don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα απρόβλεπτα επιτόκια και ο πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης (Στουρνάρας), η αμκ της Optima, υψηλές πωλήσεις για Cenergy Holdings, νέο sell off στο ΧΑ, νέα παραίτηση στην ΑΒ Βασιλόπουλος και…last pint

*Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed. Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «παύση» η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Πιο σφιχτή νομισματική πολιτική αναμένουν για το 2024 οι αξιωματούχοι. Στο 3,3% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2023. Εφικτή η «ομαλή προσγείωση». Όπως και τον Ιούνιο, οι προβλέψεις των αξιωματούχων για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν κατά μέσο όρο ότι θα φτάσουν στο 5,5% με 5,75% φέτος, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. «Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και αγορά εργασίας από ό,τι προηγουμένως, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «ομαλής προσγείωσης».

*Σε μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε η αποκαλούμενη και ως “κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών”, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς προέτρεψε τους επενδυτές να προφυλαχθούν για μια παρατεταμένη περίοδο απρόβλεπτων παγκόσμιων επιτοκίων, καθώς και για αυξανόμενες πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονα υψηλός και να απαιτήσει από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα σημερινά αυξημένα επίπεδα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, δήλωσε η BIS. “Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες υπολειμματικές διαφορές μεταξύ αυτού που βλέπουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και της επικοινωνίας που έχει προέλθει από τις κεντρικές τράπεζες“, δήλωσε ο Κλαούντιο Μπόριο, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS, στο πλαίσιο τριμηνιαίας έκθεσης.

*Στα καθ’ ημάς, συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση. Περιθώρια συνεργασίας σε μεταναστευτικό και Πολιτική Προστασία. Στις 7/12 το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου…

*Σε κυκλοφορία δίνεται από σήμερα (Πέμπτη) και από τις 6:00 π.μ. η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Ύστερα από σχετική Τεχνική Έκθεση Αξιολόγησης, αλλά και απόφασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου θα συνεχίσει να διεξάγεται αποκλειστικά από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 44 τόνων μεικτό φορτίο.

*«O ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2% για το 2023», σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, «λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης». Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Global Finance και την Tiziana Barghini για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3%». Ωστόσο, όπως σημειώναμε και πριν λίγες μέρες ο κεντρικός μας προειδοποιούσε τους τραπεζίτες για «για ένα πιο δυσμενές τραπεζικό και μακροοικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

*Τι “δείχνει” το έως 151,2 εκατ. για την αμκ της Optima Bank. Εγκρίθηκε, στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεφαλαιαγοράς, το ενημερωτικό για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η στήλη θα σταθεί σε μόνο μία λεπτομέρεια, που αφορά το “έως 151,2 εκατ. ευρώ” της διαδικασίας και αυτό οι πρώτες αναφορές που είχαν γίνει για το ύψος της έκδοσης ήταν (με οροφή) τα 120 εκατ., για να ανέβει στη συνέχεια στα 130 εκατ. επιβεβαιώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εκ νέου αναθεώρηση και μάλιστα κατά 21,5 εκατ. προκάλεσε θετική έκπληξη καθώς έγινε γνωστή σε μία συνεδρίαση που ο τραπεζικός κλάδος ήταν στο στόχαστρο επιθετικών ρευστοποιήσεων, ο Τραπεζικός Δείκτης διόρθωσε 3,60% στη δεύτερη σερί αρνητική συνεδρίαση στο χρηματιστήριο και αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. “Δείχνει” πολλά- προς κάθε κατεύθυνση η νέα στοχοθεσία, καθώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως “χρήμα επενδύσιμο” υπάρχει και μάλιστα περισσότερο όταν θεωρείται ότι η επιλογή πληροί τις ανάλογες προϋποθέσεις. Εγγραφές στο 3ήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου.

*Cenergy Holdings: Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 798 εκατ. ευρώ, 21% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Σε νέο ιστορικό υψηλό το ανεκτέλεστο, σιγουριά για το guidance από τη διοίκηση. Αύξηση 28% στα καθαρά κέρδη 6μηνου. Από τις σταθερές επιλογές της DeA.

*Και αν η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τα λάθη του 2008 και του 2011. Υπαίτιος-τότε ήταν ο Κλωντ Τρισέ, σε αμφότερες τις κρίσεις. Τον διαδέχθηκε, ευτυχώς, ο Μάριο Ντράγκι και κάπως “ίσιωσε” η Ευρώπη, πέρασαν οι θητείες του Ιταλού και τον διαδέχθηκε η Γαλλίδα. Μέχρις ενός σημείου το πήγαινε ορθολογικά η Κριστίν Λαγκάρντ, η λάθος διάγνωση όμως ότι, ο πληθωρισμός θα είναι διαχειρίσιμος και προσωρινός έριξε σε κώμα τον ευρωπαίο ασθενή. Οπερ, εύλογο το ερώτημα ορισμένων και εάν η Κριστίν Λαγκάρντ αποδειχθεί μοιραία όπως ο προκάτοχος του προκατόχου της, Κλοντ Τρισέ. Αμφότεροι Γάλλοι, εάν αυτό μας λέει κάτι. Όχι πως έχει και τόσο σημασία, αφού οι συνέπειες των πολιτικών τους είναι όλο και πιο επώδυνες. 2011-2023. Τουλάχιστον αυτή την φορά δεν είναι η Ελλάδα σε ρόλο…Ιφιγένειας. ΕΚΤ:  Υποθέτω πως, στην Φρανκφούρτη συνεκτιμούν ότι στα επίχειρα της τακτικής των “γερακιών” θύμα είναι και το ευρώ και όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά-πλέον- και σε σχέση με το κινεζικό γουάν. Τα σημειώνει η DeA, με την ευχή να διαψευσθεί…

*Νέο sell off στο ΧΑ, με περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με την συνεδρίαση της Δευτέρας. Στα 131,1 εκατ. η αξία συναλλαγών. Σε Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Jumbo και Alpha Bank τα 72 εκατ. Τα λέγαμε και χθες, αυτή δεν είναι αγορά με βάθος, χρηματιστήριο που προορίζεται για επάνοδο στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

*Και άλλη παραίτηση στην ΑΒ Βασιλόπουλος: Αποχωρεί ο οικονομικός διευθυντής της αλυσίδας και πρόεδρος του Δ.Σ, Σοφοκλής Γιαννακού. Σε αναζήτηση αντικαταστάτη. Σφαίρα τα Lidl από τις ξένες και Σκλαβενίτης από τις ελληνικές εταιρείες.

*Χρηματοδότης ή…δούρειος ίππος η Carlsberg με την απόκτηση του 20% στη “Νήσος”. Το έχουν ξανακάνει οι Δανοί: Όταν εξαγόρασαν την Άνοιξη του 2008 από τη Scottish & Newcastle τη Μύθος και η δεύτερη την περασμένη δεκαετία, όταν απέκτησε -σε δόσεις- τη Fix του Γ. Χήτου και των αδελφών Γκρέκη. Και με την Fix έτσι το πήγαν οι Δανοί, τμηματικά…μέχρι να πάρουν το 100% της Ολυμπιακής. Και να φανταστεί κάποιος ότι, ο Αλέξανδρος Κουρής- ιδρυτής με τη Μάγια Τσόκλη- της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων είναι από τα βασικά στελέχη του Ελλα-Δικά μας. 

*Global Stefanos, ο οποίος κατά πως φαίνεται θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το good will του ex Goldman Sachs- έτσι τον αποκάλεσε εις εκ των αναλυτών της Morgan Stanley εξηγώντας σε στενό κύκλο Ελλήνων του Λονδίνου την κατ’ αρχήν θετική στάση του- έχει και διεθνές αποτύπωμα. Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί η αναφορά του Wolfgang Munchau, σε σχόλιο του στο EuroIntelligence με τίτλο “εισδύει η Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ”. Από τους ψύχραιμους (και) πολιτικούς αναλυτές ο Γερμανός οικονομολόγος παρακολουθεί χρόνια τις εξελίξεις στην Ελλάδα- πυκνή η αρθρογραφία του, μεταξύ άλλων, στους Financial Times- έχει γνώση και άποψη όπως και νουνεχή κριτική “ματιά”. Για αυτό και παραξένεψε η παρέμβαση, προσπάθεια του να εξηγήσει την αιφνιδιαστική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη όπως και η εκτίμηση του ότι, θεωρείται πολύ ικανότερος υποψήφιος (σ.σ. της Έφης Αχτσιόγλου, προφανώς) για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.    Εξηγούμεθα, εξ’ αρχής η στήλη είχε “δείξει” προς τα που…και οι αναφορές στις προδιαγραφές που είχε θέσει- σε ανύποπτο χρόνο- ο Δημήτρης Μαύρος.

*Υπό επανεξέταση το αυστηρό πλαίσιο Euro7 για τις εκπομπές καυσαερίων. Χώρες παραγωγοί της ΕΕ και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κρίνουν ότι επιβαρύνει τον κλάδο και ανοίγει…κερκόπορτα στον κινεζικό ανταγωνισμό. Ας μην ήταν ο μεγάλος χαμένος από την “κινεζική διείσδυση” η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας και θα βλέπαμε εάν θα προωθούνταν- και επειγόντως- τόσο μεγάλες περιβαλλοντικές… εκπτώσεις. Μοιραίοι, για ακόμη μία-πολλοστή- φορά οι Γερμανοί.

*Επισπεύδουν Δελχί-Αθήνα τις ενέργειες ώστε το 2024 να δρομολογηθεί απ’ ευθείας σύνδεση των δύο χωρών. Η SpiceJet είχε επιχειρήσει παλαιότερα-2020- αλλά λόγω Covid-19 το project δεν προχώρησε. Ενδιαφέρον υπήρξε και φέτος, από την Vistara. Κοινή θυγατρική των Singapore Airlines και Tata Sons (εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Ινδίας). Από τις 2 Σεπτεμβρίου σε merger με την Air India. Για την AEGEAN, που έγινε μία κρούση δεν διαθέτει-ακόμη- τα κατάλληλα αεροσκάφη. Ωστόσο είναι στον σχεδιασμό.

*Και κάτι τελευταίο, πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Alter Ego, για να δούμε…  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask