Δευτέρα, Ιανουάριος 27, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα «αποκαλυπτήρια» για το ελληνικό ΑΕΠ και η αναθεώρηση του στόχου για...

Τα «αποκαλυπτήρια» για το ελληνικό ΑΕΠ και η αναθεώρηση του στόχου για το 2024

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Όποιο και αν θα είναι το ποσοστό που θα ανακοινωθεί, το οικονομικό επιτελείο θα έχει έτοιμο το επιχείρημα: θα είναι ένας ρυθμός σαφώς μεγαλύτερος συγκριτικά με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης ο οποίος έχει καθηλωθεί στο 0,3% αν συγκρίνουμε με το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς και στο 0,6% αν η σύγκριση γίνει με το χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουνίου του 2023.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα; Οτιδήποτε κοντά ή και λίγο πάνω από το 2% θα προκαλέσει αίσθημα ικανοποίησης, οτιδήποτε κοντά στο 1,5%, προβληματισμό. Μπορεί η πορεία της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο να μην είναι η καθοριστική για το σύνολο της χρονιάς σε μια χώρα που περιμένει πολλά από τον θερινό τουρισμό. Όμως, αν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο καταγραφεί ποσοστό ανάπτυξης χαμηλότερο του 2%, τότε θα πρέπει να… αποχαιρετιστεί και επίσημα ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο είναι το μόνο μεταξύ των διεθνών και εγχώριων οργανισμών που επισήμως πιστεύει ότι μπορούμε και φέτος να πιάσουμε το 2,5%.

Αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα βγάλει η ανακοίνωση της Παρασκευής (σ.σ άλλωστε στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου ακόμη και μια μεταβολή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποθέματα μπορεί να στείλει το ποσοστό μερικά δεκαδικά πάνω ή κάτω), το πιθανότερο είναι ότι ο πολυετής προϋπολογισμός που θα σταλεί εντός των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα προβλέπει μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, πιθανότητα ένα ποσοστό στην περιοχή του 2-2,2%.

Είναι πολλές οι αβεβαιότητες όχι μόνο για το τι έχει ήδη συμβεί αλλά και για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση εσόδων από τον τουρισμό (σ.σ μένει να καταγραφεί η έκταση ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) όμως από την άλλη το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεγαλώνει σε σχέση με πέρυσι ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της κατανάλωσης ειδικά κατά το 3ο και το 4ο τρίμηνο που -μεταξύ άλλων- είναι και γεμάτο από τις περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ