Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΆνοιξε ο δρόμος για το εθνικής σημασίας μεγάλο «πράσινο» έργο στην Αμφιλοχία

Άνοιξε ο δρόμος για το εθνικής σημασίας μεγάλο «πράσινο» έργο στην Αμφιλοχία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα που ανοίγει ένα νέο δρόμο για τη χώρα, με μεγάλες προοπτικές στην προσπάθεια αλλαγής του ενεργειακού μείγματος και της απομάκρυνσης από το λιγνίτη. Ο λόγος για το μεγάλο έργο της αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, του οποίου χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση κατά 50% του συνολικού κόστους του.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και το ήμισυ αυτού, ήτοι 250 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Μέσω του μεγάλου αυτού έργου, θα παράγονται περί τις 816 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, με όλα τα συνεπακόλουθα πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, περιβάλλοντος και επίτευξης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας στο δρόμο για την απομάκρυνση από ρυπογόνες μορφές ενέργειας που δύναται να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλά παρόμοια projects, τα οποία θα «πατήσουν» πάνω στη γεωμορφολογία της Ελλάδας και θα την καταστήσουν ισχυρό παίκτη στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω άντλησης (αντλησιοταμίευση).

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 και θα συμβάλει καταλυτικά στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στη χώρα, αυξάνοντας την επιρροή των Ανανεώσιμων Πηγών. Με την ολοκλήρωσή του, θα λειτουργεί σαν «μπαταρία» αποθήκευσης ενέργειας και θα παρέχει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο η απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

To έργο, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα αποτελέσει πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας. Και μάλιστα θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Θα φέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα φέρει σημαντικές ωφέλειες στη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με εύλογη υψομετρική διαφορά.

Η διαφορά της από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν «χάνεται», δεν σπαταλιέται. Το νερό, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο. Σημειώνεται πως το έργο έχει αναλάβει η Τέρνα Ενεργειακή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ