Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέρνα Ενεργειακή: Το ιστορικά υψηλά της μετοχής και οι μεγάλοι επιχειρησιακοί στόχοι

Τέρνα Ενεργειακή: Το ιστορικά υψηλά της μετοχής και οι μεγάλοι επιχειρησιακοί στόχοι

Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που δείχνει στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς καταγράφει ράλι ανόδου 39,15% από τα χαμηλά της αγοράς στις 8 Μαρτίου, ενώ από την αρχή του 2022 ενισχύεται σε ποσοστό 32,15%, αποτελώντας την κορυφαία σε απόδοση μετοχή του Large Cap.

Χθες η μετοχή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας άνοδο 5,46% με την τιμή στα 17,95 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο άνω των 290 χιλ. τεμαχίων, μέσω τζίρου που έφτασε στα 5,24 εκατ. ευρώ. Συνάμα, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανήλθε στα 2,07 δισ. ευρώ, που τον φέρνει στην 11η θέση στον FTSE 25.

Ασφαλώς, ο βραχυχρόνιος καταλύτης για τη δυναμική που παρουσιάζει ο τίτλος στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα είναι τα σενάρια και οι φήμες ότι υπάρχει πρόταση εξαγοράς από μεγάλο ξένο fund που δραστηριοποιείται στον χώρο των υποδομών, ενώ πέρυσι έκανε ισχυρό «χτύπημα» στη χώρα μας.

Η Τέρνα Ενεργειακή είναι το πλέον… πράσινο play του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και της εγχώριας ενεργειακής αγοράς ευρύτερα, καθώς είναι απολύτως «εντεταλμένη» στις καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτές που πλέον θα έρθουν με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο, οπότε εύλογα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που δεν είναι καινούριο, όπως σημειώνουν πηγές του ομίλου.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μονόδρομος και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο όσο περνούν οι εβδομάδες εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης.

Τεράστιο χαρτοφυλάκιο έργων

Στην ενημέρωση των αναλυτών την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή αναφέρθηκε στους στόχους της εταιρείας, ανεβάζοντας τον πήχη για την επόμενη 7ετία. Πιο αναλυτικά, έως το 2029 αναμένεται διπλασιασμός της δυναμικής, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που στοχεύει να φτάσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 6,5 GW.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικές και φωτοβολταϊκές υποδομές. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες. Το υπόλοιπο κομμάτι της ενέργειας, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από την ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η Τέρνα Ενεργειακή είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, με το συνολικό επενδυτικό της πρόγραμμα να 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Η επιχείρηση δρομολογεί κρίσιμα και εμβληματικά (πράσινα) έργα σε Καφηρέα και Ευρυτανία που πρόκειται να ξεκινήσουν το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Το έργο στον Καφηρέα στην περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι το μεγαλύτερο έργο που αναπτύσσει η εισηγμένη, συνολικής ισχύος 330MW και συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία, ενώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με project finance (455 εκατ. ευρώ) καθώς και με ίδια κεφάλαια της εταιρείας (114 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με το αιολικό πάρκο της Ευρυτανίας, είναι προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ με ισχύ 67MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει επίσης από project finance (63 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια (18 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στο έργο της δημιουργίας σταθμού αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 600MW αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την τριετία 2024 – 2026. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει συνάψει συνεργασία με την κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW) για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, τομέας που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα στη χώρα μας. Στόχος είναι η ανάπτυξη έργων που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν σε δυναμική τα 1,5 GW.

Προ λίγων ημερών εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η επενδυτική πρόταση για το Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου) της Τέρνα Ενεργειακή, που αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ) καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας.

Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μαραγκουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εσόδων κατά 63%, καθώς οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020. Σε δημοσιευμένο επίπεδο ο όμιλος έδειξε καθαρές ζημιές 21 εκατ. ευρώ από την εγγραφή 94 εκατ. ευρώ αποεπένδυσης από τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας, ζημιά που καταγράφηκε άπαξ, δηλαδή δεν είναι επαναλαμβανόμενο γεγονός. Τέλος, μέσα στο Μάιο η Τέρνα Ενεργειακή θα προγραμματίσει investors day.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ