Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα βλέμματα στο… ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ

Τα βλέμματα στο… ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ

Εκλογές θα έχουμε σε 3-4 μήνες, λογικό είναι να περνούν σκέψεις από τα μυαλά των ιθυνόντων: ιδού ο συνειρμός: αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στα σημερινά επίπεδα για το επόμενο χρονικό διάστημα, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προϋποθέτει το να μπαίνει «χέρι» κάθε μήνα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο ενεργειακό μέτωπο θα μείνει ανέπαφο. Όχι εντελώς. Διότι από αυτό τον λογαριασμό πρέπει να καλυφθεί και το υψηλό ενεργειακό κόστος των φορέων της γενικής κυβέρνησης, αλλά και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, άσχετα αν κουτσουρεύτηκε. Υπάρχουν λοιπόν… ελπίδες ότι ένα ποσό της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μοιραστεί πριν από τις εκλογές; Είναι νωρίς για τέτοιες αποφάσεις. Άλλωστε αν οι εκλογές γίνουν τον Απρίλιο θα «τρέχουν» ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα για τα τρόφιμα, η επιδότηση του ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης, θα εκκρεμεί η τελευταία καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κλπ. Αν τα φορολογικά έσοδα του πρώτου τριμήνου έχουν τόσο εντυπωσιακή πορεία που να δημιουργούν «μαξιλάρι ασφαλείας», όλα είναι πιθανά.

Το πιο λογικό σενάριο πάντως είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε στο στήσιμο της κάλπης, οι πρωτοβουλίες θα επικεντρώνονται στον τομέα της ρητορικής. Τα βλέμματα, θα αρχίσουν να στρέφονται στην επόμενη περίοδο διακυβέρνησης. Άλλωστε, η επόμενη ημέρα των εκλογών θα έχει πολλές υποχρεώσεις για τη νέα κυβέρνηση και οι οικονομικοί… ακτιβισμοί και μάλιστα στο ξεκίνημα της χρονιάς, μάλλον δεν θα βοηθήσουν… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ