Θα είναι ο Ιούνιος του 2022 ο μήνας «ορόσημο» για την ολοκλήρωση και της πολυετούς περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας; Οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το τελικό χρονοδιάγραμμα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ημερομηνίες δεν έχουν κλειδώσει, αλλά το καλοκαίρι του 2022 φαντάζει ως το πιθανότερο χρονικό διάστημα για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο. Υπάρχει μια εκκρεμότητα, η εκταμίευση μιας δόσης κερδών ANFAs και SMPs, η οποία κρατάει από το μακρινό πλέον 2018, η οποία πρέπει και αυτή να κλείσει για να ολοκληρωθεί και τυπικά αλλά και ουσιαστικά η διαδικασία που θα σηματοδοτήσει άλλο ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Το ερώτημα βέβαια είναι «τι γίνεται μετά». Μετά το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την άρση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» (όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ) η χώρα θα ενταχθεί στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής επιτήρησης (post programme surveillance), όπως ίσχυσε και για τις άλλες χώρες που εκταμίευσαν δάνεια από τον ESM. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία; Πολύ, είναι η απάντηση, καθώς ολοκληρώνεται με την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχουμε εκταμιεύσει. Και πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος δύο φορές τον χρόνο. Ο ESM από την πλευρά του, ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τον μηχανισμό της έγκαιρης προειδοποίησης προκειμένου να επιτηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να το εξυπηρετεί.
Πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας. Δεν είναι έτσι. Η χώρα θα δεσμεύεται να ικανοποιεί τους στόχους που θα συμφωνηθούν στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, ωστόσο οι δανειστές δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύουν συγκεκριμένες πολιτικές. Από την άλλη, η επιτήρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για… καλό σκοπό. Να αποτελέσει δηλαδή το επιχείρημα που θέλει να έχει στα χέρια της η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί το PEPP. Λεπτομέρειες… προσεχώς