«Η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη τηρώντας τις θεσμικές της υποχρεώσεις αντί να αφήσει την Πολιτεία αθωράκιστη απέναντι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, στον ΣΚΑΪ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επικαιροποίησε και δεν εφάρμοσε τα θεσμικά εργαλεία που της παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα ζητήματα της ανθεκτικότητας της Πολιτείας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Είπε ότι «η κυβέρνηση άφησε την Πολιτεία αθωράκιστη και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες».
Σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και για αυτό κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι σήμερα εκεί για να δούμε πώς θα λυθούν ζητήματα, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι εκεί, να συζητήσουμε για τα θέματα υγείας, υδροδότησης, οικονομίας, αγροτικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της καταστροφής, γιατί η Θεσσαλία έχει πληγεί».
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν είχε «επισημάνει» στον πρωθυπουργό το 2022 με επιστολή «ότι δεν έχει κάνει σωστά τη δουλεία του για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας». Είπε ότι από το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα «θέσπισε εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή…» και πως «οι περιφέρειες είχαν την υποχρέωση να εκπονήσουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το σχέδιο αυτό και η σχετική περιβαλλοντική μελέτη έχει πάρει παρατάσεις ήδη τρεις φορές και καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια». Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη «αν είχαν ολοκληρωθεί τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αν είχαν επικαιροποιηθεί και εφαρμοστεί τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, δηλαδή αν είχαν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα προτεραιότητας, αλλά και τα λοιπά θεσμικά εργαλεία».
Παράλληλα είπε ότι «η Πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής και στη διαχείριση του φαινομένου και στην πολιτική προστασία», παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Σημείωσε ότι «η Πολιτική Προστασία αποτελεί επιστημονικό και θεσμικό εργαλείο, και απαιτεί σχέδιο και στελέχωση. Χρειάζεται σχεδιασμός και προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο και εκπαίδευση του προσωπικού σε αυτό». Είπε ότι όμως η Πολιτική Προστασία στερείται στελεχών τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες του Δημόσιου μειώνει το δημόσιο κόστος κάτι που αποδείχθηκε ότι είναι λάθος, γιατί όταν το Δημόσιο είναι αδύναμο αδυνατίζει και η Πολιτεία και η οικονομία».
Τόνισε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία τέτοιων μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι η απορρόφηση είναι «μόλις 0,5% για τα έργα πολιτικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», κάνοντας λόγο και για τις «πρόσφατες καταγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Μ. Βαριτσιώτη είπε ότι «έπρεπε να είχε αποπεμφθεί ο υπουργός την ίδια μέρα που έκανε αυτή την απαράδεκτη δήλωση που εξίσωσε το θύμα με τους θύτες» και πως «ακόμα και η στάση του κ.Μητσοτάκη ήταν πολύ καθυστερημένη, μετά από την κατακραυγή και αφού έκανε αποτίμηση της επικοινωνιακής ζημίας ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό».
Για το θέμα των εκλογών για την ανάδειξη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να γραφτεί και να ψηφίσει την Κυριακή και ότι η συμμετοχή πρέπει να αποτελέσει και ένα πολιτικό μήνυμα για όλη την κοινωνία.