Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέλος εποχής για το Hilton –κλείσιμο για ολιστική ανακαίνιση και επιστροφή το...

Τέλος εποχής για το Hilton –κλείσιμο για ολιστική ανακαίνιση και επιστροφή το 2024 ως Conrad

Τέλος εποχής για το Hilton Athens καθώς μετά από σχεδόν 60 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, στις 31 Ιανουαρίου το εμβληματικό ξενοδοχείο θα κλείσει με στόχο να γίνει ολοσχερής ανακαίνιση και να επαναλειτουργήσει το 2024 ως Conrad.

Στόχος είναι να αλλάξει ολοσχερώς η εικόνα του ξενοδοχείου και να μετατραπεί σε έναν νέο, πολυδιάστατο προορισμό στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έως το τέλος του 2022 θα λάβει χώρα και οργανωμένο σχέδιο εθελουσίας εξόδου εργαζομένων.

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν κατόπιν αξιολόγησης, σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως στη νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino, καθώς και στο ξενοδοχείο και τις λοιπές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν εντός του νέου προορισμού της Αθήνας στα τέλη του 2024.

Η όλη επένδυση ανακατασκευής από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, για επίσκεψη και για μόνιμη διαμονή.

Ο νέος προορισμός εισάγει ένα σύνθετο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει – πέραν της λειτουργίας ξενοδοχείου – κατοικίες, μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα μοναδικών εμπειριών. 

Το νέο μοντέλο αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, αλλά και στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα διατηρήσει αναλλοίωτη και θα αναδείξει περαιτέρω, την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 σε τμήματα του ξενοδοχείου τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και το σύνολο της ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. 

Λόγω της έκτασης και της φύσης των εργασιών καθώς και της ανάγκης διατήρησης της ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών, δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία και θα παύσει στις 31 Ιανουαρίου 2022. 

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, προσφέρει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022. 

Η ανάπτυξη του προορισμού προϋποθέτει τη ριζική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες χρήσεις αλλά και να εφαρμοστούν βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές σύμφωνα με τη διεθνή πιστοποίηση LEED Gold. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να εργασθούν μέχρι και 800 άτομα, ενώ κατά τη λειτουργία θα απασχοληθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι.

Τι περιλαμβάνει το project της ανακατασκευής του συγκροτήματος

Το project της ανακατασκευής περιλαμβάνει:

τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες

τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton

τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.

επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960

τη δημιουργία  θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ. 

Στον έλεγχο της ΤΕΜΕΣ (όμιλος Costa Navarino) από το 2016

Από το 2016, το ξενοδοχείο Hilton πέρασε στον έλεγχο της ΤΕΜΕΣ (όμιλος Costa Navarino), συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Έως τότε ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus, o οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που οδηγούν σε μερική ρευστοποίηση ορισμένων από τις πολλές συμμετοχές σε επενδυτικά projects στη χώρα μας.

Η εξαγορά του Hilton από την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ και Dogus είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016, ενώ τα πακέτα της Ιονικής Ξενοδοχειακής στο Χ.Α. πέρασαν το ο Δεκέμβριο του 2016.

Ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που αποχωρούσε ο τουρκικός όμιλος, με τον οποίο ήταν συνέταιροι στην εν λόγω επένδυση, οπότε τότε αύξησε το ποσοστό του. Η Dogus διατηρούσε τη συμμετοχή στο Hilton μέσω της θυγατρικής της η D Hospitality B.V., με την οποία έχει σημαντική δραστηριότητα ακόμη στην Ελλάδα.

Η ΤΕΜΕΣ αύξησε το ποσοστό της στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ.

Η ιστορία του Hilton

Το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών άνοιξε για το κοινό πριν από 59 χρόνια, καθώς τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Απριλίου 1963. Τότε, έλαβαν χώρα τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη. Το 2004, το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ