don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Τέρμα τα ψέματα, επιφυλακτικός ο Στουρνάρας, ο εξ απορρήτων του Κυριάκου, η τοποθέτηση Μαζαράκη στην Ρουμανία, αύριο Aegean και Fourlis, η εποχή των “παραχωρήσεων” και… χαμός στο τουριστικό επιχειρείν

*Τέρμα τα ψέματα, 4+η σημερινή συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές της Κυριακής. Εν μέσω ρευστότητας στην Τουρκία- ενδεικτικά όσα σημείωνε για το δικό του “γήπεδο” ο Αντώνης Κατσαρός- όσον αφορά στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά και όξυνσης των σχέσεων με τα Τίρανα, με αφορμή την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη από το καθεστώς Εντι Ράμα. Θα το δώσω ένα δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν μέμφεται την κυβέρνηση για τις φιέστες, προβολή του Εντι Ράμα, μέχρι και έκθεση ζωγραφικής ( ; ) στο Ζάππειο. Μην τρελαθούμε και εντελώς.

*Και μετά την αναγκαία- και λόγω επικαιρότητας εισαγωγή- στα διεθνή όπου η κατάσταση μόνο ευοίωνη δεν προοιωνίζεται. Με επίκεντρο την κρίση στο περιφερειακό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ- το ντόμινο είναι ακόμη στα αρχικά στάδια- συν την επίμονη επιθετική πολιτική της Fed- την τρώση της αξιοπιστίας των καταθετών (όπως προειδοποιεί ο Γουόρεν Μπάφετ), τα ήξεις αφήξεις του Τζερόμ Πάουελ και την έντονη αμφισβήτηση από μεγέθη ενός Τζέιμι Ντήμον, ενός Μοχάμεντ Ελ Εριάν κ.α. Θα επιμείνει η DeA στην αναφορά (του Bloomberg) για ενδεχόμενο ενεργοποίησης μίας “στιγμής Μίνσκυ”. Την Παρασκευή αναφερθήκαμε στον κίνδυνο μίας “Minsky moment”, μετά λόγου γνώσεως η αναφορά.

*Wall Street: Ανησυχητική η μείωση (κατά 3,7%) των κερδών εταιρειών του S&P500 στο πρώτο 3μηνο του 2023. Είναι το δεύτερο σερί 3μηνο (μετά το τέταρτο του 2022), ισχυρή ένδειξη για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ. Και με το πρόβλημα (του ορίου) όσον αφορά στο δημόσιο χρέος άλυτο, ακόμη. Σε αυτή την συγκυρία, στην Ευρώπη όλο και πληθαίνουν οι φωνές για αυξήσεις επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Παράλληλα: παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στις ευρω-τράπεζες. Αλλά και εύλογες ανησυχίες για ντόμινο χρεοκοπιών, συνακόλουθα εκτίναξη νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

*Επί ξυρού ακμής η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Μέχρι και ο Κεντρικός μας, εμφανίζεται τελευταία πιο επιφυλακτικός, πιο προσεκτικός στις εκτιμήσεις του για τον χρόνο ολοκλήρωσης του κύκλου ανόδου των επιτοκίων. Ευτυχώς- προς ώρας- η ελληνική οικονομία, το εγχώριο σύστημα παραμένει εκτός κάδρου. Αποτυπώθηκε την Παρασκευή στην διαφορά του GR10Y στο 3,955% έναντι 4,025% του αντίστοιχου ιταλικού ΙΤ10Υ. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι αντοχές της ελληνικής πλευράς θα είναι στο διηνεκές, στο απευκταίο ενδεχόμενο.

*Άθικτες παραμένουν οι προοπτικές του εγχώριου banking, κόντρα στην διεθνή κρίση, επισημαίνουν μεγάλα επενδυτικά σπίτια. Morgan Stanley, Goldman Sachs, HSBC, Deutsche Bank e.t.c. Συγκριτικά πάντα-με το ευρω-σύστημα- το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δοκιμάστηκε λιγότερο στο sell off του Μαρτίου. Και ανέκαμψε ταχύτερα, ισχυρότερα από κάθε άλλο τραπεζικό χώρας μέλους της ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη, η αγορά περιμένει μεθαύριο την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Eurobank. Πάντως το μείον 2,66% στα 1,374 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 3,34 εκατ. σχολιάστηκε στην αγορά. Κυρίως γιατί η Alpha Bank με 0,72% ενισχύθηκε στα 1,195 ευρώ, η Πειραιώς σταθερή στα 2,31 ευρώ, η δε Εθνική με μόλις 0,27% στα 5,16 ευρώ. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 1,36 εκατ. τμχ στην Εθνική, 4,13 εκατ. στην Alpha Bank, 3,01 εκατ. στην Πειραιώς και 3,34 εκατ. τμχ στην Eurobank.

*Μετά από καιρό πρώτη στην σχετική κατάταξη η μετοχή του ΟΤΕ. Με άνοδο 0,52% στα 13,53 ευρώ ξανά περνώντας στην δεύτερη θέση με βάση την χρηματιστηριακή αξία. Με απώλειες 1,92% στα 15,83 ευρώ ο ΟΠΑΠ ξανά στην τρίτη. Θα το δούμε αυτό το “έργο” αρκετές φορές στη συνέχεια. Και πάλι-για πολλοστή φορά- σε μόλις 3 μετοχές (ΟΤΕ, Mytilineos, Εθνική) το 40% της αξίας συναλλαγών. Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει τις επαφές με τους ισχυρούς του εγχώριου επιχειρείν. Δεν την ξαναπατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με 2 εξ’ αυτών. Το αποτέλεσμα θα το δει η αγορά μετά τις εκλογές.

*Ρώτησα την γνώμη του ενός για το κατηγορηματικό “κόψιμο” των…γεφυρών με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (ασυνήθιστα οξεία η τελευταία τοποθέτηση του Πρωθυπουργού). Με παρέπεμψε στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο συγκεκριμένος (επιχειρηματίας) δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη στις “μετρήσεις” του Στράτου Φαναρά. “Κοντός ψαλμός…” σκέφτηκα, φεύγοντας χθες μεσημέρι από το Casa Mexicana (το καλύτερο στην περιοχή), περνώντας από το Nolita είδα τους συνήθεις θαμώνες. Δεν παρατήρησα κάποια… παράταιρη συνάντηση.

*Λίγοι είδαν, ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του Χαράλαμπου Μαζαράκη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ στην Ρουμανία. Δεν είναι τυχαίο πως, παράλληλα διατηρεί και την νευραλγική θέση του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων. Θα έχουμε χρόνο να το αναλύσουμε (και σχολιάσουμε) συν τω χρόνω.

*Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα AEGEAN και Fourlis. Όσον αφορά στην πρώτη, by the book, είμαι απόλυτα βέβαιος. Όσον αφορά στην δεύτερη, η αγορά είναι ακόμη στην αποτίμηση της αποχώρησης του Απόστολου Πεταλά (μετά από 17 χρόνια στον όμιλο) και στις αρμοδιότητες που (ουσιαστικά) θα έχει ο Δημήτρης Βαλαχής.

*Είδα το σχετικό θέμα για το “Ελευθέριος Βενιζέλος” (του Χρήστου Κίτσιου/euro2day), την υψηλή πτήση που κατέγραψε το 2022 (ebitda 328,3 εκατ. καθαρά κέρδη 168 εκατ. καθαρές ταμειακές ροές 179,6 εκατ. ενδεικτικά και μόνο). Εδώ τους θέλω: την επόμενη κυβέρνηση και Υπερταμείο-ΤΑΙΠΕΔ πως θα χειριστούν την προοπτική εισαγωγής του 30% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για τον χρόνο δεν το συζητώ, απαιτούνται (τουλάχιστον 3 μήνες) μέχρι την τελική έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό. Ακούω για ΙΡΟ μέσα στο 2023, προσωπικά δεν μου βγαίνει, αλλά… αυτοί ξέρουν καλύτερα.

*Μου έλεγε γνωστός πως ο μεν ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Holterman-Βαρδινογιάννης) διαχώρισαν τον κλάδο “παραχωρήσεων” και τον κράτησαν στον Όμιλο (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), ο δε AVAX έχει επίσης ξεχωριστή θυγατρική AVAX Παραχωρήσεις. Ανάλογες θυγατρικές διαθέτουν επίσης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos. Δες τα έσοδα από μερίσματα, επιστροφές κ.λ.π της “Αττικής Οδού” στους μετόχους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Avax) και θα καταλάβεις, μου συμπλήρωσε. Όντως, το big game είναι στις “παραχωρήσεις”, συνεκτιμώντας την ωρίμανση των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τον ΒΟΑΚ κ.α.

*Τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η Κυβέρνηση ως τον αποδέκτη της κριτικής που έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για την προεκλογική παροχολογία των κομμάτων, διαβάζω στον wiseman/mononews.

*Δύο χρόνια πέρασαν από το deal Virtus-Ideal και την ανάληψη των ηνίων της εισηγμένης από το team του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (σαν χθες Κυριακή 14 Μαΐου). Και τι δεν έγινε σε αυτή την 2ετία, άλλη εταιρεία, τι να λέμε τώρα. Πως το’ χε πει Μάρτιο μήνα στους αναλυτές: εξετάζει εξαγορές σε 3 κλάδους ή βιομηχανία ή τεχνολογία ή κάποια νέα δραστηριότητα, δηλαδή που δεν “εκπροσωπείται” μέχρι τώρα στο portfolio της holding. Υπομονή, στις 30 Μαΐου είναι η γενική συνέλευση. Πιθανότατα να επιφυλάσσει κάποια έκπληξη ο Αγρινιώτης.

*Μαθαίνω πως σε κορυφαία ιδιωτική χρηματιστηριακή στήνεται εξ’ αρχής γερό τμήμα ανάλυσης (που θα κάνει αίσθηση στην αγορά). Υπομονή 1-2 εβδομάδες, ονόματα έχω ακούσει, αλλά…

*Η Intracom Defence στους Ισραηλινούς, σε ξένους τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε Γάλλους (από Ισραηλινούς) θα περάσει η ΕΛΒΟ καθ’ οδόν και η ΕΑΒ. Αλήθεια τι κυβερνητικός σχεδιασμός είναι αυτός, που δεν αφήνει κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας σε ελληνικά χέρια. Από την άλλη, που είναι η περίφημη επιχειρηματική ελίτ; Αλλά και όταν ένας εφοπλιστής επιχείρησε να επενδύσει λ.χ. στα Ναυπηγεία, πόσα εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεράσει μέχρι να υπογράψει (περίπτωση Προκοπίου-Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) και πόσες παρεμβάσεις των αρμοδίων…

*Σε νέα υψηλά την Παρασκευή: Coca Cola 3E, Jumbo και ΚΡΙ-ΚΡΙ.

*Είχα περάσει πρόσφατα από τα κεντρικά της Jumbo, Κύπρου/Μοσχάτο. Ακριβώς απέναντι η Kooreloo (kooreloo.com) στο 12 Κύπρου. Σχεδιαστήριο και κεντρικά γραφεία ενός από τα πλέον εξαγωγικά και γνωστά brands διεθνώς. Οι αναγνώστριες γνωρίζουν πολύ καλύτερα.

*Από τα προβεβλημένα μεγαλοστελέχη στο hoteling ο Χάρης Σιγανός (Zeus), Wyndham Crete Mirabello Bay/Αγιος Νικόλαος. New Entry για την Brown hotels, το Brown Beach Chalkida. Οι παλαιότεροι “πράσινοι” επί ημερών Ανδρέα θα το θυμούνται ως “Πέλαγος”. Ημέρες και αυτές. Γενικά ένας χαμός στο τουριστικό-ξενοδοχειακό. Περί τα 400 εκατ. είχαν δώσει οι Άραβες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης κ.λ.π 800 εκατ. έχουν πάρει σε μία 10ετία (2013-2023). Αυτά είναι…

*…και ένα τελευταίο, εκλογικό από τις “ημέτερες” Καλπολογίες: η συγκέντρωση Καραγκούνη για τους ετεροδημότες της Αιτωλοακαρνανίας (που έγινε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο) και προλόγισε ο Αντώνης Σαμαράς πήγε…σφαίρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask