Με νέα εργαλεία εμπλουτίζεται η «φαρέτρα» των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τη δρομολόγηση για το προσεχές φθινόπωρο του δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης, χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται και δύο νέοι δείκτες, που θα αφορούν τους κλάδους Ενέργειας και Real Estate.
Πρόκειται για δύο νέους δείκτες που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν τους επενδυτές να «σκανάρουν» καλύτερα την αγορά και τις μετοχές αυτών των δύο κλάδων, που βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, ελκύοντας σημαντικότατα επενδυτικά κεφάλαια.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια και πρόεδρος του Χ.Α., γνωστοποίησε ότι ο ενεργειακός δείκτης μπορεί να «στεγάσει» μετοχές όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.
Πρόκειται για τον κλάδο που είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, τον κλάδο που φέρνει τα πιο πολλά deals αλλά και τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ειδικά λόγω της «πράσινης» στροφής και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ναυτιλιακές εταιρείες στρέφονται προς το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλάζοντας το μείγμα των επενδύσεών τους.
Όλοι οι εγχώριοι αλλά και διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι δίνουν τεράστια βαρύτητα στη σταδιακή μετάβασή τους σε ενεργειακά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω πολλαπλών επενδύσεων στην «καθαρή» ενέργεια, καθώς εκεί είναι το μέλλον, τόσο επιχειρηματικά, όσο και επενδυτικά. H υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – στην επενδυτική διαδικασία και την επιλογή κεφαλαιακών τοποθετήσεων αποτελεί την κυρίαρχη τάση διεθνώς. Εκεί συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, προς αυτή την κατεύθυνση να εστιαστεί όλη η δυναμική και τα επόμενα χρόνια.
Έρευνα της Morgan Stanley καταδεικνύει πως περίπου το 85% των επενδυτών εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις (Socially Responsible Investing – SRI), ενώ η γενιά των Millennials είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη της στον μεγαλύτερο βαθμό τα ESG κριτήρια
Διεθνώς, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι δείκτες που συμβάλουν στην καλύτερη «ανάγνωση» αυτών των διαδικασιών. Δείκτες εστιασμένοι στα κριτήρια ESG, όπως οι Sustainalytics, MSCI ESG Index και ο FTSE ESG Index Series, που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τους επενδυτές να ευθυγραμμίσουν τους επενδυτικούς στόχους τους με αυτά, αλλά και για να διευκολύνουν τη σύγκριση (benchmarking) των επενδυτικών ESG επιδόσεων.
Ο δεύτερος δείκτης θα αφορά την ανάδειξη των μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (real estate), κλάδος που επίσης έχει ισχυρό επιχειρηματικό story.
Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας έχει αρκετές εισηγμένες, όπως Prodea Investments, Lamda Development, BriQ Properties, Trastor, Reds, Intercontinental, Κέκροπας και Premia Properties (πρώην Pasal Development) ενώ αρκετές ακόμη εταιρείες έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους πλέον το real estate και τα ακίνητα. Παράλληλα, ο κλάδος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την εισαγωγή στο άμεσο μέλλον εταιρειών όπως Fourlis Trade (θυγατρική του ομίλου Fourlis), Noval Property (ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στην εκμετάλλευση ακινήτων) κ.α. Θυμίζουμε πως οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς, που διευκολύνει την είσοδό τους στο χρηματιστήριο.
Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην αύξηση της ρευστότητας της αγοράς, που ενώ το 2020 η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 3,5% έναντι του 2019, εντούτοις το 2021 παρουσιάζει αύξηση κατά 29,6% διαμορφούμενη στα 84,3 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι το μήνα Μάιο ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,14 εκατ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος των δύο τελευταίων ετών, ενώ ήταν μόλις ο τέταρτος μήνας από το Δεκέμβριο του 2015 που οι μέσες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α., τα αντληθέντα κεφάλαια το 2021 παρουσιάζουν αύξηση 245% συγκριτικά με το 2020, γεγονός που οφείλεται στις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις αλλά και στις αυξήσεις κεφαλαίου.