Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήPEOPLEΤάκης Μηλιάδης: Ο Έλληνας «Σεβαλιέ» με το τραγικό φινάλε

Τάκης Μηλιάδης: Ο Έλληνας «Σεβαλιέ» με το τραγικό φινάλε

Ο Τάκης Μηλιάδης έμεινε αξέχαστος μέσα από πληθώρα ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο πλευρό του Θανάση Βέγγου

Ο Τάκης Μηλιάδης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους του θεάτρου της εποχής του.

Σήμερα είναι περισσότερο γνωστός στο κοινό από τη συμμετοχή του σε παλιές κινηματογραφικές ταινίες.

Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίσθηκε το 1947 με το αισθηματικό δράμα του Γιώργου Καρύδη «Μεγάλη Αγάπη» ενώ ακολούθησε πληθώρα ταινιών, κυρίως κωμικών.

Συμμετείχε σε περίπου 40 έργα και σε πολλά από αυτά ήταν στο πλευρό του Θανάση Βέγγου: «Θου –Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ», «Ποιος Θανάσης», « Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», «Από πού πάνε για τη χαβούζα» και άλλες.

Τα πρώτα βήματα

Ο Τάκης Μηλιάδης σύμφωνα με την mixanitouxronou γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1922 και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Οι γονείς του, Νίκος Μηλιάδης και Μαρίκα Ανθοπούλου, ήταν ηθοποιοί του μουσικού θεάτρου.

Το καλλιτεχνικό τους ταλέντο κληρονόμησε και ο γιος τους, ο οποίος αν και σπούδασε Ιατρική, δεν έγινε ποτέ γιατρός, αλλά αφοσιώθηκε στην υποκριτική.

Από νεαρή ηλικία έδινε αυτοσχέδιες παραστάσεις μαζί με φίλους του σε ένα φούρνο της γειτονιάς, όπου υπήρχε ένα πιάνο.

Ο Τάκης Μηλιάδης πάντα κέρδιζε τις εντυπώσεις και σκορπούσε το γέλιο στους γείτονες – θεατές.

Από την Ιατρική στο σανίδι

Ενώ ήταν φοιτητής Ιατρικής τράβηξε την προσοχή του τότε διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Κώστα Μπαστιά, ο οποίος τον συμβούλεψε να γραφτεί στην ομώνυμη σχολή όπου δίδασκε.

Ο νεαρός ακολούθησε τη συμβουλή, αλλά οι γονείς του, παρόλο που ήταν άνθρωποι του θεάματος, αρχικά αντέδρασαν. Ήθελαν ο γιος τους να ακολουθήσει το επάγγελμα του γιατρού, όμως εκείνος δεν πείστηκε.

Ολοκλήρωσε τη Δραματική Σχολή κατά τη διάρκεια της κατοχής, με δασκάλους τον ίδιο τον Μπαστιά, αλλά και τον Δημήτρη Ροντήρη.

Ο Τάκης Μηλιάδης ασχολήθηκε με όλα τα είδη του θεάτρου, εκτός από την τραγωδία.

Πώς απέκτησε το παρατσούκλι «Σεβαλιέ»

Το 1944, σε ηλικία 22 ετών, έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην επιθεώρηση «Γουέλκαμ» με τον θίασο Καλουτά- Κόκκινη- Μακρή.

Η επιθεώρηση ήταν ένα είδος το οποίο υπηρέτησε ο ηθοποιός για πολλές σεζόν και συχνά εμφανιζόταν μαζί με τις αδελφές Καλουτά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Σε μία από αυτές τις εμφανίσεις, στο κοινό βρισκόταν ο διάσημος γάλλος ηθοποιός βαριετέ της εποχής, Μωρίς Σεβαλιέ, ο οποίος χειροκρότησε θερμά τον έλληνα ηθοποιό, μετά το νούμερό του.

Έκτοτε ο Τάκης Μηλιάδης απέκτησε το παρατσούκλι «Σεβαλιέ» με το οποίο ήταν γνωστός στον κύκλο του.

Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο ηθοποιός εργάστηκε για αρκετό καιρό σε μια ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή στη Γερμανία. Παντρεύτηκε τρεις φορές στη ζωή του, τις δύο με ηθοποιούς. Τη Μπέτυ Μοσχονά και τη Σάσα Καζέλη.

Με την τρίτη σύζυγό του απέκτησαν έναν γιο, τον Μάριο. Ο Τάκης Μηλιάδης τη δεκαετία του ’70 εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ.

Τον Απρίλιο του 1985 η ζωή του τερματίστηκε βίαια στην ηλικία των 63 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο έξω από τα Γιάννενα.

Νοσηλεύτηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο ΚΑΤ, αλλά δεν τα κατάφερε.

Πέθανε στις 17 Απριλίου και κηδεύτηκε δύο ημέρες αργότερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ