Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Φάμελλος για Τέμπη: Η ελληνική Βουλή έχει την ευθύνη της αποκάλυψης...

Σ. Φάμελλος για Τέμπη: Η ελληνική Βουλή έχει την ευθύνη της αποκάλυψης της αλήθειας

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Είπε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δε συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ για να ψηφίσουμε θετικά σε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, ανεξαρτήτως ποιος θα τα προτείνει, για να λάμψει η αλήθεια». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και για την εξεταστική επιτροπή παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιείτο από τη ΝΔ για συγκάλυψη, όσο και για τις 2 προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής που είχαν κατατεθεί. Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο και ότι αυτό «το επανέλαβε ξεκάθαρα και χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών των θυμάτων». «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν την ευθιξία οι κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά από ό,τι φαίνεται», σχολίασε. Προσέθεσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις επιφυλάξεις μας ότι η κυβέρνηση θα την εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει, συμμετείχαμε με συνέπεια, ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων, επεξεργαστήκαμε στοιχεία ακόμα και παρότι η δικογραφία ήρθε καθυστερημένα και μισή».

Τόνισε ότι στο πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να μην υπάρχει περιορισμός από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη διαδικασία ελέγχου της Δικαιοσύνης, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα όσα έγιναν σε σχέση με τα Τέμπη πριν και μετά χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς καμιά σκοτεινή πλευρά, να ελέγξει όλα τα παραπτώματα ιδιαίτερα με την πρόνοια των παραπτωμάτων διά παραλείψεως χωρίς τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Σημείωσε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το απέρριψαν και αυτό στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής και σχολίασε ότι μάλιστα την επομένη ο κ. Μητσοτάκης «με προκλητική υποκρισία, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη». «Πώς θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη, ενώ δεν της το επιτρέπετε;», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Μιλώντας για την έναρξη της συζήτησης για την υπόθεση τον Νοέμβριο, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι όλοι ήξεραν την απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με προκαταρτική επιτροπή, «την είχε απαγγείλει εδώ κύριος Βορίδης πολύ πριν δει την αίτηση για προκαταρκτική, τη δική μας που κατατέθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας, είπε τότε: ”Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε”». Μίλησε για «απαξίωση και προσβολή στη δικαιοσύνη από την απόρριψη της έκθεσης της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής που έδινε κακουργηματικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717 και ανέφερε ως δυνητικούς υπόπτους και πρώην υπουργούς». Αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, που είπε για το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική μεταξύ άλλων ότι «θολώνουν τα νερά. ”Πνίγουν” την υπόθεση…», σχολιάζοντας ότι δέχτηκε ευθεία επίθεση γι’ αυτό από το στόμα υπουργών όπως ο κ. Γεωργιάδης. «Τόσο σέβεστε την Ευρώπη και τη Δικαιοσύνη», είπε.

Σχολίασε ότι δεν περιμένει απαντήσεις από τον κ. Βορίδη, «από έναν υπουργό που δεν ψήφισε νόμο της κυβέρνησής του, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την κυβέρνηση του ένας υπουργός που δεν ψηφίζει νόμους της κυβέρνησης του».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το πόρισμα της ΝΔ επιβεβαιώνει την κοινή γνώμη περί μιας διαρκούς και προκλητικής προσπάθειας συγκάλυψης» και πως «το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της ανυπαρξίας τηλεδιοίκησης, των πράξεων των υπουργών, με το δυστύχημα». Σχολίασε ότι «ξέρουμε ότι ήρθαμε να μιλήσουμε εδώ ενώ εσείς έχετε αποφασίσει την αμνήστευση και μας έχετε στερήσει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία όπως στερείτε και από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει».

Είπε ειδικότερα: «Οι αποδείξεις για τις ευθύνες υπουργών, η μη κλήση μαρτύρων και το υλικό που δεν έχει έρθει μας φέρνουν μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξεταστική, αλλά και αυτά που έχουν αναδείξει οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων, είναι παραπάνω από αρκετά για να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή για τους Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο. Όμως η πρόσφατη εμπειρία μας εδώ στην Ολομέλεια στις 22 Νοεμβρίου μας θέτει σε μεγάλο δίλημμα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, το έχει πει ο κ. Βορίδης, πως ό,τι και να φέρουμε θα το απορρίψει. Άρα έχει προειδοποιήσει τη Βουλή ότι θα επιχειρήσει να αμνηστεύσει παρότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τα εγκλήματα αυτά που γίνανε. Το έχει πει η κυβέρνηση ότι παρόλες τις ενδείξεις δεν θα κάνει προκαταρκτική επιτροπή». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε να γίνει έλεγχος, όμως εσείς ήρθατε στην Εξεταστική και δεν επιτρέψατε ούτε να γίνει έλεγχος από τη Δικαιοσύνη. Άρα μας προειδοποιείτε για το σχέδιο αμνήστευσης που έχετε». «Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ να αμνηστεύσουν το έγκλημα των Τεμπών, και για τις ευθύνες για το έγκλημα αλλά και για το μπάζωμα που έγινε μετά», υπογράμμισε.

Μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία «προκλητικές μεθοδεύσεις», όπως την άρνηση κλήτευσης σημαντικών μαρτύρων (Κατσιούλη, Σπηλιόπουλο, Τσαλίδη, Γενιδούνια, τους πραγματογνώμονες είτε του Δημοσίου είτε των συγγενών, «κρύψατε από την Εξεταστική τον υφυπουργό Τριαντόπουλο, που με εντολή του, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Αγοραστός, έγινε το μπάζωμα στα Τέμπη, όπου κρύφτηκαν πειστήρια αυτού του εγκλήματος». Επιπλέον την κατηγόρησε για «συσκότιση αξιόποινων πράξεων», όπως «της ρουσφετολογικής και παράνομης πρόσληψης του Σταθμάρχη της τραγωδίας, όπου τροποποιήσατε τα ηλικιακά όρια 20 ημέρες μετά τη μετάταξή του», «της αποσάθρωσης του στελεχιακού δυναμικού του ΟΣΕ, της εντολής για εξαφάνιση στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας». Ακόμη μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το αν λειτουργούσε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, για το αν λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας GSMR και το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS και για το αν είχαν οριστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας. Την κατηγόρησε ότι έκλεισε βιαστικά τις εργασίες της Εξεταστικής, σε πρώτη φάση χωρίς τη δικογραφία και στη συνέχεια μόνο με ένα τμήμα της, στερώντας πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα. Ο λόγος ήταν, είπε, «να κρύψετε την αλήθεια».

Σχετικά με τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας είπε ότι ο 4632/2019 ενσωμάτωσε δύο οδηγίες, δηλαδή κάλεσε ο κ. Καραμανλής τον εαυτό του και τον κ. Καραγιάννη και τους γγ να ορίσουν τους επιβεβλημένους εθνικούς κανόνες ασφαλείας και «τέσσερα χρόνια δεν κατόρθωσε να τους γράψει και ερχόταν εδώ και μας κουνούσε το δάχτυλο και τον καλύπτετε τώρα». «Απόδειξη των ευθυνών του κυρίου Καραμανλή είναι ότι δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση της πυρκαγιάς στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας το 2019 που αν λειτουργούσε θα απέτρεπε το δυστύχημα», προσέθεσε. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε τον κ. Καραμνλή όταν ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός, καθώς «μέσα σε 6 μέρες κατόρθωσε να ανακαλύψει αυτό που δεν μπόρεσε ο κ. Καραμανλής 4 χρόνια», ότι θα προλαμβανόταν το δυστύχημα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, αν υπήρχαν διπλή βάρδια ελεγκτή, μείωση συρμών, μείωση ταχυτήτων.

«Όμως πέρα από την ευθύνη, πολιτική και ποινική των κκ Καραμανλή και Καραγιάννη για το έγκλημα, και τη βαθύτατη πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν ευθύνες και στη συνέχεια. Γιατί η κυβέρνηση δια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του κυρίου Τριαντόπουλου, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 48ωρο, μετακίνησε το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης, μετακινήθηκαν πλήρως αλλοιωμένα σε άλλες θέσεις». «Εύλογα η σκέψη μας οδηγείται σε σκόπιμη αλλοίωση. Τα κίνητρα επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που προκύπτουν για τα μεταφερόμενα υλικά. Ακόμα και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του υπουργού κ. Τριαντόπουλου, είναι μια απόδειξη της συγκάλυψης. Ποιοι και γιατί, εκτός από τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον κ. Τριαντόπουλο, επιδίωξαν την εκ βάθρων μεταβολή του χώρου πριν συμπληρωθούν λίγα εικοσιτετράωρα;», είπε.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβάζοντας απόσπασμα από την κατάθεση της κυρίας Καρυστιανού. Προσέθεσε πως θεωρεί ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρίστατο στη συνεδρίαση «ήταν ιδιαίτερα σημαντική εφόσον δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει το καθολικό αίτημα για πλήρη διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης και θα χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που διαθέτει τόσο εντός της χώρας όσο και με τη συζήτηση στην Ευρώπη, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών», τονίζοντας ότι «η συζήτηση δεν κλείνει σήμερα όσο και να προσπαθήσετε να κουκουλώσετε την υπόθεση». Ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη συζητήθηκε η αναφορά του συλλόγου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Αναφορών και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτής της Έλ. Κουντουρά κατατέθηκε αίτημα για να συζητηθεί η αναφορά του συλλόγου στην Επιτροπή Μεταφορών με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί η υπόθεση αυτή και στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ