«Ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε τις 25.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Αναλυτικά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, στην ΕΡΤ, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε: «Δίνουμε περισσότερες επιλογές μέσα στη δημόσια εκπαίδευση. Περισσότερες ευκαιρίες παντού στην Ελλάδα. Είκοσι πέντε χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια, δείχνουν ότι ο κόσμος, οι οικογένειες εμπιστεύονται τον θεσμό. Απορρίπτεται η θεωρία που είχαμε ακούσει ότι η “αριστεία είναι ρετσινιά”. Επιβραβεύεται ο μόχθος, η προσπάθεια του μαθητή».
Επιπλέον, με αφορμή την παρουσίαση αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε σχετικούς δείκτες, ωστόσο τόνισε πως τα παιδιά θα πρέπει να νιώσουν «ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο είτε στο σπίτι είτε στην κοινότητα και να γνωρίζουν οι γονείς όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».
Η κ. Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι η προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας είχε ξεκινήσει, ήδη, από το 2019 με τη θέσπιση νόμου για τον σχολικό εκφοβισμό, με τον οποίο δημιουργήθηκαν επιτροπές στα σχολεία μαζί με ψυχολογους και κοινωνικούς λειτουργούς και, επίσης, βρίσκεται σε λειτουργία, από το 2024, η πλατφόρμα «stop bullying». Όπως ανακοίνωσε η ίδια, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί συνολικά μέσα σε έναν χρόνο 1.211 αναφορές. Εξ’ αυτών, το 49% αφορά στη Δευτεροβάθμια και το 51% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 49% των περιστατικών έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής, το 16% στην Κεντρική Μακεδονία, το 1% στα νησιά του Ιονίου και το 2% στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε, η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ενδοσχολικού εκφοβισμού και ακολουθεί η σωματική.
Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε την ικανοποίηση για την αποδοχή του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, που λειτουργεί από την Ε’ τάξη του δημοτικού μέχρι και τη Γ’ λυκείου, καθώς επίσης και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και φέτος στον διορισμό επιπλέον 10.000 εκπαιδευτικών, «σημαντικής», όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τους δήμους, τις ξενοδοχειακές ενώσεις αλλά και τον ιδιωτικό τομέα για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των εκπαιδευτικών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.