Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤίτλοι τέλους για τον φορολογικό ανταγωνισμό κατά της Ελλάδας

Τίτλοι τέλους για τον φορολογικό ανταγωνισμό κατά της Ελλάδας

Επί σειρά ετών, ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά από την Βόρειο Ελλάδα λόγω… εγγύτητας, αποφάσιζαν είτε να ιδρύσουν θυγατρική, είτε να μεταφέρουν συνολικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τεράστια διαφορά του φορολογικού συντελεστή. Ήταν τεράστιο το κίνητρο επί σειρά ετών.

Όταν επί σειρά ετών, η Ελλάδα φορολογούσε τα κέρδη των νομικών προσώπων με 29% (ο συντελεστής ίσχυσε για όλη την περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019) ήταν πολύ ελκυστική η μεταφορά της δραστηριότητας στην Βουλγαρία του 10%, στην Αλβανία του 15%,, στη Βόρειο Μακεδονία επίσης του 10% ή ακόμη και στην Κύπρο του 12,5%. Το «κεφάλαιο» του φορολογικού ανταγωνισμού φαίνεται να κλείνει οριστικά για την Ελλάδα.

Μετά την χθεσινή συμφωνία των 130 χωρών, ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα θα διαμορφωθεί στο 15% (κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει οι σχετικές προσαρμογές τουλάχιστον σε Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Κύπρο), ενώ η Ελλάδα θα μειώνει τον δικό της συντελεστή στο 22% (έχει ήδη δρομολογηθεί για το 2022) και ενδεχομένως στο 20% εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Έτσι, η Ελλάδα από το 2023 και μετά για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες (σ.σ από το 2023 προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί και η συμφωνία για τη θέσπιση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή ύψους 15% σε παγκόσμιο επίπεδο) θα βρεθεί να έχει φορολογικό συντελεστή στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερο του ΟΟΣΑ και σαφώς χαμηλότερο του μέσου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή.

Η συμφωνία των 130 χωρών περιλαμβάνει και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών ώστε αυτή να γίνεται στον τόπο όπου «γεννιούνται» τα κέρδη και όχι στον τόπο όπου μεταφέρονται τα κέρδη με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογητέας ύλης δηλαδή από την υποχρεωτική δήλωση περισσότερων κερδών. Μάλιστα, αυτό έρχεται στην καλύτερη δυνατή χρονική συγκυρία για την Ελλάδα

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ