Με ξεκάθαρο μήνυμα πως «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να σχεδιάζει σαν να έχει χρόνο», ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου συμμετείχε στην εκδήλωση του STAR Forum που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR Κεντρικής Ελλάδας στη Λαμία, θέτοντας στο επίκεντρο την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, η επικεφαλής ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ενώ τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Λένα Παρασκευά.
Στην τοποθέτησή του, ο Σάκης Αρναούτογλου υπογράμμισε ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία των μετρήσεων, και συνολικά, τα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των θερμοκρασιών και των επιπτώσεών τους.
«Η Ελλάδα βιώνει ήδη τις συνέπειες – πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές, καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό. Ό,τι θεωρούσαμε ακραίο, γίνεται πλέον κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επώδυνες για τις αγροτικές περιοχές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα νησιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και η δημόσια υγεία απειλούνται όλο και περισσότερο.
Ο κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως η Πράσινη Συμφωνία, το Fit for 55, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, επεσήμανε πως η ύπαρξη στρατηγικής δεν αρκεί, αν δεν υπάρξει εφαρμογή, σχέδιο και πολιτική βούληση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται:
• Εθνικές στρατηγικές προσαρμογής με έργα πρόληψης (αντιπλημμυρικά, αναδασώσεις, διαχείριση υδάτων).
• Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με βάση την κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές.
• Στήριξη των πιο ευάλωτων, με δίκαιη κατανομή των βαρών και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
• Εκπαίδευση των πολιτών, γιατί όπως είπε, «η ανθεκτικότητα ξεκινά από τη γνώση».
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν κάνει εκπτώσεις. Το ΠΑΣΟΚ θέλει μια Ελλάδα που δεν σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, αλλά τις οδηγεί. Όχι μια χώρα των “θα” και των καθυστερήσεων, αλλά των λύσεων και της δικαιοσύνης», ανέφερε.
Και κατέληξε: «Η ανθεκτικότητα δεν είναι πολυτέλεια – είναι ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Και η Ελλάδα αξίζει να τα έχει και τα δύο.»