Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους- Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα

Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους- Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα

Αίρεται από σήμερα, Σάββατο 5 Μαρτίου, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, παραμένει ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Ειδικότερα, την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, πρόκειται για μέτρο που αναμενόταν για μετά την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο κατά την συνεδρίαση έγινε η έκπληξη και αποφασίστηκε το μέτρο να αρθεί από σήμερα.

“Στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται πως το πλάνο για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έχει τεθεί σε ισχύ με ορίζοντα έως το τέλος Απριλίου, και ειδικότερα μέχρι το Πάσχα, όπου έχει τονιστεί πολλάκις πως φέτος «θα κάνουμε Πάσχα στο χωρίο!». Ως εκ τούτου, μέσα στον μήνα που διανύουμε θα αρθούν και άλλα μέτρα που έχουν μείνει. Σε γενικότερες γραμμές, η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και οι επόμενοι μήνες θα μας φέρουν σιγά – σιγά πίσω την κανονικότητα.

«Τώρα ο κόσμος κλείνει ραντεβού για την 3η δόση, αυξήθηκαν τα ραντεβού και μέχρι το Πάσχα θα είμαστε μια χαρά. Το γεγονός ότι θα βγάλουμε τις μάσκες δεν σημαίνει ότι θα πάμε με συνωστισμό χωρίς μάσκες. Μετά από δύο χρόνια, μπορεί και ξέρει και χρειάζεται να αποφασίσει για τον εαυτό του, πού θα βάλει μάσκα σε εξωτερικό χώρο», επισήμανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Οι ανεμβολίαστοι πάντως θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς, ενώ κάθε εβδομάδα θα γίνεται και επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και παραπάνω το συγκεκριμένο μέτρο επρόκειτο να αρθεί για μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα.