Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Ζαχαράκη: Με ενεργητικά προγράμματα στηρίζουμε την κοινωνία

Σ. Ζαχαράκη: Με ενεργητικά προγράμματα στηρίζουμε την κοινωνία

«Συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το υπουργείο και η κυβέρνηση προκειμένου να οργανώσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα στη βάση ενεργητικών και πρωτοποριακών προγραμμάτων για όλες τις κατηγορίες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των οικογενειών. Ταυτοχρόνως, επιδιώκουμε την μέγιστη διαφάνεια στην αξιοποίηση κάθε ευρώ των φορολογουμενων, τα οποία στηρίζουν ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στη Βουλή. 

   Η κυρία Ζαχαράκη, παρουσίασε στην ολομέλεια το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα και προβλέπει μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας σε σπίτια και εργασιακούς χώρους ΑΜΕΑ, την διασφάλιση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, την θέσπιση του Προγράμματος «Αθηνά» για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και την εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή στους δικαιούχους του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. 

   Η κυρία Ζαχαράκη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για ‘Ατομα με Αναπηρία, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχουμε και νέους ωφελούμενους, οι οποίοι θα προκύψουν και πάλι με κλήρωση από τις υπάρχουσες εγκεκριμένες αιτήσεις. Όπως ανέφερε η υπουργός, οι ωφελούμενοι του προγράμματος, στην πιλοτική φάση είναι ήδη 1.300, και ο στόχος είναι να ανέλθουν στους 1.800. «Θα υπάρχει συνέχιση και κατοχύρωση του προγράμματος έως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά από αυτό, όταν ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του μέσω ΕΣΠΑ» σημείωσε. Απέκρουσε δε, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων είναι μικρός εξηγώντας ότι όταν ένα πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά είναι λογικό να είναι περιορισμένος ο αριθμός, ώστε να είναι διαχειρίσιμος και να μπορούν να προκύψουν τα αναγκαία συμπεράσματα για την επόμενη φάση. 

    
Πρόγραμμα ανακαινίσεων κατοικιών ΑΜΕΑ

   Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το πιλοτικό πρόγραμμα ανακαινίσεων σε σπίτια και εργασιακούς χώρους ατόμων με αναπηρία, για την διασφάλιση της προσβασιμότητας. «Διευρύνουμε το πεδίο των επιλέξιμων δικαιούχων, επιτρέποντας σε όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία, προβλήματα όρασης ή ακοής να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης, ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας», διευκρίνησε η αρμόδια υπουργός και τόνισε ότι για πρώτη φορά, εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και δημόσια κτίρια.

   Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε χώρους μόνιμης κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία που υλοποιεί το ΥΚΟΙΣΟ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (23.955.841,10 ευρώ) και φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προβλέπεται επίσης: 

   – Η δυνατότητα συμμετοχής για όλους τους δυνητικά δικαιούχους του προγράμματος, ανεξαρτήτως από το αν είναι καταγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, περιλαμβάνοντας και εκείνους, για τους οποίους η ψηφιοποίηση και καταγραφή των γνωματεύσεών τους είναι σε εξέλιξη. 

   – η δυνατότητα υλοποίησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια. 

   Όπως εξάλλου, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επίσης για πρώτη φορά στη χώρα μας, εισάγεται ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο, σε πρώτη φάση, θα αφορά 200 συμπολίτες μας. Η σχετική ρύθμιση, προβλέπει την δυνατότητα σε άνεργους να εγγραφούν στη ΔΥΠΑ και να έχουν πρόσβαση στο εξειδικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης, ενώ δημιουργείται και Μητρώο Ειδικά Εκπαιδευμένων Διαμεσολαβητών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση για να προσαρμόσουν τις θέσεις εργασίας.

   Το πρόγραμμα «Αθηνά» 

   «Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε ένα θεσμοθετημένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ούτε κάποιο σταθμισμένο στα βρέφη και νήπια της χώρας ψυχομετρικό εργαλείο ανιχνευτικού ελέγχου της γνωστικής λειτουργίας. Και πρέπει φυσικά να επισημάνω πως το πρόγραμμα “Αθηνά”, παρακολουθείται από το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία και υλοποιείται σε συνεργασία με τα τμήματα αγωγής και φροντίδας των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», ανέφερε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ολιστικό παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ακολούθως – προσέθεσε – θα επιμορφωθούν οι παιδαγωγοί των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. 

   Το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά, σε τουλάχιστον 90 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, από το 2ο τρίμηνο του 2025 και έως τον Ιούνιο του 2026. 

   Μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής του εφαρμογής και την ενσωμάτωση των απαραίτητων βελτιωτικών αλλαγών και τροποποιήσεων, θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου πλαισίου. 

   Προπληρωμένη κάρτα για την καταβολή του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. (10.360.000 ευρώ)

   «Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των επιδομάτων και με στόχο τη διαφάνεια στις κοινωνικές παροχές θα εφαρμοστεί από τα μέσα Μαρτίου το μέτρο πληρωμής του 50% επιδομάτων του Ο.Π.Ε.Κ.Α. και της Δ.ΥΠ.Α. μέσω προπληρωμένης κάρτας», υπογράμμισε η κυρία Ζαχαράκη, αναφερόμενη στη σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου. 

   «Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας» ανέφερε κατηγορηματικά η υπουργός, διότι, όπως είπε, «έτσι εξασφαλίζουμε την μέγιστη διαφάνεια στην καταβολή επιδομάτων, την αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των ευάλωτων συμπολιτών μας από τρίτους, ότι τα επιδόματα που δίνονται κατευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων». Διευκρίνησε επίσης – απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης – ότι από τα 10 εκατ. ευρώ του προγράμματος το 85% των πόρων θα διατεθεί για κίνητρα επιβράβευσης όσων χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα μέσα από λοταρία.

   Σημείωσε ακόμη ότι οι ενεργητικές πολιτικές και τα πιλοτικά προγράμματα ανοίγουν περισσότερες προοπτικές για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. 

   «Μπορεί η αντιπολίτευση να βλέπει μόνο αποσπασματικές διατάξεις. Εμείς βλέπουμε ανθρώπους, όπως ο γονιός, που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί του και πλέον θα το βλέπει να λαμβάνει σωστή προσχολική αγωγή, όπως ο συμπολίτη μας με αναπηρία, που ζει σε έναν λαβύρινθο εμποδίων. Βλέπουμε τον άνθρωπο που χρειάζεται στήριξη στην καθημερινότητά του, και θέλει να έχει δίπλα του τον Προσωπικό Βοηθό, όχι ως πείραμα, αλλά ως θεσμό και τον δικαιούχο ενός επιδόματος, που δεν θα περιμένει πλέον σε ουρές, ούτε θα δυσκολεύεται για να λάβει τα χρήματα που δικαιούται. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που υλοποιούμε με τόλμη ώστε να μην αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε. 

   Τέλος η υπουργός αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του υπουργείου από ιδρύσεώς του – τον Ιούλιο του 2023 – επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο, που συζητεί σήμερα η Ολομέλεια, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. 

   Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τα ακόλουθα:

    – Ενισχύσαμε τη διοικητική υποδομή και τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Όταν ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2023, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήταν μια νέα δομή, χωρίς διοικητικό πλαίσιο και οικονομική αυτοτέλεια. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, το υπουργείο έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο μηχανισμό κοινωνικής πολιτικής, με έναν προϋπολογισμό που για το 2025 φτάνει τα 3,79 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

    – Θέσαμε μπροστά αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν: Παρουσιάσαμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Ένα συγκροτημένο σχέδιο 20 δισ. ευρώ, στηριγμένο σε 5 άξονες και με περισσότερες από 100 δράσεις που δεν μένουν στα χαρτιά. 

    – Στο πλαίσιο της υλοποίησής του, θα δημιουργήσουμε 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, ώστε κάθε περιοχή να έχει στοχευμένες πολιτικές δημογραφικής ανάκαμψης. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, θα έρθει για να διασφαλίσει τη διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων.

    – Μετά από χρόνια απραξίας στον τομέα της στέγασης, υλοποιούμε ένα διευρυμένο πλέγμα προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Στην κορωνίδα αυτών, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το βελτιωμένο «Σπίτι μου ΙΙ» για να καλύψουν πλέον 30.000 δικαιούχους. Στις 21 Φεβρουαρίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με αναβαθμισμένα και πιο γενναία κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επαναφέρουν στην αγορά κλειστά ακίνητα. 

    – Κάνουμε πράξη την αποϊδρυματοποίηση. Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής ενισχύεται, με διπλασιασμό των επιδομάτων για παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ και σημαντική αύξηση για παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ. Το επίδομα αυτό συνεχίζει να αποδίδεται και μετά την ενηλικίωση των παιδιών, επιβραβεύοντας την πολύτιμη αποστολή των ανάδοχων γονέων. Επιπλέον, η αναβάθμιση της πλατφόρμας anynet το 2023 οδήγησε σε ταχύτερη επεξεργασία αιτήσεων για αναδοχή και υιοθεσία, προάγοντας τη φροντίδα των παιδιών σε ένα πιο οικείο περιβάλλον. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 70 νέα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους ηλικίας 15-26 ετών, προϋπολογισμού 12,7 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ. Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μέχρι τις 30/06/2025. 

    – Το πρόγραμμα “Πρώιμη Παρέμβαση”, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ έρχεται για να καλύψει 2.500 παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές.

    – Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στα 25 εκατ. ευρώ το 2025 από 20,3 εκατ. ευρώ το 2024, ώστε να παρέχουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

    – Δώσαμε μεγάλη μάχη για τις παρατάσεις των συμβάσεων covid συνολικά 413 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2025, κρίθηκαν σκόπιμες και αναγκαίες προκειμένου να παρασχεθεί φροντίδα και ασφάλεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται στις δομές.

    – Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τα 967 συμφωνητικά που έχουν ήδη συναφθεί στους 62 δήμους, ξεπερνώντας στο διπλάσιο τις αρχικές προβλέψεις ήταν ένα πολύ θετικό δείγμα ώστε να προχωρήσουμε στην πανελλαδική του εφαρμογή. Και προφανώς υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, με πολύπλευρη πιστοποίηση. Δεν εντάσσονται άτομα αμφιβόλου υποβάθρου. 

    – Πετύχαμε υψηλή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμβασιοποιήθηκαν έργα ύψους 176,5 εκατ. ευρώ, με το 43,4% των πόρων να αξιοποιείται, ενώ το 2025, η απορροφητικότητα του υπουργείου θα φτάσει το 65,4%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ