Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤέμπη: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης

Τέμπη: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης

Για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε στο MEGA, ο πραγματογνώμων – γενετιστής, Γιώργος Φίτσιαλος, υπογραμμίζοντας πως τα νέα από την εξακρίβωση των θυμάτων μέσω DNA είναι πολύ θετικά.

«Τα νέα από το DNA είναι ευχάριστα. Το γενετικό υλικό είναι καλής ποιότητας οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ταυτοποίηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να πάρει μήνες η περισυλλογή. Τις επόμενες ώρες ή μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρόβλημα είναι στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι», όπως είπε.

Μάλιστα για το πόσο δύσκολη διαδικασία είναι η ταυτοποίηση θυμάτων αναφέρθηκε χθες στην ΕΡΤ και η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο που ακολουθείται.

«Η διαχείριση θανάτων σε μαζικές απώλειες ζωής είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Απαιτεί προσήλωση, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και ταυτόχρονα συνεργασία πάρα πολλών ομάδων και για αυτό δράττομαι της ευκαιρίας πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν μια 15μελής ιατροδικαστική ομάδα από ιατροδικαστές και τεχνικούς. Υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντίστοιχων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, συνεργαζόμασταν άμεσα μαζί στον ίδιο χώρο για τις διαδικασίες δαχτυλοσκόπησης, φωτογράφισης, λήψης προσωπικών στοιχείων και υπήρχε και ταυτόχρονα ομάδα σε άλλο χώρο, η οποία ήταν σε άμεση συνεργασία και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς», σημείωσε.

Και συνεχίζει: «Επειδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων ήταν σε κατάσταση προχωρημένης κατάστασης καύσης, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Παρόλα αυτά έγινε δυνατή η λήψη από το σύνολο των σορών. Υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια, το Σχέδιο Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής είναι το σχέδιο που ακολουθούμε κάθε φορά σε κάθε πολύνεκρο δυστύχημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού οι οποίες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Εμείς παίρνουμε τα δείγματα από τις σορούς και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους συγγενείς».

Το πρωτόκολλο για την ταυτοποίηση

«Ακόμα κι αν υπάρχει οπτική αναγνώριση, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά η λήψη του δείγματος. Γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπου αναγνωρίστηκαν από τους οικείους άτομα, τα οποία τελικά δεν αντιστοιχούσαν στους συγγενείς τους.

Για τα πιστοποιητικά θανάτου είπε ότι «Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων και των 57 σορών θα γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί από τους συγγενείς ώστε να δοθεί σε κάθε δείγμα ονοματεπώνυμο. Από εκεί και μετά γίνεται η έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου, όπως πρέπει να γίνει βάσει του νόμου και της ληξιαρχικής πράξης θανάτου για να αποδοθεί η σορός στους οικείους. Συνήθως οι υπηρεσίες μας προσπαθούν σε μεγάλα τέτοια συμβάντα απωλειών ζωής να κατευθύνουν να οργανώνουν τις ομάδες αυτές βάσει και μιας σχετικής εμπειρίας. Οι περισσότεροι από εμάς που συμμετείχαμε στη διαδικασία είχαμε σχετική εμπειρία από προηγούμενα μεγάλα δυστυχήματα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ