Σε διαγωνισμό πρόσληψης τεχνικού συμβούλου για την ωρίμανση των διαδικασιών του διαγωνισμού για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου Μετρό Θεσσαλονίκης. Η έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ φέρνει το έργο ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση καθώς η λειτουργία και η συντήρηση του μέσου θα παραχωρηθεί μέσω έργου ΣΔΙΤ.
Η σύμβαση αξίας 147.000 ευρώ με ΦΠΑ απευθύνεται σε υπηρεσίες που θα αφορούν:
-Συνεργασία με άλλες αναθέτουσες αρχές για θέματα συντονισμού σχετικά με τη λειτουργία των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.
-Υποστήριξη της Αττικό Μετρό για δείκτες επίδοσης σχετικά με την διαθεσιμότητα υποδομών και τροχαίου υλικού, ακρίβεια δρομολογίων, προσβασιμότητα, ενημέρωση, ποιότητα υπηρεσιών, υποβολή εκθέσεων, ασφάλεια κ.α
-Υποστήριξη στη σύνταξη τεχνικού σκέλους των τευχών δημοπράτησης
-Μελέτη και σχολιασμός του πίνακα επιμερισμού κινδύνω
-Μελέτη και σχολιασμός από τεχνική άποψη της προτεινόμενης δομής υλοποίησης έργου
-Υποστήριξη της Αττικό Μετρό σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού
-Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη σύνταξη και υπογραφή της τελικής σύμβασης καθώς και των δανειακών συμβάσεων
-Συνεργασία με τους χρηματοοικονομικού και νομικούς συμβούλους
-Συνδρομή της Αττικό Μετρό κατά τη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους λοιπούς αρμόδιους για το έργο φορείς.
Σημειώνεται ότι η Αττικό Μετρό έχει ήδη προσλάβει Νομικό και Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο για το έργο-ΣΔΙΤ και με την πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου ολοκληρώνει την διαδικασία προετοιμασίας έναρξης του διαγωνισμού.
Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αττικό Μετρό είναι η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και η υπογραφή της σύμβασης υπολογίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ποιοι operator θα ενδιαφερθούν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στη χώρα μας δυνητικά θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον ο ΟΑΣΑ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η δουλειά του αναδόχου
Ο ανάδοχος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου Μετρό θα αναλάβει για 12 έτη τη συντήρηση των 18 σταθμών (κύρια γραμμή και επέκταση προς Καλαμαριά), των σηράγγων, των σταθμών, τη λειτουργία του μετρό, το ενεργειακό κόστος αυτής και τη διαχείριση του συστήματος συλλογής κομίστρου.
Ο ανάδοχος θα συμβληθεί με την Αττικό Μετρό (που για πρώτη φορά θα αναλάβει ρόλο στη λειτουργία του μετρό, καθώς μέχρι σήμερα περιορίζεται στο κατασκευαστικό έργο), η οποία θα αναλάβει την επίβλεψη του ιδιώτη και τη διαχείριση των εσόδων από τα εισιτήρια (ενδεχομένως και άλλες πηγές): την καταβολή στον ιδιώτη της ετήσιας πληρωμής διαθεσιμότητας, η οποία υπολογίζεται σε 37,25 εκατ. ευρώ (292 εκατ. ευρώ στο σύνολο της 12ετίας) και την απόδοση στο Δημόσιο των υπολοίπων.
Η λειτουργία του Μετρό εκτιμάται πως θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023, πρώτα με τη βασική γραμμή (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία) και στη συνέχεια η 2η γραμμή που αφορά τη γραμμή Καλαμαριάς (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-25ης Μαρτίου-Μίκρα).