Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤέλος χρόνου για τις δηλώσεις για τα "ακαθάριστα οικόπεδα"

Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις για τα “ακαθάριστα οικόπεδα”

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για υποβολές δήλωσης για τα ακαθάριστα οικόπεδα από τους υπόχρεους πολίτες, μετά από παράταση 15 ημερών.

Οι πολίτες που δεν θα υποβάλλουν δήλωση κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, η διαδικασία είναι πιο απλή ενώ επιδίωξη δεν είναι η είσπραξη προστίμων αλλά η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα πυροπροστασίας.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr και υπόχρεοι είναι: α) φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται: i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ