Την προσεχή Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ή τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου. Όλη η διαδικασία της ΑΜΚ αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα μήνα, ενώ επίκεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε αν «τρέξουν» οι διαδικασίες.
Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει το άνοιγμα του βιβλίου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα γίνει και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τις εγκρίσεις θα ξεκινήσουν και τα επίσημα roadshow σε επενδυτές και μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.
Στο μεταξύ ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστιο ενδιαφέρον και σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς για την ΑΜΚ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει σε ένα ποσό πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Citi και η Goldman Sachs λειτουργούν ως συντονιστές της διεθνούς έκδοσης έχοντας ήδη κάνει επαφές με στελέχη μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Πάντως η ΑΜΚ έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για όλα τα assets της χώρας, τόσο εντός, όσο και εκτός χρηματιστηρίου. Μετά από μια υπερδεκαετή κρίση η ελληνική οικονομία βγαίνει στο προσκήνιο, τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, ενώ καταγράφεται μια πληθώρα από deals σε κλάδους όπως πληροφορική, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο κ.λπ.
Σε σχέση με το momentum της ΑΜΚ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επισήμανε πρόσφατα πως «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρείας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρείας με περαιτέρω δανεισμό». Έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιρειών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρεία από το 2007».
Οι δυο κινήσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την προώθηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, που προβλέπει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 και 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι:
Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ. Η διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Αναφορικά με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά η επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκδώσει τόσες, όσες και οι σημερινές μετοχές, δηλαδή 232.000.000. Ο αριθμός των νέων μετοχών και η τιμή θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του νέου κύκλου επαφών που θα έχουν η ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της, δηλαδή η Citi και η Goldman Sachs με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση επενδυτές.