικονομικός αποκλεισμός της Λιθουανίας από την Κίνα (λόγω των ισχυρών δεσμών της χώρας της Βαλτικής με την Ταϊβάν/ειδικότερα σε τομείς νέων τεχνολογιών) εξόργισε την Κομισιόν που απειλεί με αντίμετρα. Σε αυτό το περιβάλλον η επίσκεψη της Γερτρούδης Φον ντερ Λάιεν και του Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο… Μακάρι, γιατί και στην αντιμονοπωλιακή πολιτική του συμμάχου Μπάιντεν πήρε εβδομάδες για να αρθρώσει λόγο η ΕΕ. Για έργα λίγο δύσκολο, άμεσα…
*Στις 12 Απριλίου τα (τελικά) στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου των ΗΠΑ. Πιθανά να “μετρήσει”, όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του επικεφαλής της Fed. Χρήζει προσοχής το άρθρο (προειδοποίηση; ) του Joshua Chaffin (Financial Times), πως η παραπομπή Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε νέο… χάος. Εν μέσω ανησυχιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τριγμών στην στεγαστική αγορά. Πάντως την ίδια ώρα, στον ουρανό της Φρανκφούρτης πυκνώνουν τα “κοράκια” που ζητούν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Τελευταίο… κρούσμα ο Λετονός Μάρτιν Καζάκς. Την ίδια ώρα στην Αθήνα επενδυτικοί κύκλοι έχουν “κυκλώσει” την 21/4, ημέρα βαθμολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Standrad & Poor’s. Εάν ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δώσει την αναβάθμιση που πιθανολογεί ο άλλος αμερικανικός οίκος- Goldman Sachs-, αλλάζουν τα δεδομένα στο οικονομικό πεδίο. Από τα προνομιακά για την ΝΔ “γήπεδο” όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει τα αυτογκόλ (Δραγασάκης, Τζάκρη). Ωστόσο, το investment grade δεν αποκλείεται να έρθει από έναν γερμανικό οίκο αξιολόγησης, την Scope Ratings. Θετική εμφανίζεται η ΕΚΤ στο σχετικό αίτημα του οίκου για την πιστοποίηση του, που πρακτικά θα σημαίνει ότι η βαθμολόγηση του θα “μετρά” στην επιλεξιμότητα αξιόχρεου κρατών της ευρωζώνης. Η Scope είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης, που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με ΒΒ+ /θετικές προοπτικές, δηλαδή έτοιμη για την επενδυτική βαθμίδα. Και μιας ο λόγος για το investment grade, ο επικεφαλής του Eurogroup θεωρεί- από τον Δεκέμβριο 2022- δίκαιη για την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί την απόκτηση της. Ο Πασκάλ Ντόναχοε, θα παρευρεθεί στην Αθήνα- στην εκδήλωση απολογισμού του ΥΠΟΙΚ, με τα εύσημα του Ιρλανδού εύλογα να “φουσκώνουν” τον Χρήστο Σταϊκούρα.
*Έλεγα, πιο πάνω, για τον κεντρικό μας και δεν πίστευα αυτά που κυκλοφορούσαν στην αγορά για τις προκλητικές αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ. Μέχρι που με στοιχεία (από τον ισολογισμό 2022) ο Δημήτρης Κόκκορης (mononews) αναφέρεται με το “νι και με το σίγμα”. Ποια είναι αυτά; αμοιβές 406.246 ( ! ), σταθερές 300.000 (δηλαδή 21.430 μηνιαίως Χ14 μήνες), συν μπόνους, συν…συν συνολικά 58% περισσότερες του προκατόχου του. Δηλαδή στον ένα plus χρόνο θητείας του ο Γιάννος Κοντόπουλος τι παραπάνω έχει πετύχει από τον Σωκράτη Λαζαρίδη; Θέλω να πιστεύω, πως θα βρεθεί-μεθαύριο Τετάρτη- στο γεύμα που παραθέτει στους συντάκτες του χρηματιστηριακού ένας να ρωτήσει τα αυτονόητα. Δηλαδή ο διευθύνων της ΕΧΑΕ παίρνει τα διπλάσια από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον- κατ’ ουσίαν- εγγυητή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας, αλλά και τα 3,4Χ του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ο οποίος (με την ομάδα του) έχει την ευθύνη διαχείρισης του κρατικού χρέους. Και περιορίζομαι σε αυτά, τα ολίγα. Ενδεικτικά ωστόσο. Όχι σήμερα, η DeA δεν θα αναφερθεί στις αμοιβές της Ελένης Βρεττού, νέας ceo της Attica Bank. Όμως κοινός παρονομαστής των 2 ceo: η Egon Zehnder (του Ανδρέα Γαβριηλίδη) που είχε την ευθύνη της διαδικασίας επιλογής τους.
*Για ακόμη μία φορά ο ΟΔΔΗΧ βαθμολογήθηκε με “άριστα 10”. Τα εύσημα στο team του Δημήτρη Τσάκωνα. Απλά respect, στον Σεπολιότη.
*Με την προεπιλογή των οκτώ (8) επενδυτικών σχημάτων από το δ.σ του ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση τουλάχιστον του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, το “λιμενικό” περνά στην κυρίως διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών. Τα 8 σχήματα (με αλφαβητική σειρά) Advance Properties, Goldair Cargo-Goldair Handling, Intrakat- ΤΕΚΑΛ, Israel Shipyards- Χαλυβουργία Ελλάδος, Mariner Capital, QTerminals, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.
*Σε αυτή την συγκυρία το τίμημα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, συνδυαστικά με την πρόοδο της διαδικασίας για του Βόλου, ανεβάζει το ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου, για το οποίο αναμένεται να γίνει “μάχη”. Ο λόγος; η παράθεση των διεκδικητών και μόνο αρκεί: κ/ξ Grimaldi- Minoan, κ/ξ ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Attica Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Aviareps (Γιάννης Γρύλος/SKY Express), ΣΕΚΑΒΙΝ (Γιάννης του Σήφη Βαρδινογιάννης)- Goldenstep (Μάριος Ηλιόπουλος), Olete Ltd (κυπριακών συμφερόντων) και Portek-GpH Suisse Port Finance (θυγατρική της ιαπωνικής Mitsui & Co, με έδρα την Σιγκαπούρη).
*Τελικό; για τις 20 Απριλίου οι προσφορές για τον ΒΟΑΚ, όπως σημείωνε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η DeA.
*Vin Ryan του Schooner Capital (με Lou Stathis στην σύνθεση του) και ακόμη 2-3 “ψαγμένα” εξειδικευμένα funds (Boston) “σκούπιζαν” την προσφορά που έβγαινε τις τελευταίες συνεδριάσεις στα mezzanines. Ειδικά στο GalaxyCosmosMezz. Τα “ρέστα” του για τους mezzέδες έδωσε ο ΟΑΚ από το the-stock-partners.blogsport του Παγκρατιώτη Βασίλη Παπαθεοδώρου. Κρίσιμη ημερομηνία η 30η Απριλίου.
*Στα υπόψη οι αργίες για το ΧΑ και λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Κλειστό την Παρασκευή. Ωστόσο, την ίδια μέρα η τακτική γενική συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος, η Έκθεση του Διοικητή και οι προοπτικές.
*Παρασκευή η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2022 των Premia Properties και Intercontinental.
*Επιστροφή στην κερδοφορία και “πράσινη” στροφή για την Attica Group, από τον Βενέδικτο Κοντομίχη.
*Από την πρώτη κιόλας αναφορά της στήλης στις επαφές ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Intrakat είχε ξεκαθαρισθεί- ρητά και ξάστερα- πως οι “παραχωρήσεις” θα μείνουν στον όμιλο. Προφανές το ενδιαφέρον Reggeborgh/Holterman- πλευράς Βαρδινογιάννη για τον συγκεκριμένο κλάδο.
*Είδα και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Εφ.Συν, Πρώτο Θέμα) διάβασα και λίγο Νίκο Ελευθερόγλου για τα… κλειδιά της αυτοδυναμίας και “μέτρησα” πόσος πολύς (και γεμάτος) είναι ο χρόνος μέχρι την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου. Δεν πάω να δω τον Παναθηναϊκό, σκέφτηκα, απογευματάκι στην Cosmote.