Ελληνικό χρώμα είχε ο φετινός τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής – World Robot OlympiadWROTM 2021 καθώς τέσσερεις ομάδες από τη χώρα μας κατάφεραν να διακριθούν σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτικήπαγκοσμίως.
Στον διαγωνισμό με θέμα Powerbots – το μέλλον της ενέργειας, οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν 4 θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών στις οποίες διαγωνίστηκαν, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες. Οι ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellasμε στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
«Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά. Δείχνουν το πάθος και το ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Όμως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες μεγαθήρια στη ρομποτική. Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση.», είπε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, Ιωάννης Σομαλακίδης.
Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά, «Συγχαρητήρια στις ελληνικές ομάδες για τις διακρίσεις τους. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες παρέμειναν αφοσιωμένες στον στόχο τους και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Είμαστε δίπλα στους νέους που θέλουν να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM, που στηρίζουμε, έχουμε καταφέρει πολλοί νέοι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την τεχνολογία και να συμβάλλουν σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, επενδύουμε στην πρόοδο της Ελλάδας.»
Οι ομάδες που διακρίθηκαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2021
Οι ελληνικές ομάδες παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τις τέσσερεις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:
• Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου
• The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη Οδήγηση
• Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία OpenΛυκείου
• Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου
Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonioκατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που αγωνίστηκαν.
Οι Minders παρουσίασαν μια αυτοματοποιημένη ποιοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, όπου η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Οι The Speedersπαρουσίασαν κατασκευή αυτοκινήτου και αυτόνομη οδήγηση (χωρίς remote control) σε πραγματικό περιβάλλον. Οι Autonomous διακρίθηκαν με υδροπονική καλλιέργεια φυτών. Και οι Airgenicsπαρουσίασαν έργο με ανεμογεννήτριες πόλεων.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής εμφανίζονται στην επίσημη σελίδα του Οργανισμού World Robot Olympiad WRO2021.
COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων
Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:
• 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών
• Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών
• 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής
• 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικήςσε σχολεία
• 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.
Μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων.
H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία,αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE,συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία.